2013-01-08 16:19:19
Φωτογραφία για Ισραήλ: Κι άλλο βήμα προσέγγισης της Τουρκίας…
Με αμερικανική παρέμβαση, φαινομενικά τουλάχιστον, οι Ισραηλινοί αλλάζουν γνώμη και αποφασίζουν να παραδώσουν στην Τουρκία υποσυστήματα για το τουρκικό πρόγραμμα εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS: Airborne Warning and Control System) «Peace Eagle».

Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι έχουν προμηθευτεί τέσσερα αεροσκάφη Boeing 737 AEW&C από την αμερικανική Boeing στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συμβόλαιο όμως για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού είχε αποσπαστεί και από την ισραηλινή IAI-Elta έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η υλοποίηση του συμβολαίου προχωρούσε κανονικά έως ότου το περιστατικό με το πλοίο των «ακτιβιστών», το «Μαβί Μαρμαρά» ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν το 2011 ότι δεν θα παραδώσουν τα δύο τελευταία υποσυστήματα που απέμεναν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, προκαλώντας πρόβλημα στην ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου εξοπλιστικού προγράμματος της Άγκυρας
. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί η παρέμβαση της κατασκευάστριας του αεροσκάφους και υπεύθυνης να ολοκληρώσει τα ισραηλινά συστήματα (integration), της εταιρίας Boeing, η οποία διεμήνυσε ότι η στάση του Τελ Αβίβ δημιουργούσε προβλήματα στην επιχειρηματική της δραστηριοποίηση Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως κάνουν πίσω και θα παραδώσουν – εάν δεν το έχουν ήδη κάνει – τα υποσυστήματα, αφού φαίνεται πως το σύστημα θα αφιχθεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Η αλλαγή στάσης συμπίπτει βέβαια και με τα δημοσιεύματα για τα δειλά βήματα εκ νέου προσέγγισης των δυο πλευρών, οπότε η συσχέτιση των δύο υποθέσεων είναι αν μη τι άλλο εύλογη.

Υπενθυμίζεται, ότι το ραντάρ MESA του τουρκικού συστήματος κατασκευάζεται από την αμερικανική Northrop Grumman. Όπως μεταδίδεται, η τουρκική TAI (Turkish Aerospace Industries) έχει ήδη τρία από τα αεροσκάφη πλήρως εξοπλισμένα. Στο πρόγραμμα συμμετέχει σειρά ισραηλινών εταιριών πέραν της TAI, οι HAVELSAN, ASELSAN, MIKES, HAVELSAN TEKNOLOJI RADAR, KALE KALIP, SELEX.

http://www.defence-point.gr/news/?p=66634
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ