2013-01-10 15:01:04
Φωτογραφία για Η Ελλάδα μας μέσα από το κέντρο ελληνικού πολιτισμού στη Μόσχα
Θεοδώρα Γιαννίτση: Η διαφωτίστρια της Ελλάδας στη Ρωσία...Ξεκίνησε από την Ελλάδα το 1989 για σπουδές στη Μόσχα, όπου αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα του φημισμένου Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ και τελικά έμμελε να συνδέσει άρρηκτα τη ζωή της μ' αυτόν τον τόπο. Ο λόγος για τη Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Μόσχας.

Ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια από μία ολιγάριθμη ομάδα ομογενών επιχειρηματιών, με σκοπό την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών πολιτιστικών σχέσεων και την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, Ελλήνων και Φιλελλήνων, όλων αυτών που με τη δράση τους συμβάλλουν στην ελληνορωσική σύμπραξη.

"Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα είναι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσει στους κόλπους του. Αποτελώντας έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας ομογενών-χορηγών, το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι με τη δράση τους -επαγγελματική ή ερασιτχενική- συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνορωσικής σύμπραξης
. Είμαστε στη διάθεση όλων, όσους αγγίζει και ευαισθητοποιεί ο ελληνικός πολιτισμός και η ανάπτυξη του Ελληνισμού στη Ρωσία, η περαιτέρω ενίσχυση των πνευματικών συνδέσμων του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που αντλούν από βαθιές ιστορικές ρίζες. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με ιδιαίτερη χαρά θα στηρίξει νέες ιδέες και προγράμματα, ικανά να εμπλουτίσουν το πνευματικό και γνωστικό επίπεδο όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ρώσων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό. Καλούμε να συνεργαστούν μαζί μας τους χορηγούς εκείνους που εκδηλώνουν επιθυμία και ετοιμότητα να συνδράμουν στην επίτευξη του κοινού μας στόχου και οράματος, τη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρωσίας.

Προσβλέπουμε στη βοήθεια, τον ενθουσιασμό, τις ιδέες σας και διανύοντας τον όγδοο χρόνο ζωής και δράσης εκτιμούμε ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το Κ.Ε.Π. έχει αποβεί σε μία εστία θέρμης και φωτός, ικανής να κεντρίσει και προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτών που πονούν τον ελληνικό πολιτισμό.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για συνεχόμενη 8η ακαδημαϊκή χρονιά περί τους 500 μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση λειτουργούν κύκλοι διαλέξεων για τον ελληνικό πολιτισμό (ιστορία, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης), μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών και χορωδίας-ελληνικού τραγουδιού, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις (συνέδρια, εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, εβδομάδες κινηματογράφου, συναυλίες, ποικίλες εκδηλώσεις, αφιερωμένες σε εθνικές επετείους και ημέρες μνήμης, εκδοτικό έργο κ.α.) που ως απώτερο στόχο έχουν τη σφαιρική προβολή της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα", σημειώνει χαρακτηριστικά στον επίσημο χαιρετισμό της η κα. Γιαννίτση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Φεβρουάριο του 2012 το Κ.Ε.Π. είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας στήριξης της Ελλάδας, η οποία διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της. Η διαφημιστική αυτή καμπάνια, με τίτλο ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΓΟΡΑΖΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, έγκειται στην προτροπή του καταναλωτικού κοινού της Ρωσίας να προμηθεύεται ελληνικά προϊόντα, να περνά τις διακοπές του στην Ελλάδα. Μέσω του Δικτυακού Τόπου του Κ.Ε.Π., αλλά και μέσω άλλων Ιστοτόπων (π.χ. facebook), η πρωτοβουλία αυτή έτυχε θερμής υποδοχής και στήριξης από Έλληνες και Φιλέλληνες τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, σειρά δε οργανισμών με συναφή δράση την υιοθέτησαν, συμβάλλοντας, κατ΄αυτόν τον τρόπο, περαιτέρω στην ελληνορωσική σύμπραξη.

Κατωτέρω παρατίθενται προγράμματα προς υλοποίηση, τα οποία το Κέντρο επιθυμεί να υλοποιήσει στο άμεσο μέλλον:

-Κυκλοφορία, στη ρωσική και ελληνική, του βιβλίου του διακεκριμένου Έλληνα θεολόγου-ιστορικού, πρ. Διοικητού του Αγίου Όρους, Κυριάκου Παπουλίδη, με τίτλο «Οι Έλληνες της Αγίας Πετρούπολης»

-Έλευση στη Μόσχα του γνωστού Έλληνα συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, το μυθιστόρημα «Η φανέλλα με το εννέα» του οποίου στη ρωσική εξέδωσε πρόσφατα το Κ.Ε.Π., για πραγματοποίηση εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου. Προβλέπεται η έλευση του ιδίου και της εκδότριάς του.

-Ανέβασμα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή.

-Έκδοση δίγλωσσου βιβλίου «ΑΡΧΙΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ», που θα συνοδεύεται παό γκραβούρες διακεκριμένης ρωσίδας ζωγράφου, καθώς και από τα έργα παιδιών 6 σχολείων τη Μόσχας, τα οποία το ΚΕΠ είχε εκθέσει σε έκθεση με την ίδια θετική, που είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2010.

agioritikovima.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ