2013-01-09 21:55:29
Φωτογραφία για UBS: Γίναμε αλαζόνες, πρέπει να αλλάξουμε
By Lina Saigol, Patrick Jenkins 

Ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας UBS παραδέχθηκε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι οι τραπεζίτες κατάντησαν πολύ αλαζόνες και ότι ο κλάδος πρέπει να αλλάξει.

Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής τραπεζικών στάνταρ, ο Andrea Orcel δήλωσε ότι η τράπεζα, που τον Δεκέμβριο χρεώθηκε πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. για χειραγώγηση επιτοκίων, βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής των αρνητικών στοιχείων της επιχειρηματικής κουλτούρας της.

«Πιθανότατα γίναμε όλοι πολύ υπερόπτες, με υπερβολική πεποίθηση ότι τα πράγματα είναι σωστά έτσι όπως είναι… Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία στον κλάδο," παραδέχτηκε, προσθέτοντας ότι ο οίκος είναι αποφασισμένος να επικεντρωθεί στην ανάκτηση της τιμής και του στάτους που απολάμβανε στο παρελθόν.

Η επενδυτική τράπεζα UBS κατηγορήθηκε για αλόγιστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης του 2008, κατά την οποία ο οίκος έχασε 38 δισ. δολ. από πιστωτικά παράγωγα και δεν κατάφερε να ελέγξει τον trader της Kweku Adoboli, που έχασε 2,3 δισ. δολ. στα χρηματιστήρια. Η τράπεζα πλήρωσε επίσης πρόστιμο 780 εκατ. δολ. στις αμερικανικές αρχές σχετικά με σκάνδαλο φοροδιαφυγής πελατών της.  


Ο Sergio Ermotti, ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής τράπεζας, που αντικατέστησε τον Oswald Grübel τον Οκτώβριο του 2011, έχει δηλώσει ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας και θα συρρικνώσει τον κλάδο σταθερού εισοδήματος, στο πλαίσιο ευρείας αναδιοργάνωσης για τη μεταρρύθμιση της τράπεζας.

Η επιτροπή της βρετανικής βουλής, υπό την ηγεσία του Συντηρητικού βουλευτή Andrew Tyrie, έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα στάνταρ και τη νοοτροπία της τραπεζικής βιομηχανίας, έχοντας τους προηγούμενους τρεις μήνες ασχοληθεί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο.

Μαζί με τον κ. Orcel ενώπιον της επιτροπής παρουσιάστηκαν ο διεθνής επικεφαλής συμμόρφωσης Andrew Williams και ο επικεφαλής ρίσκου Philip Lofts.

Ο κ. Williams δήλωσε ότι περίπου 18 εργαζόμενοι της UBS που μετείχαν στο σκάνδαλο του επιτοκίου Libor απολύθηκαν.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η ελβετική τράπεζα ως σύμβουλος της Royal Bank of Scotland όταν έκανε την καταστροφική εξαγορά της ABN Amro για 71 δισ. στερλίνες στο ζενίθ της πιστωτικής ακμής, τον Οκτώβριο του 2007, ο κ. Orcel παραδέχτηκε ότι μετάνιωσε.

«Αν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε σήμερα, θα τους συμβουλεύαμε να μην προχωρήσουν».

Η συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη διακρατική εξαγορά όλων των εποχών, αλλά άφησε την RBS με πολύ λίγα κεφάλαια ώστε να απορροφήσει τις ζημίες της κρίσης, υποχρεώνοντάς τη σε διάσωση με τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

 
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ