2013-01-07 17:53:02
Φωτογραφία για Ξεκίνησε «το πιο ψυχρό ταξίδι» ο Φάινς
Ο βρετανός εξερευνητής σερ Ράνουλφ Φάινς αναχώρησε τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το Κέιπ Τάουν με κατεύθυνση την Ανταρκτική, την οποία θα ...προσπαθήσει να διασχίσει με σκι στη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς τη δυνατότητα να του παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.

Το πλοίο σήκωσε άγκυρα από το λιμάνι του Κέιπ Τάουν και πρόκειται να φτάσει στα τέλη του μήνα στην παγωμένη ήπειρο. Ο 68χρονος Φάινς και τα πέντε μέλη της ομάδας του θα έχουν στη συνέχεια μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την αναχώρηση, το Μάρτιο. Το εγχείρημά τους θα διαρκέσει έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα διασχίσουν περίπου 4.000 χιλιόμετρα.

Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι χειμερινοί μήνες στο νότιο ημισφαίριο. Σύμφωνα με τον εξερευνητή, πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία απόπειρα να διασχίσει κάποιος χειμώνα την Ανταρκτική, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι και στους 90 βαθμούς υπό το μηδέν.


Ο Φάινς χαρακτηρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ "ο μεγαλύτερος εν ζωή εξερευνητής". Έχει ήδη διασχίσει την Ανταρκτική πεζή και χωρίς βοήθεια το 1992-93, το καλοκαίρι. Έγινε επίσης διάσημος όταν έτρεξε, το 2003, επτά μαραθωνίους μέσα σε επτά ημέρες σε πέντε ηπείρους.

"Κάνουμε αποστολές εδώ και 40 χρόνια. Έχουμε καταρρίψει πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Στην Ανταρκτική κατέχουμε δύο τεράστια ρεκόρ. Αλλά κάθε φορά, ήταν καλοκαίρι", δήλωσε χθες Κυριακή ο Φάινς προς το Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο πριν από τον απόπλου.

"Συνεπώς δεν είμαστε πιο έμπειροι απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος όσον αφορά τα χειμερινά ταξίδια. Ουδείς επιχείρησε ποτέ να διασχίσει την Ανταρκτική το χειμώνα (...) συνεπώς φεύγουμε προς το άγνωστο", πρόσθεσε. Μετά τη αναχώρηση, δεν θα είναι δυνατό να παρασχεθεί βοήθεια στα μέλη της ομάδας. "Όλα τα αεροπλάνα, όλα τα πλοία, εξαφανίζονται από τον Ανταρκτική για οκτώ μήνες και είμαστε ολομόναχοι. Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να πεθάνουμε", είπε ακόμη ο Φάινς. "Γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρομε μαζί μας προμήθειες αρκετές για ένα χρόνο και φεύγουμε με ένα γιατρό. Η αποστολή αυτή είναι η σημαντικότερη και η πιο βαριά που έχουμε ποτέ ξεκινήσει".

Για την αποστολή, που έχει ονομαστεί "Το πιο ψυχρό ταξίδι", ο σερ Ράνουλφ Φάινς θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ για να εντοπίζει τους γκρεμούς, ενώ η ομάδα θα ακολουθεί τον εξερευνητή με δύο ερπυστριοφόρα οχήματα που θα μεταφέρουν επίσης τα υλικά, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

news.pathfinder.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ