2013-01-10 02:48:03
Φωτογραφία για Ιρλανδία: Η ΕΕ υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση
Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάχθηκαν σθεναρά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, η οποία... ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Ωστόσο και οι δύο παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί όσον αφορά αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

"Η Βρετανία αποτελεί ένα ουσιαστικό κομμάτι της ΕΕ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Έντα Κένι.

"Η Βρετανία έχει πολύ μεγάλη αξία και είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Δουβλίνο με αφορμή την έναρξη της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της ΕΕ για τις βρετανικές επιχειρήσεις και το ότι είναι προς το συμφέρον του Λονδίνου να παραμείνει ένα "πλήρες και ενεργό μέλος" στους κόλπους της 27μελούς ένωσης.

Την ώρα που οι Βρετανοί τάσσονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όλο και περισσότερο υπέρ μιας πλήρους εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εκφωνήσει τις προσεχείς ημέρες μια ομιλία για το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.


Πέρυσι είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε το να είναι μέλος της ΕΕ η Βρετανία, αλλά θα ήθελε "μια νέα συμφωνία" που θα προβλέπει μια διαδικασία μη-συμμετοχής σε πολλές ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Όσον αφορά αυτό το σημείο, οι Κένι και Βαν Ρόμπεϊ φάνηκαν πολύ επιφυλακτικοί. "Δεν εξετάζω το ενδεχόμενο ενός νέου ανοίγματος των συνθηκών", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, αρνούμενος την ιδέα μιας "αλλαγής συνθήκης για κάθε χώρα". "Η Βρετανία αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της ΕΕ και έχει διαδραματίσει έναν θεμελιώδη και σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ενιαίας αγοράς, η οποία είναι πολύ σημαντική στις βρετανικές επιχειρήσεις και στον βρετανικό λαό", σημείωσε.

Ο Ρόμπεϊ υπενθύμισε ότι δεν θα ήταν δυνατή μια αλλαγή στις συνθήκες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη μπορεί ακόμη να κάνει πολλά εντός του πλαισίου των σημερινών συνθηκών. "Σε αυτό το στάδιο δεν χρειαζόμαστε" μια αλλαγή, "μπορούμε να προχωρήσουμε εντός του πλαισίου των συνθηκών" για να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση, σημείωσε.

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάχθηκε και ο στενός σύμμαχος της Βρετανίας, οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι θέλουν το Λονδίνο να διατηρήσει "μια ισχυρή φωνή" εντός της ΕΕ. Η Ουάσινγκτον θέλει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και φοβάται ότι μια βρετανική έξοδος θα προσέκρουε στα συμφέροντα των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

"Έχουμε μια αναπτυσσόμενη σχέση με την ΕΕ ως θεσμό, η οποία έχει μια όλο και μεγαλύτερη φωνή στον κόσμο και εμείς θέλουμε να βλέπουμε μια ισχυρή βρετανική φωνή εντός αυτής της ΕΕ", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο Φίλιπ Γκόρντον, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

"Αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής", σημείωσε, σύμφωνα με δύο δημοσιογράφους που ήταν παρόντες.

"Πιο πολύ από τις περισσότερες άλλες, η φωνή της (της Βρετανίας) εντός της ΕΕ είναι ουσιαστικής και αποφασιστικής σημασίας για τις ΗΠΑ", πρόσθεσε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ