2013-01-09 23:00:13
Φωτογραφία για Η σιωπή των ...κτιρίων
Η ημέρα ξεκίνησε με την ανακατάληψη της «βίλας Αμαλία» από πενήντα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και τελειώνει με την εκκένωση άλλης μίας κατάληψης, του κτιρίου «Σκαραμαγκά» στην Πατησίων. Η αστυνομία αναφέρει ότι βρήκε μπουκάλια κράνη και κουκούλες, ενώ συνολικά περίπου εκατό άτομα έχουν προσαχθεί από όλες τις επιχειρήσεις που έγιναν εντός της ημέρας.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί από την βίλα Αμαλία. Η ανακατάληψη έγινε βάσει σχεδίου. Μία ομάδα δημιούργησε αντιπερισπασμό στους αστυνομικούς που φρουρούσαν το κτίριο και οι υπόλοιποι έσπασαν με κόφτες τα λουκέτα και μπήκαν μέσα. Η αστυνομία έκανε μία επιχείρηση μικρής διάρκειας, άνοιξε τις πόρτες και έβαλε στην κλούβα των ΜΑΤ τα άτομα που είχαν μπει στο κτίριο και τα οποία δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Έξω από το κτίριο έγινε μικρή συγκέντρωση συμπαράστασης, ενώ εκεί παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη που, όπως φαίνεται, θα παραμείνει για καιρό.


Στη συνέχεια περίπου σαράντα άτομα κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Και εκεί η κατάληψη τελείωσε ήρεμα μετά την επέμβαση της αστυνομίας που μετέφερε και αυτά τα άτομα στη ΓΑΔΑ.

Tην ιδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε για άλλη μια φορά την απορία του: γιατί η επιχείρηση της αστυνομίας γίνεται τώρα, μετά από 22 χρόνια κατάληψης; Μόνο που αν θέλεις, ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Και όμως, από την άλλη πλευρά, η αξιοποίηση των δημοσίων χώρων που παραμένουν υπό καθεστώς εγκατάλειψης, θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέρουσας συζήτησης. Υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι, πραγματικές ΜΚΟ και φορείς που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς που διαχειρίζονται αυτά τα κτίρια. Η ουσιαστική αξιοποίηση, μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, θα έδιναν ένα διαφορετικό έρεισμα στις γειτονιές.

Εννοείται ότι ξεκίνησε εκ νέου η αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεολαία του ΣΥΝ καταγγέλλει την επιχείρηση, λέγοντας ότι «δεν θα περάσει η τρομοκρατία». Από την άλλη ο Δ. Παπαδημούλης δηλώνει ότι υπάρχει σχέδιο για να «χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ» την υπόθεση της κατάληψης. Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε: «Η προσπάθεια ανακατάληψης της βίλας Αμαλίας από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής»

Επίσης καταδίκασε την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για κρούσματα ανομίας που πλήττουν και το πολίτευμα, όταν πρόκειται για κατάληψη κομματικών γραφείων.
Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ