2012-12-07 17:33:02
Φωτογραφία για Εισήγηση ΤΕΙ Ηπείρου για σχέδιο «Αθηνά»
Εισήγηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης «Αθηνά»: Τα Τ.Ε.Ι. αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της Ανώτατης εκπαίδευσης, αφού η ίδια η Πολιτεία δεν έχει ολοκληρώσει την ακαδημαϊκή τους υπόσταση (έρευνα, διδακτορικά, επαγγελματικά δικαιώματα, άρνηση επιμελητηριακών δικαιωμάτων, υποχρηματοδότηση, τεράστια κενά σε ακαδημαϊκό προσωπικό). Είναι προφανές ότι μια σοβαρή αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρέπει να λάβει υπόψη της τα Ακαδημαϊκά κριτήρια, τα αναπτυξιακά κριτήρια, τις συγκροτημένες δομές των επιστημονικών αντικειμένων και την σύνδεση παιδείας, επιστήμης και οικονομίας.

Στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ζητάμε να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι αρχές και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η πιθανή χωροταξική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

•Αρχή της Ακαδημαϊκότητας: Περιλαμβάνει την ουσία του επιστημονικού έργου των Τμημάτων, την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, τις εργαστηριακές και κτιριακές υποδομές, το ερευνητικό έργο και την αναγνωρισιμότητά του, όπως και τη συμβολή του κάθε Τμήματος στην παραγωγή νέας γνώσης.


•Αρχή της Επιστημονικότητας και Διεπιστημονικότητας: Τα Τμήματα να αναφέρονται σε ολοκληρωμένα επιστημονικά αντικείμενα και όχι σε μεταπτυχιακού τύπου σπουδές ή σε σύγχρονες τεχνολογικές κατευθύνσεις σε διεπιστημονικά πεδία. Η διεπιστημονικότητα δίνει τη δυνατότητα να προσφέρονται στον ίδιο χώρο λειτουργίας πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα, ευνοώντας την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ σχετικά ομοειδών επιστημονικών τομέων.

•Αρχή της Εντοπιότητας – Αποκέντρωσης: Τομείς, όπως αυτός των Γεωπονικών Σπουδών, απαιτούν σύνδεση με την παραγωγή, τη γη, το νερό, άρα η βαρύτητα της εντοπιότητας είναι κρίσιμη έναντι Τμημάτων όπως η Νοσηλευτική ή η Λογοθεραπεία που απαιτούν μετεκπαίδευση σε δομές, που συνήθως εδρεύουν σε αστικά κέντρα. Η εντοπιότητα επιπρόσθετα σημαίνει τη σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή και οικονομία της ευρύτερης περιοχής που αναπτύσσεται το Τμήμα, διασυνδέοντας την έρευνα με την παραγωγή, την επιστήμη με την καινοτομία και εν τέλει προάγοντας την εξωστρέφεια, την παροχή υπηρεσιών, την ενίσχυση θέσεων εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

•Αρχή της ισότητας των σπουδών: Θα πρέπει η αναδιάταξη να διασφαλίζει ότι όλοι οι φοιτούντες ως αποδέκτες των επιστημονικών γνώσεων έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε όλες τις παραμέτρους της ακαδημαϊκής ζωής (βιβλιοθήκη, εργαστήρια, σίτιση, στέγαση, δίκτυα).

•Αρχή της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης: Αποτελεί ευρύτερη πεποίθηση ότι για ορισμένα κοινωνικά αγαθά ο δημόσιος ρόλος είναι ισχυρότερος και καθοριστικός. Η βασική οικονομική στήριξη του κράτους παραμένει ο πυλώνας παροχής της παιδείας υψηλών ακαδημαϊκών όρων. Όμως η επιβράβευση πρακτικών, μεθόδων, έρευνας, αποτελεσμάτων και ακαδημαϊκού εύρους θα πρέπει να ανακαθορίσει τα κριτήρια χρηματοδότησης και με βάση θέματα αριστείας, άριστης αξιολόγησης και σημαντικού κοινωνικού, ερευνητικού και ακαδημαϊκού έργου.

•Η αρχή της ακαδημαϊκής ουσίας για τη χώρα σχετίζεται με τα ακαδημαϊκά αντικείμενα στα οποία μπορεί να βασιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, όπως π.χ. στον πρωτογενή τομέα και σε νέες τεχνολογίες όπου:

α) θα διασφαλίζεται κρίσιμη μάζα επιστημόνων για τους τομείς που μπορεί να οδηγήσουν την ανάκαμψη της χώρας,

β) θα προσβλέπει, πέρα από τα διεθνή πρότυπα ακαδημαϊκότητας και στην βελτίωση των εθνικών κριτηρίων με την ανάπτυξη επιστημονικών πεδίων που οδηγούν σε διακριτή και καινοτόμο παραγωγή Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών,

γ) τα γνωστικά αντικείμενα θα συνδέονται με εργασιακές προοπτικές και δυνατότητες, ιδιαίτερα για τα Τ.Ε.Ι. όσον αφορά τη μείωση των ποσοστών ανεργίας και μετανάστευσης των νέων επιστημόνων.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε την περαιτέρω ενδυνάμωση των Σχολών και των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με ανάπτυξη των γνωστικών αντικειμένων για τους παρακάτω λόγους:

Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου διαθέτει τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Ι. Τη στρατηγική του θέση.

ΙΙ. Τις παραγωγικές δομές της περιοχής στην οποία εξακτινώνεται.

ΙΙΙ. Την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα.

Ι. Στρατηγική θέση: Η Ήπειρος γειτνιάζει με την Αλβανία, μια χώρα με ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην γειτονική χώρα περί τα 30 Πανεπιστήμια (στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά) αμφίβολης ακαδημαϊκής ποιότητας. Αυτό αποτελεί δηλωτικό της υψηλής ζήτησης που έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη γείτονα. Παρά ταύτα, στους όμορους προς την Ελλάδα Νομούς Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου λειτουργεί μόνο ένα Πανεπιστήμιο (Αργυρόκαστρο) πεπερασμένων δυνατοτήτων ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορεί να δεχθεί. Η προσέλκυση Αλβανών φοιτητών τόσο από τις νότιες επαρχίες, όσο και από άλλες περιοχές πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα. Αντίστοιχα, μπορούμε να αποτελέσουμε πόλο έλξης για νέους από το Μαυροβούνιο. Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος ορισμένα ιδιωτικά ιδρύματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν τόπο σπουδών για έναν μικρό αριθμό Μαυροβουνίων. Οι πολιτικές όμως εξελίξεις μετά την ανεξαρτησία του Κοσσόβου έχουν δυσχεράνει τις μετακινήσεις προς τη Β. Ελλάδα. Απεναντίας η ολοκλήρωση των Αλβανικών αυτοκινητοδρόμων έχει συντμήσει το ταξίδι προς Ελλάδα σε 6 έως 7 ώρες περίπου. Τέλος, η Ιταλία απέχει δια θαλάσσης 6-8 ώρες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Με δεδομένο ότι το κόστος σπουδών θα παραμείνει χαμηλό για τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να προσελκύσουμε νέους από τις γειτονικές χώρες υπό την προϋπόθεση ότι:

α) τα προσφερόμενα αντικείμενα θα είναι ελκυστικά, σύγχρονα και υψηλής ακαδημαϊκής ποιότητας, ενώ το περιεχόμενό τους θα είναι επικαιροποιημένο

β) θα μας επιτραπεί να αναπτύξουμε, παράλληλα προς τα υφιστάμενα, προγράμματα σπουδών σε αγγλική γλώσσα και

γ) το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου θα ενισχυθεί σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ενδέχεται να προέλθει έπειτα από συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Τμημάτων και Ιδρυμάτων.

ΙΙ. Παραγωγικές Δομές: Τα Τμήματά μας είναι τα μόνα που στηρίζουν επιστημονικά τον παραγωγικό πλούτο της Ηπείρου και της Δ. Ελλάδας, την αγροτική της παραγωγή και το περιβάλλον. Έχουμε τους ορεινούς όγκους με τη μοναδική βιοποικιλότητα, τον Αμβρακικό ως πρότυπο υδροβιότοπο, την παραγωγική συγκρότηση της περιοχής (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία) που βασίζεται στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, την περιβαλλοντική ανάδειξη περιοχών, όπου το μέλλον της στηρίζεται εμφανώς και πρωταρχικά στον παραδοσιακό της πλούτο και την αξία των τοπικών και επώνυμων προϊόντων, στο αυτόχθονο γενετικό υλικό. Μία περιφέρεια μικρή όπως η Ήπειρος παράγει το 22% του εθνικού πλούτου στην κτηνοτροφία, το 18% στις ιχθυοκαλλιέργειες, το 50% της πτηνοτροφίας, το 80% της καλλιέργειας ψαριών γλυκών υδάτων, το 45% των εγκεκριμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων 2008-2011 αφορούν τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, τη μεταποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, το 61% της μεταποιητικής Βιομηχανίας βασίζεται στον αγροτοδιατροφικό κλάδο.

Η συγκεκριμένη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας δύναται να ολοκληρωθεί χάρη στο πλέγμα συνεργειών με τα λοιπά Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπως τα Οικονομικού χαρακτήρα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και αντίστοιχα τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο. Η ενίσχυση των συγκεκριμένων Τμημάτων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Σημειωτέον ότι τα τρία Τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας λειτουργούν με σταθερά υψηλό αριθμό εισακτέων και αποφοίτων σε ένα πλαίσιο αρμονικής συνεργασίας με τις νοσηλευτικές μονάδες και τα Προνοιακά Ιδρύματα των Ιωαννίνων.

ΙΙΙ. Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Δραστηριότητα: Στην έκδοση για τις Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2010) αναφέρεται ότι το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κατά την περίοδο 1997-2008 βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη ή την δεύτερη θέση από όλα τα Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας σε αναγνωρισιμότητα (ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΗΧΗΣΗ) του ερευνητικού του έργου από την διεθνή επιστημονική κοινότητα (αυτό ερμηνεύεται ως ποσοστό δημοσιεύσεων που λαμβάνουν αναφορές από ξένους ερευνητές) και τα στοιχεία λένε ότι το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου είναι πρώτο με 60%, με τα άλλα Τ.Ε.Ι. να έπονται έως του ποσοστού του 20%, δηλαδή έξι στις δέκα εργασίες των καθηγητών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αναφέρονται από εργασίες ξένων ερευνητών, ενώ σε άλλα Τ.Ε.Ι. αυτό ισχύει με μικρότερη αναλογία, αποδεικνύοντας την ποιοτική βάση και την εμβέλεια των ερευνητικών εργασιών του Ιδρύματος.

Επιπρόσθετα, το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου βρίσκεται στην πέμπτη θέση από τα 14 Τ.Ε.Ι. της χώρας στον συνολικό αριθμό αναφορών (δηλαδή της διεθνούς απήχησης που έχει το ερευνητικό του έργο από άλλους επιστήμονες) που έλαβαν οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες των καθηγητών του (552) με ισοδύναμο το Τ.Ε.Ι. Δ. Μακεδονίας και να έπονται το Τ.Ε.Ι. Καβάλας (170), το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας (248), το Τ.Ε.Ι. Λαμίας (158), το Τ.Ε.Ι. Λάρισας (501), το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου (137), το Τ.Ε.Ι. Πάτρας (236), το Τ.Ε.Ι. Σερρών (88) και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας (282), αποδεικνύοντας την πραγματική εξωστρέφεια που πηγάζει από το επιστημονικό του δυναμικό και την ισχυρή απήχηση που διαθέτει στον διεθνή επιστημονικό ορίζοντα (Στοιχεία Thomson Reuters, NCR, Greece 1993-2008).

Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου είναι επίσης πέμπτο από όλα τα Τ.Ε.Ι. της χώρας στο συνολικό αριθμό αναφορών από άλλους επιστήμονες που έχουν οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις για την πενταετία 2004-2008. Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου έχει μερίδιο (%) αναφορών στο σύνολο των αναφορών Τ.Ε.Ι. για την πενταετία 2004-2008 6.7%, με το Τ.Ε.Ι. Δ. Μακεδονίας να έχει 5.9%, το Τ.Ε.Ι. Καβάλας 2.2%, το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας 2.1%, το Τ.Ε.Ι. Λαμίας 2.7%, το Τ.Ε.Ι. Λάρισας 7.5%, το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου 1.3%, το Τ.Ε.Ι. Πάτρας 3.0%, το Τ.Ε.Ι. Σερρών 1.5%, το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας 1.9%, ενώ το Τ.Ε.Ι. Πειραιά 6.5%. (Στοιχεία Thomson Reuters, NCR, Greece 1993-2008).

ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη από την ενίσχυση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου θα είναι οικονομικά, αναπτυξιακά, εθνικά και επιστημονικά:

•Η προσέλκυση ξένων φοιτητών δύναται να αποτελέσει μια σημαντική πηγή οικονομικών εισροών, αντισταθμίζοντας -έστω και εν μέρει- τη συναλλαγματική αιμορραγία που υφίσταται η χώρα μας από τις δεκάδες χιλιάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

•Θα ενδυναμωθούν οι υφιστάμενες παραγωγικές δομές, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

•Θα παρασχεθεί σημαντική στήριξη σε μια ακριτική περιοχή που εσχάτως βρέθηκε στο στόχαστρο αλυτρωτικών και εθνικιστικών διεκδικήσεων. Ταυτόχρονα, μέσα από την παροχή εκπαίδευσης θα επιτελεστεί η ανάπτυξη ενός ισχυρού πόλου ακαδημαϊκής διπλωματίας προς τους γείτονες.

•Τέλος, η μέχρι τώρα ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα των μελών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποτελεί εχέγγυο περαιτέρω ανάπτυξης. Αν σκοπός του Υπουργείου είναι υψηλού επιπέδου διδασκαλία καθώς και η διατήρηση και επαύξηση της εφαρμοσμένης έρευνας στον τεχνολογικό κλάδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η στήριξη και ενίσχυσή του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου πρέπει να είναι δεδομένη.

epirus-tv-news.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ