2012-12-09 12:28:05
Φωτογραφία για Αυστηρά για Άντρες: Σεξ κάτω από την ίδια στέγη
“Μήπως η συγκατοίκηση σκοτώνει την σεξουαλική σου ζωή;” είναι ο ενδεδειγμένος κλισέ τίτλος για το κείμενο που ακολουθεί. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει "μήπως".

ν δεν έχεις κάνει ποτέ σοβαρή, μακροχρόνια σχέση, από αυτές που περιλαμβάνουν κοινό λογαριασμό ρεύματος και ένα ψυγείο που συνυπάρχει η μπύρα σου με την κρέμα νυκτός της,  υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθεις για εκείνους που βρίσκονται σε αυτή τη φάση και σου λένε πως όλα είναι τέλεια: σου λένε ψέματα. Διότι πέρα από καυγάδες και ασυμφωνίες που ενδεχομένως (ή και σίγουρα) αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που είναι πολύ καιρό μαζί, υπάρχει και κάτι ακόμη που, με την πάροδο του χρόνου, θα πάρει μετά βεβαιότητας την κάτω βόλτα. Το σεξ. Πρέπει κάποτε να γίνει μια έρευνα που να αποδείξει πως όσο ο αριθμός επισκέψεων στο ΙΚΕΑ αυξάνεται, ο αριθμός των σεξουαλικών συνευρέσεων του ζευγαριού φθίνει. Αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε μακροχρόνια σχέση, μάλλον κουνάς το κεφάλι σου συγκαταβατικά γιατί γνωρίζεις πως, όσο κι αν ορκιζόσουν πως δεν θα άφηνες αυτό να συμβεί και σε σένα, όσο και αν υποσχόσασταν με την αγαπημένη σου πως θα κρατήσετε ζωντανό το πάθος του πρώτου καιρού, τελικά η ρουτίνα όχι μόνο σας χτύπησε την πόρτα, αλλά μπήκε μέσα, έβγαλε παπούτσια, στρογγυλοκάθισε στο σαλόνι και δεν λέει να σηκωθεί να φύγει. Και από τις άλλη, αν είσαι single και γελάς υπεροπτικά με τα χάλια των δεσμευμένων, μη βιάζεσαι να χαρείς, διότι αργά η γρήγορα η συνήθεια και η πεσμένη λίμπιντο μιας μακροχρόνιας σχέσης θα σε επισκεφθεί και εσένα. Και αν όχι, στον τελικό απολογισμό πάλι χαμένος θα είσαι, γιατί οι αμετανόητοι εργένηδες μπορεί να εξασφάλισαν μια περιπετειώδη ζωή στο πέος τους, αλλά κάπου στην πορεία ξέχασαν να διασφαλίσουν μια ουσιώδη ζωή στους ίδιους, μια ζωή που δεν μετριέται με εμπειρίες αλλά με μικρές ή μεγάλες μοιρασμένες στιγμές.

Αυτοί που επιλέγουν να μένουν σε μια μη ικανοποιητική σεξουαλικά σχέση δεν είναι ηλίθιοι, για κάποιο λόγο κάνουν αυτό το συμβιβασμό, κάτι παίρνουν έχοντας δώσει ως αντάλλαγμα το καυτό σεξ του πρώτου καιρού. Είναι ένα άδικο deal που η φύση και η χημεία του εγκεφάλου καλούν τους δεσμευμένους να κάνουν, ένα τραγικό δίλημμα στο οποίο η επιλογή να φύγουν από τη χλιαρή σεξουαλικά σχέση είναι απείρως πιο επίπονη και τρομακτική από το να μείνουν σε αυτή. Όχι επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι τους, ούτε γιατί τους κρατάει η συνήθεια, αλλά γιατί έχουν βρει αυτό το σπάνιο πράγμα που κάνει τον πλανήτη να γυρίζει και λέγεται αγάπη. Η ντοπαμίνη του πρώτου καιρού, που σε κάνει να μην μπορείς να πάρεις τα χέρια σου από πάνω της, δίνει σιγά σιγά τη θέση της στην προλακτίνη και την οξυτοκίνη, που προκαλούν γλυκιά ευφορία, ηρεμία, υπνηλία και συναισθηματικό δέσιμο και κάπως έτσι, η νέα τάξη πραγμάτων θέλει το ζευγάρι λιγότερο ενεργό σεξουαλικά.

Βέβαια, το πόσο ενεργό σεξουαλικά είναι ένα ζευγάρι διαφέρει από σπιτικό σε σπιτικό. Άλλοι θλίβονται στη σκέψη πως κάνουν πια σεξ 3 φορές την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα, και άλλοι ζηλεύουν τους προηγούμενους γιατί κάνουν σεξ με την ίδια συχνότητα που έρχεται ο λογαριασμός του τηλεφώνου τους. Κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο σεξ είναι λίγο και πόσο είναι πολύ – η σωστή ποσότητα ορίζεται ως εκείνη που αφήνει ικανοποιημένο το ζευγάρι. Ή, τελοσπάντων, όχι τόσο ανικανοποιήτο ώστε να μη θέλει πια να είναι μαζί. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, πάντως, 54% των αντρών και 42% των γυναικών δηλώνουν ανικανοποίητοι από τη σεξουαλική τους ζωή με τους συντρόφους τους. Νούμερα που, πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή ο ένας στους δύο συνανθρώπους μας είναι σεξουαλικά πεινασμένος, δείχνει επίσης και ότι το κλισέ πως ο άντρας παρακαλάει το κορίτσι για σεξ και εκείνη “έχει πονοκέφαλο” ανήκει σε μια άλλη εποχή, τότε που πιθανόν οι γυναίκες δεν είχαν ανακαλύψει τι σημαίνει οργασμός, τι σημαίνει σημείο G και πόσο καλύτερα αποδίδουν στο γραφείο αν το προηγούμενο βράδυ το έχουν περάσει αναστενάζοντας και ιδρώνοντας.

Εκατοντάδες γυναίκες εκεί έξω αναπολούν τους χαμένους οργασμούς τους και τα πρόστυχα εσώρουχα που πήγαν άκλαφτα, επειδή ο δικός τους ήταν κουρέλι από τη δουλειά και τον πήρε πάλι ο ύπνος στον καναπέ ή επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί φοβάται πως θα βρίσκεται στον επόμενο γύρο απολύσεων της εταιρίας του. Και έτσι, μπροστά σε μια μαύρη καθημερινότητα που τα σαρώνει όλα, οι συμβουλές των περιοδικών για αναμμένα κεριά, απαλή μουσική και αιθέρια έλαια στέλνουν αγόρια και κορίτσια πιο εύκολα στην αγκαλιά του Μορφέα πάρα τον έναν στην αγκαλιά του άλλου.  Αν όμως οι παλιές, καλές, δοκιμασμένες τεχνικές φαίνονται πια γελοίες και υπερβολικά επιτηδευμένες, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να νεκραναστήσει τη λίμπιντο ενός ζευγαριού που πλέον νιώθει αμοιβαίο ενθουσιασμό μόνο όταν περιμένει το επόμενο επεισόδιο του Homeland;

Disconnecting peopleΜια καλή αρχή θα ήταν να μην περιμένετε το Homeland και να αποσυνδεθείτε για λίγο από τον ψηφιακό σας μικρόκοσμο γενικώς. Κάπου ανάμεσα σε σειρές και ταινίες, Facebook, Twitter και Instagram, με τα iPhone ενσωματωμένα στις παλάμες, το ζευγάρι ξεχνάει να κάνει πραγματικό like ο ένας στον άλλο και ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κάνει το γιατρό πέρα, αλλά δύο μήλα την ημέρα το ζευγάρι κάνουν πέρα σίγουρα. Ακόμη κι αν μένετε μαζί, ακόμη και αν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι, ο χρόνος που περνάς με το κορίτσι σου, ο πραγματικός ποιοτικός χρόνος είναι πολύτιμος. Κάντε disconnect από ηλεκτρονικές συσκευές και αγκαλιάστε την αμηχανία του να μην έχετε τι να πείτε. Μετά από πολλά χρόνια σχέσης όχι μόνο είναι φυσιολογικό αλλά είναι και απαραίτητο. Και σχεδόν πάντοτε αυτές οι βαρετές, αμήχανες σιωπές οδηγούν σε σεξ. 

Sex 'o' clockΕρχόμενα αντιμέτωπα με το πρόβλημα του λιγοστού ή κακής ποιότητας σεξ μέσα στη μακροχρόνια σχέση, τα ζευγάρια έχουν πάντα πρόχειρη την υπ’ αριθμόν ένα δικαιολογία για την κατάστασή τους: δεν έχουμε χρόνο για σεξ. Αν ανήκεις σε αυτή τη συνομοταξία που νομίζει πως δεν έχει χρόνο για το Ωραιότερο Πράγμα του Κόσμου, ίσως οφείλεις να ξανακοιτάξεις τις προτεραιότητές σου. Σκέψου την εβδομάδα που πέρασε. Πέρα από τη δουλειά, ποιες από τις δραστηριότητες που έκανες είναι πιο σημαντική από το να κάνεις σεξ; Το γυμναστήριο; Το να βρεθείς για μπύρες με φίλους; Το να είσαι up-to-date σε όλες τις σειρές, να κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα ή το να δεις 5 viral βιντεάκια στο internet; Τι είναι εκείνο που το προτιμάς από έναν οργασμό και τι διατίθεσαι να κόψεις για να τον αποκτήσεις; Για αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις, αν δεν έχεις χρόνο, τον δημιουργείς.

Νέα δεδομέναΥπάρχουν χίλιοι κλισέ τρόποι να το πει κανείς αυτό, με κορυφαίο τον “μην παίρνεις τον άλλο ως δεδομένο”. Εύκολο στα στερεότυπα, δύσκολο στην πράξη. Η μαύρη αλήθεια είναι πως αυτό θα συμβεί θέλεις δεν θες και από τη μια είναι καλό, διότι εδώ που τα λέμε, μέρος της επιτυχίας μιας σχέσης δεν είναι και το να παίρνεις ως δεδομένο πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου δεν κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σου την κάνει; Από την άλλη, στα πλαίσια της εμπιστοσύνης και του συναισθηματικού αράγματος ξέχασες πως, στον πρώτο καιρό της σχέση σας, δεν θα κυκλοφορούσες μπροστά της με ένα λερωμένο διαφημιστικό t-shirt, δεν θα άφηνες τις τρίχες στο νιπτήρα και δεν θα έβλεπες τηλεόραση με το χέρι σου μέσα στο ξεχειλωμένο σου σώβρακο. Σύμφωνοι, τα ίδια ή και χειρότερα μπορεί να κάνει και εκείνη. Αλλά εδώ δεν κάνουν διαγωνισμό ποιος είναι ο πιο επαναπαυμένος. Ανασκουμπώσου εσύ και που ξέρεις; Μπορεί να σε ακολουθήσει.

Σε άλλη γη, σε άλλα μέρηΗ πιο βασική αιτία για την οποία μειώνεται η ερωτική επιθυμία στα ζευγάρια που είναι πολύ καιρό μαζί είναι ακριβώς γιατί η πολυγαμική τους φύση αναγκάζεται να κάνει σεξ μονίμως με τον ίδιο παρτενέρ, στο ίδιο σπίτι, στο ίδιο κρεβάτι πράγμα που, όπως και να το κάνουμε, από κάποιο σημείο και έπειτα, καταντάει κάπως σαν τις επαναλήψεις των Friends: δεν σε χαλάει να τις χαζέψεις, αλλά δεν καίγεσαι και να τις δεις. Τι θα έλεγες όμως για ένα καινούργιο επεισόδιο, με νέους διαλόγους και νέα πλάνα; Οι πρωταγωνιστές μπορεί να είναι οι ίδιοι, αν όμως το σκηνικό αλλάξει, αυτομάτως ανασκουμπώνεσαι από τον καναπέ και αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον σου. Προφανώς και δεν μπορείς να παίρνεις κάθε σαββατοκύριακο τα βουνά, η αλλαγή περιβάλλοντος όμως μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Άλλωστε τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί και σου λένε πως στις διακοπές έλιωσαν στο σεξ δεν σου λένε ψέματα: είναι συχνό φαινόμενο ένα ζευγάρι που στην ρουτίνα του επάνω ξεχνάει να κάνει σεξ, στο νέο περιβάλλον των διακοπών να συμπεριφέρονται σαν ξαναμμένοι τουρίστες. Η καλοκαιρινή άδεια πάντως αργεί ακόμα. Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις μια μίνι απόδραση τα Χριστούγεννα, ή, τουλάχιστον, μια απόδραση από την κρεβατοκάμαρα. Έστω κι αν είναι μέχρι την κουζίνα.

 

 

Αλεξάνδρα Χαρίτου

 

http://www.oneman.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ