2013-01-09 14:57:03
Φωτογραφία για Αυξάνονται και πληθύνονται οι ενστάσεις για τη διάθεση εκκλησιαστικής γης
του Μάνου Χατζηγιάννη

«Θου Κύριε»...Δεν αντιδρά η Πολιτεία και αντιδρούν Μητροπόλεις Αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν τους εκκλησιαστικούς κύκλους οι αντιδράσεις στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη διάθεση εκκλησιαστικής γης σε όσους έχουν ανάγκη.

Πριν καλά καλά κλείσει 20ήμερο από το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου με το οποίο παρουσίασε την ιδέα αυτή, όπως πρώτο το «Αγιορείτικο βήμα» είχε αποκαλύψει, ήδη οι ενστάσεις πολλαπλασιάζονται. Πριν αλέκτωρ λαλήσαι, λοιπόν, οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος και Μεσσηνίας αλλά και η Μητρόπολη Λάρισας (μέσω κύκλων) εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Ολοι βεβαίως παραδέχονται το καλό των προθέσεων του Αρχιεπισκόπου, αλλά οι...διακριτικές διαφωνίες παραμένουν...

Ο Φθιώτιδος Νικόλαος επισήμανε ότι η εκκλησιαστική περιουσία ήδη μοιράζεται στους αγρότες έναντι ελάχιστου αντιτίμου και ότι, αν παραχωρηθεί στο κράτος, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, ενώ ζήτησε σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.


Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, την εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία, το ποια κτήματα είναι καλλιεργήσιμα, τις επιδοτήσεις, μέχρι και την επιλογή των καλλιεργήσιμων προϊόντων!

Η δε Μητρόπολη Λάρισας διατείνεται πως δεν υπάρχουν εκτάσεις που να της ανήκουν ώστε να παραχωρηθούν σε ακτήμονες χωρίς δουλειά, για να ζήσουν. Υπάρχουν μόνο μικροί κλήροι σε ορισμένους ναούς σε χωριά και τα όποια έσοδα χρησιμοποιούνται για μικροεπισκευές στις εκκλησίες.

Δηλαδή σε όλο τον κάμπο που καλύπτει η Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου δεν υπάρχουν λίγα στρέμματα για όσους έχουν ανάγκη;

Οπως και να έχει τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν στον ορίζοντα. Κι αντί αυτά να προέρχονται από την Πολιτεία-όπως ενδεχομένως να αναμενόταν- αντιθέτως προέρχονται από το εσωτερικό της Εκκλησίας. Αντίθετα με τις συγκεκριμένες Μητροπόλεις, η κυβέρνηση έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά ,παρόλο τον πρώτο αιφνιδιασμό, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει ήδη το πρώτο σχετικό σχέδιο, όπως το «Αγιορείτικο βήμα» είχε αποκαλύψει πρόσφατα.

Ο μόνος από το πολιτικό σύστημα που εξέφρασε κάποιες μικρές ενστάσεις ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτός σε γενικές γραμμές είδε με καλό μάτι την πρόταση Ιερώνυμου.

Το θέμα πλέον είναι αν η Ελλαδική Εκκλησία είναι διατεθειμένη στην πράξη να εφαρμόσει την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και να κάνει πράξη και το “ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον έναν”...

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ