2012-12-20 11:54:04
Φωτογραφία για Η κρίση «αρρωσταίνει» την Ελληνίδα!
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Το στρες που προκαλεί η κρίση «σκοτώνει» τη γυναίκα, τα κύτταρά της, την ψυχή της τα πάντα. Ο άλλοτε δυνατός κρίκος της ελληνικής κοινωνίας που άντεχε και έδινε δύναμη στο σύζυγο και τα παιδιά φαίνεται ότι χάνει τη δύναμή του, καθώς λόγω "κατασκευής" δεν μπορεί να αντέξει την πίεση που νιώθει.

Βέβαια αυτό δεν είναι ένα «στιγμιαίο» επακόλουθο. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς πίεσης που νιώθει η Ελληνίδα δεκαετίες τώρα, από τη στιγμή δηλαδή που "μπήκε" στην αγορά εργασίας.

Οι ρόλοι δεν ισοκατανεμήθηκαν με αποτέλεσμα η Ελληνίδα να διατηρήσει και τους δυο ρόλους, τον επαγγελματικό και τον παραδοσιακό. Αυτό σε συνάρτηση με το γεγονός ότι δεν υπήρξαν οι υποστηρικτικές δομές του κράτους για τη φύλαξη και την εκπαίδευση του παιδιού της, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, την επιβάρυνε αρκετά, αφού ξεπέρασε σε κάθε περίπτωση τα όρια της.


Ο καθηγητής κ.Χρήστος Λιονής

Για το θέμα αυτό μίλησε στο MadeinCreta o καθηγητή ς Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διευθυντής της κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης), κ. Χρήστος Λιονής.

«Η κρίση θα προσβάλει το θεμέλιο λίθο της οικογένειας που είναι η Ελληνίδα μάνα και σύζυγος και, δυστυχώς, φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια θα θρηνήσουμε τους χειρότερους δείκτες που θα μπορεί να δει η Ελλάδα από πλευράς προσδόκιμου ζωής!

Αυτό θα έχει συνέπειες σε όλα τα μέλη της ελληνικής οικογένειας και θα «χάσει» και ο άντρας που συνήθως επωφελείται από την ουσιαστική υποστήριξη της γυναίκας του».

Αν και το θέμα της κρίσης δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων, φαίνεται ότι η γυναίκα είναι αυτή που δέχεται την πιο πολλή πίεση και αυξάνεται το στρες της, εξαιτίας του ότι προκαλείται αναταραχή, κατά κυριολεξία, στα κύτταρά της.

Αυτή η αναταραχή επηρεάζει την αρμονία και το ανοσοποιητικό σύστημα με όρους βιολογίας, και ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονών και κατά συνέπεια την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη, την καρδιά και την ψυχική υγεία.

«Η φλεγμονή» σημειώνει ο κ. Λιονής, «είναι μια βιοχημική κυτταρική διεργασία στην οποία χάνει την ισορροπία του, την ομοιοστασία του ο ίδιος ο οργανισμός.

Το στρες ταράζει τα κύτταρά μας και φαίνεται ότι αυτό το υπόβαθρο της φλεγμονής, ουσιαστικά ευνοεί την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων είτε είναι προς τη μεριά των μεταβολικών συνδρόμων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, είτε στην μεριά της καρδιαγγειακής νόσου είτε στην πλευρά των ψυχικών νοσημάτων, την κατάθλιψη».

Ο ίδιος δε διστάζει να εκφράσει την ανησυχία του για το αντίκτυπο που θα έχει μελλοντικά όλη αυτή η κατάσταση, καθώς «ποδοπατείται» η οικογενειακή συνοχή, οι συμπεριφορές των ατόμων μέχρι και το προσδόκιμο ζωής.

«Εμάς μας ενδιαφέρει η οικογένεια να επιβιώσει κάτω από την οικονομική κρίση και όταν λέμε επιβίωση δεν εννοούμε τη διατροφή.

Σαν οντότητα να παραμείνει ως έχει . Διότι άμα χάσει τη συνοχή της θα είναι ένα πεδίο συγκρούσεων. Δυο άνεργοι σύζυγοι σε ένα σπίτι να συγκρούονται μεταξύ τους ή μπροστά στα μάτια του παιδιού τους. Ο ένας ενοχοποιώντας τον άλλο για τη μικρότερη συνεισφορά χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ουσιαστικά προβλήματα που επιφέρει η κρίση».

Το στρες δεν αγγίζει τον άνδρα της Κρήτης και τη γυναίκα της Σουηδίας!

Πως όμως οι επιστήμονες οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα;

Όπως αναφέρει ο κ. Λιονής, υπάρχουν δυο μελέτες που είχαν γίνει προ κρίσης και έδειχναν ότι οι δείκτες υγείας και η νοσηρότητά της γυναίκας είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα. Ενώ διαπιστώθηκε επιπλέον, ότι η γυναίκα της Κρήτης δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί το στρες σε αντίθεση με τον άνδρα Κρητικό που φαίνεται ότι μάλλον δεν το αγγίζει!

Η πρώτη έρευνα είχε γίνει με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών όπου είχε μελετηθεί η υγεία της γυναίκας στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η δεύτερη μελέτη, που μετρούσε την ικανότητα διαχείρισης του στρες, είχε γίνει μεταξύ επιλεγμένων περιοχών της Κρήτης και της Σουηδίας για να μετρηθεί η συμπεριφορά του ζεύγους , βάση της θεωρίας του γνωστού κοινωνιολόγου Aaron Antonovksky ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της θεωρίας ότι «το σώμα δε γεννάει μόνο την αρρώστια αλλά μπορεί να γεννήσει και την υγεία».

Κατασκεύασε μάλιστα και μια κλίμακα, βάση της οποίας μετρούνταν η ικανότητα του ατόμου για το τι θεωρεί διαχωρίσιμο, αντιμετωπίσιμο ή προβλέψιμο.

Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά, αν σκεφτεί κανείς ότι στην κατάταξη τελευταία ήταν η Κρητικιά , δεύτερος ο Σουηδός , τρίτη η Σουηδέζα και στην κορυφή… ο άντρας της Κρήτης.

«Αυτό, με οποιοδήποτε κίνδυνο έχει το μικρό δείγμα και οι επιλεγμένες περιοχές μεταξύ Κρήτης και Σουηδίας, μας δείχνει ότι ο άντρας της Κρήτης διατηρεί μια εξαιρετική ικανότητα αντιμετώπισης του στρες πριν την κρίση και φαντάζομαι και τώρα μέσα στην κρίση, ενώ η γυναίκα που φυσιολογικά ή παραδοσιακά έπρεπε να κρατάει την καλύτερη μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης του στρες από τον άντρα, βρίσκεται κάτω από αυτόν. Αυτό ήταν ένα παράδοξο».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ