2013-01-10 20:19:03
Φωτογραφία για Πώς θα γίνονται οι μετατάξεις στο Δημόσιο
Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με... τη διαδικασία και τα κριτήρια της μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης των θέσεών τους.

Η διαδικασία της μετάταξης περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια:

1. Υποβολή αιτημάτων από τα Υπουργεία που έχουν ανάγκες σε προσωπικό.

2. Ανακοίνωση Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την κάλυψη των αναγκών, μετά από αξιολόγηση των αιτημάτων και γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου.

3. Υποβολή δήλωσης προτίμησης στο ΑΣΕΠ από τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα και έλεγχος των στοιχείων τους από τους φορείς προέλευσης.

4. Εκδοση πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ.

5. Εκδοση απόφασης για τη μετάταξη των υπαλλήλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου.


Αιτήματα από υπουργεία που έχουν ανάγκες σε προσωπικό

Τα υπουργεία τα οποία αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, ιδίως όταν πρόκειται για κάλυψη αναγκών σε υπηρεσίες που αποβλέπουν στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών, υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέχρι 11 Ιανουαρίου 2013. Τα Υπουργεία τα οποία έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα δεν έχουν υποχρέωση επανυποβολής, εκτός εάν παρίσταται ανάγκη τροποποίησης- συμπλήρωσης των αρχικών αιτημάτων.

Εγκριση μετατάξεων από τον υπουργό

Το τριμελές Συμβούλιο, αφού συγκεντρώσει το σύνολο των αιτημάτων των υπουργείων, εκδίδει, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών, αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθεί σε κάθε υπουργείο. Για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητας των Υπουργείων, το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη ιδίως τη φύση των προς κάλυψη αναγκών του κάθε Υπουργείου, προτάσσοντας εκείνες που αποβλέπουν στην άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλεια, καθώς και το μέγεθος των αναγκών.

Στη συνέχεια, εκδίδεται η Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την Ανακοίνωση καθορίζεται:

α) Η σειρά προτεραιότητας των Υπουργείων που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα, με την οποία θα καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες τους,

β) Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε Υπουργείο, τόσο

συγκεντρωτικά, όσο και ανά κεντρική / περιφερειακή υπηρεσία ή εποπτευόμενο από αυτούς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ (και τυχόν Ανεξάρτητες Αρχές), και ξεχωριστά ανά δήμο, και

γ) Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατάταξη των υπαλλήλων.

Αίτηση προτίμησης

Εντός προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης, οι προς μετάταξη υπάλληλοι των Φορέων Προέλευσης υποβάλλουν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους, και τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.

Μαζί με την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο.

Η μη υποβολή Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους.

Εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας οι υπηρεσίες Διοικητικού / Προσωπικού των Φορέων Προέλευσης συμπληρώνουν, σε ψηφιακή μορφή, Πίνακα που θα τους κοινοποιηθεί και ελέγχουν τα δικαιολογητικά των υπαλλήλων.

Στον Πίνακα περιλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης τους, ανεξάρτητα από το έχουν υποβάλει αίτηση προτίμησης.

Εάν οι υπηρεσίες προσωπικού των φορέων προέλευσης δεν υποβάλουν τους πίνακες μέσα στην ως άνω εικοσαήμερη προθεσμία, οι Πίνακες συμπληρώνονται με ευθύνη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Στην τελευταία περίπτωση οι Αιτήσεις – Υπεύθυνες Δηλώσεις των ενδιαφερομένων και τα τυχόν δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν μπορεί να υποβάλλονται απευθείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, Βασ.Σοφίας 15, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών.

Κατάρτιση του πίνακα βαθμολογίας

Το ΑΣΕΠ, στο οποίο έχουν διαβιβασθεί οι Πίνακες και οι Αιτήσεις Προτίμησης, καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων.

Με τον Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του ΑΣΕΠ καθορίζεται και η υπηρεσία στην οποία μπορεί να μεταταχθεί ο υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάταξή του στον Πίνακα και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση προτίμησής του.

Περίπτωση ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία, στην κατάταξη προηγείται κατά σειρά:

α) ο υπάλληλος που έχει περισσότερα ανήλικα τέκνα,

β) η υπάλληλος σε κατάσταση εγκυμοσύνης,

γ) ο μεγαλύτερος στην ηλικία υπάλληλος με βάση την ημερομηνία γέννησής του,

δ) ο υπάλληλος που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες στο κριτήριο του χρόνου προϋπηρεσίας και

ε) ο υπάλληλος με τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση της θέσης που κατείχε, πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προς τη θέση στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί.

Εφόσον ο καθορισμός της σειράς κατάταξης δεν καταστεί δυνατός με αυτά τα κριτήρια, προηγείται κατά σειρά:

αα) ο υπάλληλος που δήλωσε ότι επιθυμεί τη μετάταξη ή τη μεταφορά του, καθώς και την τυχόν προτίμησή του για ορισμένη θέση και

ββ) ο υπάλληλος με τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση της θέσης που κατείχε, πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προς τη θέση στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί.

Αν και πάλι δεν καταστεί δυνατός ο καθορισμός της σειράς κατάταξης, αυτή καθορίζεται με δημόσια κλήρωση που διενεργείται με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Δικαίωμα υποβολής ένστασης

Ο Πίνακας Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του ΑΣΕΠ καταχωρίζεται στον δικτυακό του τόπο και αποστέλλεται στον τύπο ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση.

Κατά του Πίνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών από την επομένη της καταχώρισης στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ. Η προθεσμία αυτή γνωστοποιείται μέσω της καταχώρισης στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, καθώς και μέσω της ανακοίνωσης στον τύπο. Με την ένσταση μπορεί να προβληθούν μόνο νομικές αιτιάσεις σχετικές με τη βαθμολόγηση των κριτηρίων.

Μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, το ΑΣΕΠ τις εξετάζει και εκδίδει τον οριστικό Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης, τον οποίο διαβιβάζει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Απόφαση μετάταξης

Ακολούθως, και μετά τη γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου εκδίδεται η απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η μετάταξη γίνεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που ο υπάλληλος κατείχε πριν τη μετάταξη του.

Με την απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζεται επίσης η ημερομηνία εμφάνισης των υπαλλήλων στους νέους φορείς.
ipop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι είναι ο αστυνομικός;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι είναι ο αστυνομικός;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ