2012-12-08 17:51:03
Φωτογραφία για Ακύρωση μνημονίου ζητάει ο Λιλλήκας
Ακύρωση των υπογραφών που θα κάνουν αποδεκτό το μνημόνιο της τρόικας και μια νέα διαδικασία προς επίλυση του Κυπριακού που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο της διζωνικότητας έθεσε ως βασικές πολιτικές του ο Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του... στο Λονδίνο.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την οικονομία και το Κυπριακό σε ανοιχτή εκδήλωση για την παροικία στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο, ο υποψήφιος για την προεδρία Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα του φυσικού αερίου. Είπε ότι η αξία και τα έσοδα από το οικόπεδο 12 από μόνα τους υπερκαλύπτουν τις οφειλές από τα δάνεια που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιλογή του μνημονίου θα οδηγήσει σε ανάγκη για νέο μνημόνιο, νέα δάνεια σε ένα-δυο χρόνια, υποστήριξε ο κ. Λιλλήκας, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή αυτών των δανείων η τρόικα θα απαιτήσει το σύνολο των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Κάλεσε σε ανατροπή της «ηττοπαθούς φιλοσοφίας» και είπε ότι αν εκλεγεί δεν θα επιτρέψει την παράδοση στην τρόικα. «Δεν θα δεχθούμε τη συμφωνία – ακόμα και αν υπογραφεί το μνημόνιο τώρα, εμείς θα αποπληρώσουμε τους τραπεζίτες της τρόικα και θα τους στείλουμε σπίτι τους. Τα οικόπεδα φυσικού αερίου είναι για τα παιδιά μας, όχι για την τρόικα», είπε. Κάλεσε τους Κυπρίους να θυμηθούν το 1974, όταν υπό δυσκολότερες συνθήκες κατάφεραν να αναστηλώσουν την οικονομία και την κοινωνία τους.

Ακολούθως, ο κ. Λιλλήκας εστίασε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αν η κατάσταση στην οικονομία είναι αναστρέψιμη, μια κακή λύση στο εθνικό πρόβλημα δεν διορθώνεται. Δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχει διασύνδεση οικονομίας και Κυπριακού, καθώς για να προκύψει μία λύση που δεν αφήνει την Κύπρο πολιτικά ευάλωτη θα πρέπει η χώρα να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Προειδοποίησε ότι οι δόσεις του δανείου θα καταλήξουν να συνοδεύονται από υποχρέωση αποδοχής ενός σχεδίου «ακόμα πιο απαράδεκτου» από αυτό που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενώ το Κυπριακό έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, δεν μένει στάσιμο, παραπέμποντας στις ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ περί «κωδικοποίησης» των σημείων σύγκλισης και συναντίληψης. Ο υποψήφιος πρόεδρος αναρωτήθηκε τι εξυπηρετεί αυτή η σπουδή, δίνοντας την απάντηση ότι σκοπός είναι να κληροδοτηθούν στον επόμενο πρόεδρο οι μονομερείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Με κανέναν τρόπο αυτές οι συγκλίσεις δεν δεσμεύουν εμένα», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι «μετά από 38 χρόνια υποχωρήσεων ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία και είπε ότι είναι ανάγκη η Κύπρος να εστιάσει στο πώς θα εξαναγκαστεί η Άγκυρα να αλλάξει πολιτική. «Η ιστορία των διακοινοτικών συνομιλιών έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που κάνουμε μια υποχώρηση, τόσο πιο αδιάλλακτη γίνεται η Τουρκία, τόσο μεγαλώνει η όρεξή της», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρότασή του, στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία για την Τουρκία του μεγαλύτερου δυνατού κόστους από τη συνέχιση της κατοχής και να μην επιτραπεί η συνέχιση αποκόμισης οφελών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη σημασία σχηματισμού στρατηγικών συμμαχιών με ισχυρές χώρες και με άξονα το φυσικό αέριο. «Πρέπει να φέρουμε την Τουρκία μπροστά από διλήμματα, να πιστέψει ότι θα χάσει την ένταξη ή και την ειδική σχέση με την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις συνομιλίες είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει νέα διαδικασία, καθώς δεν πιστεύει ότι οι διακοινοτικές μπορούν να οδηγήσουν σε λύση. «Αν συνεχίσει έτσι το Κυπριακό θα γίνει πρόβλημα κατανομής εσόδων από το φυσικό αέριο. Πέραν από την ανατροπή των υποχωρήσεων πρέπει το Κυπριακό να επαναπροσδιοριστεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής», είπε. Ζήτησε παράλληλα ταυτόχρονη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι δεν θέλει την αφαίρεση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων «αλλά ούτε των Ελληνοκυπρίων».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις από το ακροατήριο, ο Γιώργος Λιλλήκας αναφερόμενος στην πρότασή του για το Κυπριακό είπε ότι θέλει την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου σε Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στα πρότυπα των ΗΠΑ και άλλων χωρών, το οποίο θα εξασφαλίσει μια διαχρονική πολιτική στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο λύση χωρίς ανατροπή των κατοχικών δεδομένων δεν έχει αξία και στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τη διζωνικότητα στην επιδιωκόμενη ομοσπονδία «εκ φύσεων ρατσιστική και διχοτομική». Χαρακτήρισε την υποστήριξή της «μεγάλη πολιτική υποκρισία», καθώς αναιρεί δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που υποτίθεται ότι προασπίζει. «Δεν υποστηρίζω μια διζωνική λύση διότι συνιστά συγκαλυμμένη διχοτόμηση και εγώ δεν υποστηρίζω τη διχοτόμηση», είπε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι αν δεν πίστευε στην επιστροφή στα κατεχόμενα θα είχε δέσει μια πέτρα στο λαιμό και θα είχε αυτοκτονήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. «Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι αν δεν παλέψουμε κανείς δε θα επιστρέψει σπίτι του», πρόσθεσε.

Επέκρινε επίσης δριμύτατα τη Βρετανία λέγοντας ότι πάντα συντασσόταν με τα τουρκικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έκανε διαχρονικά ένα λάθος: απέφευγε να θέσει θέμα βάσεων για να μην υπάρχουν δύο ανοιχτά μέτωπα, λέγοντας στην ουσία στο Λονδίνο ότι για να διατηρήσει τις βάσεις θα πρέπει να εργάζεται για να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό. Τώρα, είπε ο κ. Λιλλήκας, θα καλέσει τη Βρετανία να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει σε αντάλλαγμα στήριξη των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, με τρόπους άλλους των βάσεων. Ειδάλλως, η Κύπρος θα ανοίξει θέμα βάσεων.

Αναφερόμενος ξανά στο μνημόνιο ο κ. Λιλλήκας είπε ότι καμία χώρα που έχει υπογράψει μια τέτοια συμφωνία δεν έχει αποφύγει τη βαθιά ύφεση. Επέκρινε την Κυβέρνηση για την προώθηση νομοσχεδίων χωρίς να υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες στο κείμενο της συμφωνίας, όπως π.χ. το επιτόκιο δανεισμού. Η μη-βιωσιμότητα του χρέους, όπως ανησυχεί το ΔΝΤ, θα οδηγήσει σε οικειοποίηση όλων των εσόδων από το φυσικό αέριο από την τρόικα, προειδοποίησε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είχε επιλογή ενώ η Κύπρος έχει το φυσικό αέριο.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ