2012-12-10 16:32:27
Φωτογραφία για Επαναγορά και... δόση...!!!
Του Γιάννη Αγγέλη

Οι τελευταίες προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων στα όρια των 30 δισ. ευρώ οδήγησαν στην ανάγκη παράτασης του χρόνου αποδοχής προσφορών. 

Η πίεση αυτή την φορά φαίνεται να κατευθύνεται περισσότερο στους «εγχώριους» κατόχους χαρτοφυλακίων αλλά και σε μία σειρά ξένων, με μικρά χαρτοφυλάκια, οι οποίοι αρχικά είχαν εμφανισθεί πολύ επιφυλακτικοί.

Στις Βρυξέλλες πάντως η υπόθεση της επαναγοράς αν και θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού που είχε γίνει στο Eurogroup σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, δεν αποτελεί το κέντρο της προσοχής.

Η μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να συγκεντρώνεται πλέον γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και το ανοικτό ακόμα πρόβλημα του ισπανικού προγράμματος Για την Ελλάδα και την προώθηση των αποφάσεων του Εurogroup, η προσοχή -με δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ στα μέσα του μήνα- έχει αρχίσει να στρέφεται στην διασφάλιση της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που συνδέονται κυρίως με το φορολογικό και την άμεση συρρίκνωση της παραοικονομίας από τις αρχές του 2013.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν κατά βάση τα τελωνεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ παράλληλα φαίνεται να υπογραμμίζεται η προτεραιότητα στα θέματα της ενέργειας, στα οποία θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις από τις αρχές του νέου έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το «κλίμα» φαίνεται να έχει προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζονται από την «πολιτική απόφαση» της Ευρωζώνης να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρώ.

Και αυτό «ανεξάρτητα από τον χρόνο και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών», όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε στο Capital.gr αρμόδια διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε το Σάββατο σε σχετικό δημοσίευμά του το «Κεφάλαιο» (8/12/2012) χαρακτηριστική του κλίµατος αυτού ήταν η απάντηση την Πέµπτη του κ. Ντράγκι σε σχετικό ερώτηµα µετά τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύµισε ότι: «Αυτό που είναι σηµαντικό στην τελευταία συµφωνία (σ.σ.: του Εurogroup) είναι η δέσµευση να προσφερθούν στο µεσοπρόθεσµο διάστηµα νέα χρήµατα, στην περίπτωση που η Ελλάδα, ενώ θα µπορούσε να έχει πρωτογενές πλεόνασµα, για κάποιον λόγο δεν το πέτυχε, όχι γιατί δεν συµµορφώθηκε µε το πρόγραµµα. Αυτό είναι σηµαντικό και είναι η πρώτη φορά που γίνεται».

Αυτή είναι, πλέον, µια «πολιτική απόφαση» και στη λογική αυτής της απόφασης θα γίνει ό,τι χρειαστεί να γίνει γι’ αυτό µεσοπρόθεσµα, όπως υποστηρίζεται από πλευράς στελεχών της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υψηλά ιστάµενα στελέχη υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που «δουλεύουν» εδώ και καιρό µε το πρόβληµα της Ελλάδας σε επιµέρους τοµείς κλήθηκαν από προϊσταµένους τους και ενηµερώθηκαν πρόσφατα ότι «δεν υπάρχουν πλέον βάσιµες επιφυλάξεις για την παραµονή της Ελλάδας στο ευρώ». Το «Κ» µίλησε µε δύο εξ αυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η σύσταση, πλέον, που έχουν από την υπηρεσία τους είναι ότι θα πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί για το θέµα Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό.

Αξιοσηµείωτο επίσης είναι ότι ανάλογης κατεύθυνσης είναι και η ερµηνεία που δόθηκε στη δηµοσίευση έκθεσης της Deutsche Bank για την ύπαρξη και εκµετάλλευση φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Όπως τόνισε στέλεχος της Επιτροπής στο «Κ», η έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δηµοσιότητα, ανεξαρτήτως των οικονοµικών µεγεθών που αναφέρονται σ’ αυτήν, «έχει ένα µήνυµα και αυτό είναι ότι οι προϋποθέσεις για την παραµονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι πολύ περισσότερο σταθερές από όσο έχει διαφανεί µέχρι σήµερα...».

Παράλληλα όμως κανείς δεν αγνοεί στις Βρυξέλλες ότι ο κίνδυνος του «ατυχήματος» στο επόμενο εξάμηνο παραμένει εξαιρετικά υψηλός και συνδέεται κυρίως με την σταθερότητα της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Στο επίπεδο αυτό η ανησυχία φαίνεται να διατηρείται και μάλιστα σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και οι σχεδιασμοί για το ενδεχόμενο «ατυχημάτων» δεν φαίνεται να λείπουν από τις προετοιμασίες των αρμόδιων επιτροπών…

Πέραν αυτών όμως παραµένει η «σχεδόν» βεβαιότητα ότι το πρόγραµµα που ψήφισε η Αθήνα «δύσκολα θα µπορέσει να υλοποιηθεί στα προβλεπόµενα χρονοδιαγράµµατα».

Ορισµένοι υπουργοί στο ECOFIN, µάλιστα, θεωρούν ότι αναπόφευκτα θα χρειαστούν εκ νέου προσαρµογές στο ελληνικό πρόγραµµα την άνοιξη του 2013, πολύ πριν από τις γερµανικές εκλογές. Βασική εκτίµηση πίσω από το... χρονοδιάγραµµα αυτό είναι ότι η ύφεση το α’ τρίµηνο του 2013 θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων.Την άποψη αυτή συµµερίζονται και µέλη του EWG, αλλά προς το παρόν κάθε συζήτηση επ’ αυτού κρίνεται ως «εξαιρετικά πρόωρη και άκαιρη!».

Και στο Γενικό Λογιστήριο, πάντως, θεωρούν ότι στα τέλη του α’ τριµήνου του 2013 θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις στον Προϋπολογισµό. Όπως σηµειώνεται, η επιδείνωση της οικονοµικής δραστηριότητας θα εξαρτηθεί τόσο από την ταχύτητα µε την οποία θα απορροφήσει η οικονοµία το ποσό που θα διατεθεί στις ληξιπρόθεσµες οφειλές (πληρωµή εφάπαξ, έκδοση καθυστερηµένων συντάξεων, προµηθευτές κ.λπ.), όσο και από το πώς θα εξελιχθεί το οικονοµικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά, µάλιστα, το δεύτερο σκέλος, σηµειώνεται ότι οι προβλέψεις για το 2013 δεν είναι ευοίωνες. Ορισµένοι αναλυτές, πάντως, επιµένουν ότι είναι πολύ πιθανό από την άνοιξη του 2013 να αρχίσει να εκδηλώνεται ένα πρόγραµµα στήριξης της γερµανικής οικονοµίας εν όψει εκλογών, για το οποίο υπάρχει η προσδοκία ότι «θα βελτιώσει και το συνολικό κλίµα στην Ευρωζώνη» Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ