2012-12-07 21:19:04
Φωτογραφία για Διαμαρτυρία για τη διάλυση της Μονής της Ναυπάκτου
Νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου και την συγχώνευσή της, ως μετόχι, στην... Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης.

Ο Πατέρας Φίλιππος από την ξακουστή αδελφότητα των Θωμάδων της απόκρημνης Μικράς Αγίας Άννης του Αγίου Όρους μιλά σχετικά στο «Αγιορείτικο Βήμα» "Οι μοναχοί από το Άγιο Όρος διαμαρτύρονται για την απειλή διάλυσεως της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου. Η εν λόγω απειλή δημιουργεί πολλά προβλήματα και κινδυνεύουμε να έχουμε μια ακόμα Μονή Εσφιγμένου. Τείνει να μοιάσει η εποχή μας με αυτή του Όθωνα, κατά την οποία διαλύθηκαν 500 μοναστήρια".

Όπως, μάλιστα, τονίζει ο ιερομόναχος Φίλιππος στο «Αγιορείτικο Βήμα»... "Δεν υπάρχει δογματικό θέμα ή αλλοίωση της ορθόδοξης διδασκαλίας. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να βρεθεί λύση. Οι Αγιορείτες πατέρες, το Άγιον Όρος και οι υπόλοιπες Μονές της Ορθοδοξίας καταδικάζουν την απειλή διάλυσης της Μονής, οι μοναχοί της οποίας μάλιστα έχουν ήδη αναφερθεί στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στρασβούργο. Αν τελικά συμβεί όντως η διάλυση της Μονής, οι υπεύθυνοι της να ξέρουν ότι θα είναι υπόλογοι στο λαό στο μέλλον".


Να σημειώσουμε ότι το ΣτΕ θεωρεί ότι το προεδρικό διάταγμα βρίσκει έρεισμα τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Κανονισμό 39/1972 περί Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων και δέχεται ως επαρκή την αιτιολογία των εγγράφων της Ιεράς Συνόδου, όπου γίνεται επίκληση «των κανονικών παραπτωμάτων μελών του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής καθώς και της επί σειρά ετών μη αποστολής των βιβλίων και στοιχείων από τη Μονή στη Μητρόπολη Ναυπάκτου προκειμένου να ασκηθεί ...έλεγχος της οικονομικής διαχείρισής της», στα οποία και παραπέμπει η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ