2013-01-09 23:01:04
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Σε ένα χρόνο λειτουργίας αποχώρησαν 1.500 συμβεβλημένοι γιατροί από τους 5.500 Χωρίς παιδίατρο 21 νομοί της χώρας
Έναν χρόνο μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να παραμένει στην Ελλάδα ένα άπιαστο όνειρο. Πέρα από τα σοβαρά οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, ο Οργανισμός χάνει μέρα με τη μέρα γιατρούς. Πολλές περιοχές της χώρας είναι «γυμνές» από σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τους να οδηγούνται στους ιδιώτες πληρώνοντας από την τσέπη τους την επίσκεψη. Περισσότερο «παραμελημένα» είναι τα παιδιά, αφού σε 21 νομούς της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρος.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει συμβεβλημένος με τον Οργανισμό παιδίατρος στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας (παρότι είναι η ιδιαιτέρα πατρίδα του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου), Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας (σσ εκεί υπάρχει μόνο παθολόγος), Ημαθίας, Καβάλας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας (σσ σε αυτόν τον νομό δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός), Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου (σσ. έχει μόνο γενικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ), Σερρών (σσ. υπάρχει συμβεβλημένος παιδοψυχίατρος, αλλά όχι παιδίατρος), Φλώρινας και Χίου.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργο Ελευθερίου, μήνα με τον μήνα ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών συρρικνώνεται. Στο τέλος _τονίζει _ υπάρχει φόβος να μείνει ο πληθυσμός ακάλυπτος από ιατρικές υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου, στον ένα χρόνο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχουν αποχωρήσει 1.500 συμβεβλημένοι γιατροί από τους 5.500 που ήταν αρχικά. Οι γιατροί κατήγγειλαν μονομερώς τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό, ο οποίος επί της ουσίας έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν σωρευτεί οφειλές οκτώ μηνών στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και δύο ετών στους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η σιωπή των ...κτιρίων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η σιωπή των ...κτιρίων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ