2013-01-09 17:06:23
Φωτογραφία για Ξαφνικά κινητικότητα στο Σκοπιανό - Συνάντηση Σαμαρά - Νίμιτς
Και ξαφνικά κινητικότητα στο Σκοπιανό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι λόγω της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια.

Το γεγονός ότι η προγραμματισθείσα για τις 12.30 συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον ευρισκόμενο στην Αθήνα ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών επισπεύστηκε προκειμένου να λάβει μέρος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δημιούργησε κλίμα «μυστηρίου».

Κι αυτό διότι σε όλες τις προηγούμενες επισκέψεις στην Αθήνα, ο Μάθιου Νίμιτς γινόταν δεκτός από τον εκάστοτε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και δε συνηθιζόταν ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης να μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Νίμιτς παρουσίασε σκέψεις και ιδέες που έχει επεξεργαστεί, χωρίς να διευκρινίζεται αν κατέθεσε νέα πρόταση ονομασίας της FYROM και ποιο είναι το όνομα αυτό.


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ανακοίνωση του υπ.Εξωτερικών «εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Η ελληνική πλευρά, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών κ.Αβραμόπουλο «τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εντολή και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, ενημερώνοντάς το συνομιλητή του διεξοδικά για την ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και που θέτει το πλαίσιο και τις παραμέτρους της λύσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε επίσης τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη προόδου, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η επίτευξη λύσης θα οδηγήσει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι την Πέμπτη και την Παρασκευή, χωρίς να είναι σαφές εάν μεταφέρει νέα πρόταση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της FYROM.

Το κλίμα στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά τη σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι με την αντιπολίτευση και την αποχώρηση του κόμματος του πρώην προέδρου των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από τη Βουλή, γεγονός το οποίο δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Πιέσεις για να κλείσει άρον - άρον το θέμα της ονομασίας βλέπει η Δούρου

Την ίδια ώρα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-EKM για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, υπογραμμίζει η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, Ρένα Δούρου, σε ανακοίνωσή της. Η κυρία Δούρου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως διανύουμε μια «περίοδο κατά την οποία ασκούνται ποικίλες πιέσεις και από πολλές πλευρές προς την Αθήνα, προκειμένου να κλείσει άρον - άρον και όπως - όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=248691
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ