2012-12-07 11:58:10
Φωτογραφία για Ο Ελληνας...Τομ Χανκς στο Μόναχο
 Πόπη Παπαγεωργίου- Γεωργία Βορύλλα

 Θα μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές χολιγουντιανής ταινίας. Εξάλλου έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Ομως ο Θανάσης και η Αλμπένα «μόνιμοι» κάτοικοι του αεροδρομίου του Μονάχου τους τελευταίους έξι μήνες, θέλουν μόνο ένα δωμάτιο για να μείνουν και να βρουν δουλειά για να ζήσουν ανθρώπινα, αφού στις χώρες τους -Ελλάδα και Βουλγαρία- όπως λένε, δεν υπάρχει μέλλον.

Την περιπέτεια του Ελληνα... Τομ Χανκς από τη Θεσσαλονίκη και της συντρόφου του από τη Βουλγαρία φιλοξένησε σε εκτενές ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα «Suddeutche Zeitung» προκαλώντας συγκίνηση σε κάθε γωνιά της Γερμανίας. Αστραπιαία, η απίστευτη ιστορία έγινε θέμα σε πολλά διεθνή Μέσα.

Το ζευγάρι έφθασε εκεί, έχοντας απελπιστεί από την ανέχεια και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στη Θεσσαλονίκη. Προσπάθησαν να βρουν δουλειά στη Γερμανία, αλλά, όπως στις περισσότερες χώρες, για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις σπίτι και άδεια εργασίας
. Αυτό όμως προϋποθέτει χρήματα για να κινηθείς, για να βγάλεις τα απαραίτητα χαρτιά, κάτι που ο Θανάσης και η Αλμπένα δεν είχαν. Οσο κι αν έψαξαν δεν τα κατάφεραν. «Ολα μοιάζουν να είναι καλύτερες λύσεις από το να γυρίσουμε στην πατρίδα μας» δήλωσε ο Θεσσαλονικιός μετανάστης στην εφημερίδα. Οπότε, τελικά σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μόνη λύση τους ήταν να ζήσουν στο γερμανικό αεροδρόμιο, παρά το ότι υπό κανονικές συνθήκες απαγορεύεται κάτι τέτοιο. Οι εργαζόμενοι και οι αρχές έδειξαν «ανοχή», κρατώντας ωστόσο το τυπικό του καθημερινού ελέγχου διαβατηρίων.

Ετσι το ζευγάρι, που γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε πριν από πέντε χρόνια, συνέχισε να ζει εκεί. Οπου πάνε παίρνουν μαζί και τις αποσκευές τους, επειδή φοβούνται ότι θα τους τις κλέψουν. Κάνουν μπάνιο στις τουαλέτες του αεροδρομίου όταν μειώνεται η επιβατική κίνηση και κοιμούνται στις άβολες καρέκλες της αίθουσας αναμονής. Κι επειδή κάποια στιγμή τελείωσαν τα λίγα χρήματα που είχαν, άρχισαν να πλένουν τα πιάτα και τα ποτήρια σε μαγαζιά του αεροδρομίου και να μαζεύουν μπουκάλια και να τα πουλάνε για να εξοικονομούν τα προς το ζην. Για κάθε 100 μπουκάλια που παρέδιδαν έπαιρναν περίπου 20 ευρώ. Αυτά όμως τα χρήματα τα μάζευαν όλο αυτό το διάστημα για να καταφέρουν να αγοράσουν εισιτήριο στον γιο της Αλμπένα, που μέχρι πριν από πέντε εβδομάδες έμενε με τη γιαγιά του στη Βουλγαρία. Και τα κατάφεραν. Ο Νικολάι πήγε στο Μόναχο για να είναι μαζί με τη μητέρα του, η οποία όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα είναι άρρωστη.

Οσο για το φαγητό, ευτυχώς που υπάρχουν προσφορές από τους εργαζομένους στο αεροδρόμιο. Τους πηγαίνουν φρούτα και σάντουιτς και έτσι τρέφονται όταν τα χρήματα δεν τους φθάνουν για να αγοράσουν μόνοι τους φαγητό.

Η Αλμπένα έφθασε στη Θεσσαλονίκη για να δουλέψει, λίγους μήνες πριν γνωρίσει τον Θανάση. Εκείνος βέβαια δεν ήταν άνεργος, ούτε άστεγος. Εργαζόταν ως dj σε δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, ενώ είχε και το δικό του κλαμπ. Ωστόσο η οικονομική κρίση διέλυσε ό,τι είχε καταφέρει να δημιουργήσει. Δεν το έβαλε κάτω. Αρχισε να πουλάει φρούτα και λαχανικά. Προφανώς όμως ούτε κι από αυτή τη δουλειά κέρδιζε αρκετά χρήματα για να ζήσει αξιοπρεπώς. Η ιδέα της μετανάστευσης στη Γερμανία δεν είναι καινούργια για τον Θανάση. Από το 2008 έχει προσπαθήσει τέσσερις φορές να εργαστεί εκεί, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το δημοσίευμα της «Suddeutche Zeitung» έχει συγκινήσει πολίτες σε όλη τη Γερμανία που σπεύδουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην τριμελή οικογένεια. Μέχρι τώρα εκτιμάται ότι 352 ιδιώτες έχουν δώσει χείρα βοηθείας στο ζευγάρι, οπότε πολύ σύντομα προβλέπεται να καταφέρουν να φύγουν από το αεροδρόμιο του Μονάχου και να αρχίσουν μία νέα ζωή.

«Αγνοια» δηλώνει η ελληνική κοινότητα Μονάχου

  «Ελληνας στο αεροδρόμιο του Μονάχου; Από εσάς το ακούω πρώτη φορά». Αυτή ήταν η απάντηση του μέχρι πρότινος προέδρου της ελληνικής κοινότητας στο Μόναχο, Σπύρου Ξενάκη. Ανάλογη ήταν και η έκπληξη του προέδρου του Συλλόγου Κρητών στην πόλη, Μανώλη Κουγιουμτζή.

Η ελληνική κοινότητα στη γερμανική πόλη αγνοούσε τόσο το δημοσίευμα της εφημερίδας όσο και την ύπαρξη ενός νέου... Τομ Χανκς στο τέρμιναλ του αεροδρομίου. Οπως έλεγαν στις «6μέρες», τους φαινόταν πραγματικά περίεργο το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Ελληνες του Μονάχου ή έστω με την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη.

«Ακόμα και στα καταλύματα που διαθέτουν άλλα δόγματα για τους άστεγους, θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί», υπογράμμιζε ο κ. Ξενάκης.

Αλλοι επεσήμαναν την αυστηρότητα των γερμανικών αρχών και απορούσαν με την ανοχή τους σε μια τόσο ιδιόρρυθμη κατάσταση, εντός ενός κρατικού κτιρίου, όπως είναι το αεροδρόμιο. Σύμφωνα δε με τον κ. Κουγιουμτζή, την ιστορία αγνοούσε και το προξενείο.

«Μαύρα μεσάνυχτα» δήλωνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, Κώστας Δημητρίου.

«Θα το θέσουμε ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο τουλάχιστον της δικής μας κοινότητας. Δεν θα θέλαμε να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Οι Ελληνες πλέον ξανάρχονται κατά δεκάδες στη Γερμανία», μας τόνισε ο τέως γραμματέας στην ελληνική κοινότητα Στουτγάρδης, Ανδρέας Σαλμανίδης.

Αναδημοσίευση από το www.6meres.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ