2013-01-10 08:53:05
Φωτογραφία για Πύργος: Μελετά ο δήμος τη δημιουργία Farmer΄s Market – Μια λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες!
Την πιλοτική λειτουργία ελεύθερης αγοράς τοπικών εποχιακών αγροτικών προϊόντων, την ονομαζόμενη Farmer’s Market, διερευνά η δημοτική αρχή Πύργου ύστερα από την παραλαβή

σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει συμπεριλάβει το Δήμο στα σχέδια ανάπτυξης αυτού του εγχειρήματος.

Ο Δήμος Πύργου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων συνολικά Δήμων της χώρας που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία πιλοτικών αγορών αγροτικών προϊόντων, των ονομαζόμενων Farmer’s Market από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, η πρώτη Farmer’s Market λειτουργεί «πιλοτικά» στην Πρέβεζα με επιτυχία και στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η λειτουργία ακόμα τριών τέτοιων αγορών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Δήμος Πύργου. Η απήχηση από τη λειτουργία της πρώτης πειραματικής αγοράς ήταν μεγάλη στην Πρέβεζα και οι αρχικές αντιδράσεις κυρίως επαγγελματιών οπωροπωλών, φαίνεται πως έχουν καμφθεί.


Άλλωστε στόχος της κίνησης αυτής, είναι η διάθεση αγροτικών προϊόντων, μια φορά την εβδομάδα, απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές γεγονός που θα οδηγήσει- όπως συνέβη και στην Πρέβεζα- στην μείωση των τιμών από τα τοπικά καταστήματα και τα σουπερ μάρκετ.

«Το εξετάζουμε θετικά»

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Αγροτών Ελλάδας και τις κατά τόπους Ενώσεις των Νέων Αγροτών, προχώρησε σε μια πειραματική προσπάθεια. Τη δημιουργία ελευθέρων αγροτικών αγορών. Ο Δήμος Πύργου επελέγη μαζί με άλλους τρεις δήμους στην Ελλάδα, να είναι σε αυτή τη προσπάθεια, να δημιουργήσει δηλαδή πιλοτικά μια αγροτική αγορά παραγωγών όπου απευθείας ο παραγωγός θα διαθέτει το προϊόν του στους καταναλωτές.

Ερευνούμε την πρόταση αυτή, θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλο αντικείμενο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον» ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκονται σε επαφή με τον Δήμο Πρεβέζης και τους κατοίκους του προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνέπειες και τα αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια.

«Αντιμετωπίζουμε θετικά την πρόταση αυτή, βεβαίως είμαστε ορθολογιστές, ρεαλιστές και θα κοιτάξουμε πάνω απ’ όλα το κοινό καλό» κατέληξε ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου των επαγγελματιών που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα αλλά και των μικροπωλητών λαϊκών αγορών.

Τι είναι τα Farmer’s Market

Σκοπός των Farmer’s Market είναι η δημιουργία αγροτικών αγορών όπου οι καταναλωτές θα αγοράζουν τα προϊόντα τους κατευθείαν από τους παραγωγούς ή τους συνεταιρισμούς παραγωγών, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό, χαμηλότερες τιμές για τους ίδιους και μεγαλύτερο κέρδος για τους παραγωγούς.

Επιπρόσθετα, λόγω του ότι οι παραγωγοί που θα εμπορεύονται τα προϊόντα τους στις εν λόγω αγορές θα είναι από το Νομό όπου λειτουργεί το αντίστοιχο Farmer’s Market, θα εξασφαλίζεται και η φρεσκάδα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η τοπική οικονομία.

Ο δήμος που έχει επιλεχθεί για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος θα πρέπει να διαθέσει έναν χώρο για την ανάπτυξη της αγοράς και να αναλάβει και την καθαριότητα του. Ο ιδανικός χώρος θα πρέπει να είναι μεγάλος προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί, να έχει διαθέσιμο παρκινγκ και να είναι εύκολη η πρόσβαση του από τους πολίτες.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Στην συγκεκριμένη αγορά η οποία θα πραγματοποιείται διαφορετική ημέρα από την ημέρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς, μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί της Ηλείας και μόνον αν υπάρχει έλλειψη κάποιου προϊόντος το οποίο παράγεται σε όμορο νομό, μπορεί ένα 10-20% των συμμετεχόντων παραγωγών να είναι από τον εν λόγω όμορο νομό. Οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές δεν μπορούν να συμμετέχουν στην αγροτική αγορά, μπορεί όμως να συμμετέχει οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας του.

Στις αγορές αυτές, επιτρέπεται να εμπορεύονται μόνον προϊόντα τα οποία είναι παραγωγής των συμμετεχόντων και μάλιστα θα πωλούνται αποκλειστικά μόνον προϊόντα εποχής. Επίσης θα επιτρέπεται η πώληση και προϊόντων οικοτεχνίας με την προϋπόθεση ότι η πρώτη τους ύλη είναι προϊόν του Νομού, είναι συσκευασμένα και ασφαλή για δημόσια κατανάλωση.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για να λάβουν τη σχετική άδεια συμμετοχής θα πρέπει να προσκομίζουν τη δήλωση ΟΣΔΕ. Στην σχετική βεβαίωση συμμετοχής θα αναγράφεται η εκτιμώμενη ποσότητα που θα επιτρέπεται να εμπορεύεται ο παραγωγός βάσει των καλλιεργούμενων εκτάσεων του. Η εκτίμηση θα γίνεται από γεωπόνο του δήμου ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και τη μέση απόδοσή της ανά στρέμμα και μετά από επίσκεψή του στο χωράφι του καλλιεργητή.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ