2012-03-25 05:30:04
Φωτογραφία για ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης*

Ποιος είπε ότι σ αυτά τα δυόμιση χρόνια δεν έγιναν σημαντικά πράγματα στη χώρα; Μετά το γάμο του πρίγκιπα Χάρυ πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε ένας δεύτερος σπουδαίος γάμος στη Γηραιά Ήπειρο που συγκλόνισε τον κόσμο. Κι αυτός ο γάμος έγινε εδώ, τον παρακολουθήσαμε έκθαμβοι και ενεοί,γιατί στο παρελθόν ο γαμπρός κι η νύφη έκαναν τους «δύσκολους», ενώ χρόνια τώρατο φλερτ φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού.

Επιτέλους, λοιπόν, τελέστηκαν οι γάμοι της «γαλαζοαίματης»,Νουδούλας και του «πρασινοσκούφη» Πασόκου. Ταιριαστό ζευγαράκι, καθώς η νύφη ψιλόλιγνη, από «τζάκι», πολύφερνη, με «άστατο» παρελθόν και ο γαμπρός, αν και στρουμπουλός, λένε πως είναι έξυπνος, αν και λίγο «φαφλατάς». Κουμπάρος στο μυστήριο, ο Λουκάς,γνωστός τραπεζίτης, που άλλαξε τα στέφανα και χόρεψε με το ζευγάρι το χορό τουΗσαϊα.

Η γνωριμία του ζευγαριού, έγινε πριν 38 χρόνια, αλλά τότε ογαμπρός κι η νύφη δήλωναν φανατικοί «εργένηδες», μα καθώς είδαν κι αποείδαν πωςθα έμεναν στο ράφι το πήραν απόφαση κι είπαν να ενώσουν τις ζωές τους «εις σάρκαν μίαν». Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό τους πίεσαν κι οι γονείςτους, που «ζουν» στο εξωτερικό. Κι επειδή κι οι δυο «οικογένειες», έχουν μεγάλη περιουσία θα ταν κρίμα να χαθεί.


Τώρα, λοιπόν, στα «γεράματα» το πήραν απόφαση να ενωθούν μετα δεσμά του γάμου, αφού στην πιάτσα, κυκλοφορούσαν κι άλλα νεότερα και ομορφότερα ζευγάρια. Το «προξενιό», ήταν λίγο δύσκολο, αλλά οι «προξενητάδες»αποδείχτηκαν καλύτεροι κι απ τη Βασιλειάδου. Είπαν τα «καλύτερα» και το ζευγάρι πείστηκε. Οι οικογένειες στο παρελθόν φιλονικούσαν μεταξύ τους, για τα μάτια του κόσμου, αλλά κατά βάθος το έκαναν για να μην καταλάβει ο κόσμος το φλέρτ των γόνων τους.

Στο γάμο παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι απ όλον τον κόσμο- το ζεύγος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό- αλλά δεν παρευρέθηκαν πολλοί ντόπιοι. Το γαμήλιο δείπνο παρατέθηκε στο Στρασβούργο και στο ζεύγος ευχήθηκαν πολλοί επίσημοι «γαλαζοαίματοι» και «πρασινοαίματοι». Οι μπομπονιέρες είχαν γαλάζιο χρώμα με πράσινο δέσιμο, για δήθεν αντίθεση. Το ζεύγος μάλιστα εκτός απ τα κουφέτα στους καλεσμένους, πρόσφερε στους υπηκόους του «κόλυβα» σε πλαστικό πιατάκι. Τα «παρανυφάκια» ήταν πολλά (διέκρινα μεταξύ των άλλων τον Πρετεντέρη, τον Ψυχάρη, ένα Δανό, ένα Γερμανό σε αναπηρικό καροτσάκι, μια κακάσχημη Γαλλίδα, Κριστίν νομίζω τα όνομα της).

Μετά και υπό τους ήχους του Σταμάτη Σπανουδάκη- αγαπημένου συνθέτη της νύφης- και του Κάρλ Ορφ (κάρμινα μπουράνα)- αγαπημένου συνθέτη του γαμπρού- άρχισε η δεξίωση. Αφού έκοψαν την τούρτα και η νύφη τάισε το γαμπρό(έφαγε ο αφιλότιμος όλη την τούρτα με μια χαψιά), βγήκαν τα ορεκτικά. Ξεκίνησανμε «άνεργο», ενώ πιάτα με «δημόσιο και ιδιωτικό υπάλληλο» έγιναν ανάρπαστα. «Εργάτες»,«γιατροί», «φαρμακοποιοί», «φοιτητές», «μαθητές», «έμποροι», όλα τα πιάτα φαγώθηκαν με τέτοια βουλιμία, που κι αυτοί οι δήθεν «καθωσπρέπει» ξένοι καλεσμένοι κυριολεκτικά έφαγαν τον αγλέορα. Οι σερβιτόροι δεν προλάβαιναν να κουβαλούν πιάτα, μεγάλες μερίδες και το ζεύγος δε σταμάτησε να τρώει λες και δεν είχε ξαναφάει 38 χρόνια τώρα.

Η ορχήστρα έπαιξε πολλά γνωστά σουξέ, για να διασκεδάσει τους υψηλούς προσκεκλημένους, όπως «γεννήθηκες για την καταστροφή», «η ζωή εδώ τελειώνει», «μου φαγες όλα τα δαχτυλίδια», «αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες», «το μεγάλο μας τσίρκο» και πολλά άλλα.

Το γλέντι κράτησε ως αργά, οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν με την περιποίηση, ενώ το «ζεύγος» σκέφτεται να πάει γαμήλιο ταξίδι στη «φιλόξενη»Γερμανία, όπου όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα απ τη siemens. Σκέφτεται μάλιστα σοβαρά, να μετοικήσει εκεί μόνιμα τέλος Απρίλη ή αρχές Μάη και καλού κακού έχει ένα ελικόπτερο σε πλήρη ετοιμότητα για να μην ταλαιπωρούνται απ τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Εν τω μεταξύ μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί στους «υπηκόους»του ζεύγους, που θέλοντας να μετάσχουν στη χαρά των νεόνυμφων , ξεχύθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, έξω απ τον «οίκο» που χρόνια τώρα διαμένουν οι οικογένειες τους και προβαίνουν σε πράξεις πραγματικής λατρείας γι αυτούς. Από την εποχή που πήραμε το EURO το2004 είχε να ξεσπάσει τέτοιος πανεθνικός ενθουσιασμός. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που ο Όθωνας με το Χρυσοχοϊδη έστειλαν 39 διμοιρίες να ελέγξουν τον ενθουσιασμό τουπλήθους (των υπηκόων).

.

*ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/2
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ