2013-01-08 16:24:48
Φωτογραφία για «Θερίζει» η ανεργία
Παρά τη βελτίωση που παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, τα περιθώρια αισιοδοξίας για δυναμική ανάκαμψη στην περιοχή στενεύουν, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε η ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat η ανεργία διαμορφώθηκε στο 11,8% τον Νοέμβριο, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από τη σύσταση της νομισματικής ένωσης το 1999. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 113.000 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 18,82 εκατομμύρια.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στην Ισπανία (26,6%), ενώ στη Γερμανία η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,4% και στη Γαλλία στο 10,5%. Η χαμηλότερη ανεργία παρατηρείται στην Αυστρία και δεν υπερβαίνει το 4,5%.

Στην Ιταλία, η ανεργία παρέμεινε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 11,1% όπου είχε ανέλθει τον Οκτώβριο, ενώ η ανεργία των νέων σημείωσε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το 37%.


Η οικονομία στην Ευρωζώνη έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχή τρίμηνα και οι οικονομολόγοι προβλέπουν περεταίρω μείωση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το οποίο σημαίνει μείωση των θέσεων εργασίας εκ μέρους των εργοδοτών.

Στην αύξηση της ανεργίας έχει συμβάλλει και η εξασθενημένη ζήτηση στον κλάδο λιανικής. Όπως καταδεικνύουν τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση. Η οριακή αυτή αύξηση δεν κατόρθωσε να αντισταθμίσει τις σημαντικές μειώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Θετικές ήταν, ωστόσο, οι ενδείξεις για ενίσχυση της αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρηματιών. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε κατά 1,3 μονάδες σε μηνιαία βάση και ανήλθε στις 87 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν Δεδομένων, όμως, των υπόλοιπων αρνητικών στοιχείων, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι αργή. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ