2012-12-10 08:40:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Με επιτυχία συνεχίζονται στην Κοινο_Τοπία οι προβολές με τίτλο Ημερολόγιο ταινιών
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία συνεχίζει τον κύκλο προβολών με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών». Συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου προβλήθηκε η ταινία του Tarsem Singh The Fall, και στις 5 Δεκεμβρίου η ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ (Jean-Marc Vallee) C.R.A.Z.Y.

Οι προβολές οι οποίες πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο έχουν σκοπό, πέρα από το να δούμε -ή να ξαναδούμε- διαμάντια της έβδομης τέχνης, το διάλογο, τα σχόλια, τις απόψεις, τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις που έχουν ως αφετηρία τη θεματική της ταινίας και τη σύνδεσή της με τη ζωή. Υπεύθυνοι των προβολών είναι ο Παναγιώτης Καρώνης και ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ταινία του Tarsem Singh The Fall, έγινε δεκάλεπτη προβολή σλάιτ με θέμα την δουλειά της Εϊκο Ισιόκα (Eiko Ishioka), η οποία υπογράφει τα κοστούμια στην ταινία. Η μικρή αυτή παρουσίαση έγινε αφού η σπουδαία αυτή καλλιτέχνης πέθανε τον Ιανουάριο του 2012
. Η βραβευμένη με όσκαρ καλλιτέχνης για τη δουλειά της στην ταινία Brams Stoker's Dracula (1992) του Φράνσις Φορτ Κόπολα έχει αφήσει πίσω της ένα σημαντικό έργο τόσο στα κοστούμια αλλά και σε άλλους τομείς όπως η διαφήμιση με την οποία ασχολήθηκε. Πέραν τούτου η συζήτηση της βραδιάς περιστράφηκε γύρω από τα εξαιρετικής ομορφιάς πλάνα της ταινίας του Tarsem, αφού είναι γυρισμένη σε 18 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων η Ινδονησία, Χιλή, τα νησιά Φίτζι, Νεπάλ, Αίγυπτος, Καμπότζη, Ρουμανία, Τουρκία. Δεν παραμελήσαμε όμως να αναφερθούμε και στην εποχή του βουβού κινηματογράφου στα πρώτα του δηλαδή βήματα, εποχή που η ταινία αναφέρεται.

Στην ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ (Jean-Marc Vallee) C.R.A.Z.Y. η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα της ανάπτυξης και έκφρασης της προσωπικότητας αφού η ταινία ουσιαστικά έθετε ένα σοβαρό, αιώνιο, και άκρως επίκαιρο ερώτημα: Πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε έναν άνθρωπο με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα; συγκεκριμένα έναν ομοφυλόφιλο.

Συμφωνήσαμε ότι η ταινία θίγει πολύ καίρια, άμεσα και εύστοχα το θέμα, αφού ο μικρός Ζαν -ο ήρωας της ταινίας- θα ενηλικιωθεί μέσα στο φόβο και την απόρριψη της κοινωνίας, και κάτω από την ομοφοβική συμπεριφορά του πατέρα του και ότι θα ακολουθήσει μια οδυνηρή πορεία μέχρι την αυτογνωσία, την ανακάλυψη, την κατανόηση και αποδοχή του εαυτού του.

Τέλος δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στη εξαιρετική μουσική επένδυση της ταινίας με τραγούδια της εποχής όπως: το Crazy της Patsy Cline ή το Space Oddity του David Bowie, τραγούδια που συντροφεύουν τον Μικρό Ζαν αλλά και μας εντάσσουν στο γενικό κλίμα της εποχής σε τούτη την ξεχωριστή ταινία που θέτει επί τάπητος τη διαφορετικότητα και την μη ετοιμότητα μιας σεμνότυφης κοινωνίας να τη αποδεχτεί.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Ημερολογίου Ταινιών:

· Ιανουάριος (Τετάρτη 09/1ου στις 20:00): ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Hora Proelefsis-Homeland) του Σύλλα Τζουμέρκα, 2010

· Φεβρουάριος (Τετάρτη 06/2ου στις 20:00): LANTANA του Ρέι Λόρενς (Ray Lawrence), 2001

· Μάρτιος (Τετάρτη 6/3ου στις 20:00): SHORTBUS του Τζον Κάμερον Μίτσελ (John Cameron Mitchell), 2006

· Απρίλιος (Τετάρτη 10/4ου στις 20:00): AGORA του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ (Alejandro Amenábar), 2009

· Μάιος (Τετάρτη 15/5ου στις 20:00): ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ (PINA) του Βιμ Βέντερς (Wim Wenders), 2011
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές της 09/12/2012
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές της 09/12/2012
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ