2012-12-10 17:36:58
Φωτογραφία για Σε νέα δοκιμασία Αθήνα και Σκόπια
Σταυρος Tζιμας

Η πρώτη δοκιμασία επί των εθνικών θεμάτων για την κυβέρνηση έρχεται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 13 και 14 Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί το ζήτημα της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη FYROM. Η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της υλοποίησης των κριτηρίων ένταξης είναι θετική. Προτείνει στο συμβούλιο των ηγετών, να ορίσει ακριβή ημερομηνία κατά την οποία Βρυξέλλες και Σκόπια θα ξεκινήσουν να συζητούν επί πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, ώστε η χώρα να διαβεί οριστικά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση να λάβει η FYROM την πολυπόθητη ημερομηνία γίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Κομισιόν. Στις τρεις προηγούμενες συνόδους είχε απορριφθεί λόγω της διένεξης για το όνομα που κατά το ανώτατο όργανο της Ε.Ε. υπονόμευε το κριτήριο της καλής γειτονίας. Φέτος έρχεται με μια διαφορετική μορφή για την οποία εργάστηκε ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος κ. Στέφαν Φούλε. 


Διαβάστε περισσότερα Η Κομισιόν λέει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις για αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία, όπως σημειώνει, θα πρέπει να έχει βρεθεί «στην πρώιμη φάση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διάστημα ενός έτους. Ο κ. Γκρούεφσκι φαίνεται να ελπίζει ότι οι πιέσεις των Ευρωπαίων -που πάντως δεν είναι ορατές- θα αναγκάσουν την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει. Πιθανόν του μεταδίδει αισιοδοξία και ο κ. Φούλε.

Για την Αθήνα η εξεύρεση λύσης στο όνομα εξακολουθεί να παραμένει όρος για να συναινέσει στην ευρωπαϊκή πορεία της FYROM. Η πρόταση της Κομισιόν, όμως, με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό. Και αυτό γιατί προϋποθέσεις εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν διαμορφώνονται όσο οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Απουσιάζει πρωτίστως η εμπιστοσύνη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/12/2012_504487
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ