2012-12-08 12:33:02
Φωτογραφία για Ένα χωριό νέων κτηνοτρόφων στο Βρύσινα Ρεθύμνου
Το χωριό Σελλί του Βρύσινα Ρεθύμνου είναι αμιγώς κτηνοτροφικό. Και το σπουδαίο είναι ότι από τους πενήντα ανθρώπους που το κατοικούν, οι μισοί είναι νέοι, ηλικίας... 35 ως 45 χρονών, και οι άλλοι από 70 ως και αιωνόβιοι. Όπως η Δέσποινα Ορφανουδάκη, που συμπλήρωσε τον αιώνα ζωής και χτυπήθηκε ανηλεώς από το θάνατο και «μέσα σε τρία χρόνια έθαψε δυο παιδιά της». Τη Μαίρη, που χάθηκε σε τροχαίο στα 55 της χρόνια και τον Βασίλη που έσβησε στα 60 του Από τους πενήντα κατοίκους, όλοι, πλην των γερόντων, είναι βοσκοί, έχοντας ο καθένας, ο μικρότερος εκατό πρόβατα και ο ισχυρότερος και χίλια! Και θα είναι αυτοί περί τους τριάντα.

Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι ομαλές και γι'αυτό και δεν παρατηρούνται επεισόδια. Αν στο παρελθόν σημειώθηκαν ήταν… πταίσματα και οι διαφορές που ανέκυψαν, σύντομα αποκαταστάθηκαν. Και όλοι έχουν κανόνα συνύπαρξης το σεβασμό, που τηρούν ως ιερό ευαγγέλιο στη ζωή τους.


«Εδώ οι άνθρωποι έχουν κανόνες», δηλώνει ο Ανδρέας Γιακουμάκης και προσθέτει: «Ισχύει το "δε σε πειράζω - μη με πειράξεις" κι ο καθένας ασχολείται μόνο με τη δουλειά του. Στο Σελλί είμαστε όλοι βοσκοί αλλά πέσαμε σε κακή συγκυρία και δεν τα βγάζουμε πέρα. Αυτή η ιστορία μας έχει "κάτσει" - και πιο πολύ τους νέους που έχουν κάνει επενδύσεις 150 και 200 χιλιάδες ευρώ και δυσκολεύονται. Το χωριό μας έχει μια από τις καθαρότερες κοινωνίες στη χώρα και αυτό βοηθά να συνυπάρχουμε χωρίς προβλήματα…»

Φαινόμενα ζωοκλοπής εδώ δεν παρατηρούνται από τα χρόνια της κατοχής και όσοι «εισβάλλουν» στα κοπάδια άλλων χωριών, προέρχονται από περιοχές, μακριά από τους οικισμούς του Βρύσινα, που είτε έχουν πληροφορηθεί τη δυναμική των κτηνοτρόφων και διστάζουν να επιχειρήσουν, είτε γιατί οι ντόπιοι βοσκοί μένουν μακριά «από την εμπλοκή τους σε παρέες και κυκλώματα» με όλα τα επακόλουθα…

Σημείο συνάντησης των νέων κτηνοτρόφων έχει οριστεί το καφενείο της Σοφίας Περουλιδάκη, όπου συχνά βρίσκονται για συζήτηση και φαγοπότι. Όπως την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, που συναντήθηκαν για «ένα κρασί» πέντε κτηνοτρόφοι από το Σελλί: οι Γιώργης Λαρεντζάκης, Μιχάλης Περουλιδάκης, Ανδρέας και Γιάννης Γιακουμάκης και Θοδωρής Μανούσακας, ο Παντελής και ο Γιάννης Παπαδάκης ή Ψύλλοι από το Όρος και ο Πέτρος Φραγκάκης από τη Μύρθιο. Αυτή τη συνάντηση σύντομα θα την επαναλάβουν και πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη στο Όρος…

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ