2012-12-07 11:58:03
Φωτογραφία για Η Νικαράγουα αρνείται αδειοδότηση για άντληση πετρελαίου στην Καραϊβική
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντάνιελ Ορτέγα δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να χορηγήσει άδειες για την άντληση πετρελαίου σε μια θαλάσσια περιοχή στην... Καραϊβική η οποία μέχρι πρόσφατα ανήκε στην Κολομβία.

Το περασμένο μήνα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι ένα σύμπλεγμα αμφισβητούμενων νησίδων της δυτικής Καραϊβικής ανήκει στην κυριαρχία της Κολομβίας και ότι η Νικαράγουα δεν έχει εδαφικές αρμοδιότητες σε αυτές.

Ωστόσο οροθέτησε μία νέα γραμμή στα θαλάσσια σύνορα, αποδίδοντας στη Νικαράγουα την επίδικη θαλάσσια περιοχή κοντά σε αυτά τα νησιά, όπου θεωρούνται ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η απόφαση περιόρισε την έκταση του ωκεανού που ανήκει στη Κολομβία. Παράλληλα περιήλθε στη κυριαρχία της Νικαράγουα η αναγνωρισμένη από την Unesco Βιόσφαιρα του Αρχιπελάγους Σαν Αντρές. Αυτή είναι η περιοχή την οποία επιδίωκε να προστατεύσει ο Ορτέγα.


"Ήμουν πολύ σαφής", είπε ο Ορτέγα σε μια ομιλία του σε μια εκδήλωση των ένοπλων δυνάμεων. "Η Νικαράγουα δε θα κάνει καμία παραχώρηση. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορεί όποιος θέλει να έρθει και να την καταστρέψει ανοίγοντας τρύπες στο βυθό στη προσπάθειά του να βρει πετρέλαιο." Ο Ορτέγα πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με το Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τη προηγούμενη βδομάδα στο Μεξικό, έθεσε το θέμα και επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει παραχώρηση αδειών γεώτρησης.

"Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Νικαράγουα δε θα κάνει κάτι τέτοιο. Όπως σίγουρος πρέπει να είναι και ο πρόεδρος Σάντος και ο λαός της Κολομβίας", τόνισε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα περιλαμβανόταν στις σημαντικότερες ανησυχίες του Σάντος.

Τόσο ο Ορτέγα όσο και ο Σάντος εξέφρασαν την ελπίδα τους τη προηγούμενη εβδομάδα ότι η επίλυση των εδαφικών διαφορών θα επιτευχθεί μέσω διαλόγου και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Η Βιόσφαιρα του Αρχιπελάγους Σαν Αντρές βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κολομβίας και Τζαμάικας. Καλύπτει περίπου το 10% της Καραϊβικής και είναι πλούσια σε υδρόβιους οργανισμούς όπως τα κοράλλια και μεγάλη ποικιλία ψαριών.

defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ