2012-12-08 10:10:41
Φωτογραφία για Οι βομβαρδισμοί του Λονδίνου σε έναν χάρτη!
Με πολύ αίμα «βάφτηκαν» οι βομβιστικές επιθέσεις των Γερμανών στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Bomb Sight

Ειρήνη Βενιού

Είναι διαδραστικός και παρουσιάζει τις βόμβες και τις καταστροφές στην πόλη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,

Λονδίνο

Μια ιστοσελίδα που ταξιδεύει τους χρήστες του Διαδικτύου στο μένος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ σε συνεργασία με  ειδικούς των Εθνικών Αρχείων της Βρετανίας.

Το Bomb Sight, όπως ονομάζεται η ιστοσελίδα, φιλοξενεί έναν διαδραστικό χάρτη ο οποίος αποκαλύπτει με κόκκινο χρώμα τα σημεία της πόλης που χτυπήθηκαν από γερμανικά βλήματα ενώ παρέχει επίσης πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό γύρω από τις υλικές καταστροφές που υπέστησαν.

«Το Bomb Sight αποκαλύπτει τη χαρτογράφηση του Λονδίνου σύμφωνα με τις βομβιστικές επιθέσεις που είχε δεχθεί από τους Γερμανούς, από αέρος, μεταξύ 07.09.1940 και 06.06.1941», αναφέρουν οι ειδικοί στην ιστοσελίδα.


«Συνδυάσαμε το σημείο όπου έπεσε η κάθε βόμβα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ μηνών στο Λονδίνο με φωτογραφίες από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο και στοιχεία που ανήκουν στο πολεμικό αρχείο του βρετανικού δικτύου BBC»  εξηγούν.

Οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν σε διαφορετικές περιοχές της πόλης, να δουν πόσες βόμβες έπεσαν σε κάθε σημείο, να διαβάσουν τα απομνημονεύματα των Λονδρέζων που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και να δουν τις καταστροφές που υπέστη η πόλη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 1940 μέχρι τον Μάιο του 1941 ερρίφθησαν τεράστιες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών σε 16 πόλεις της Βρετανίας. Το Λονδίνο δέχθηκε 71 επιθέσεις από την Ντόιτσε Λούφτβάφε (Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας) επί 57 συνεχείς ημέρες - είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόνο 24 ημέρες δέχθηκε 5.300 τόνους ισχυρών εκρηκτικών, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν.

Οι γερμανικές επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 πολίτες, από τους οποίους οι μισοί βρίσκονταν στο Λονδίνο.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ