2013-01-11 10:35:03
Φωτογραφία για Ομάδα ερευνητών ψάχνει “νεκροταφείο” Σπιτφάιρ στη ζούγκλα της Βιρμανίας
Μια ετερόκλητη ομάδα αποτελούμενη από έναν φανατικό λάτρη της αεροπορίας, έναν αρχαιολόγο και ένα συνεργείο ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες τις ανασκαφές στο... Ρανγκούν του Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), για την ανεύρεση ενός μεγάλου αριθμού μαχητικών Σπιτφάιρ, που είχαν ταφεί κατά την διάρκεια του πολέμου στο παλαιό αεροδρόμιο της πόλης.

H επιχείριση αυτή στηρίζεται οικονομικά από μια λευκορωσική εταιρία video games, που προσέφερε 1 εκατ. δολάρια. Λέγεται ότι τα αεροσκάφη αυτά είχαν στρωθεί με κερί και είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ξύλινες κάσες προτού να σκεπαστούν με χώμα.

Σύμφωνα με μία πρώτη εκδοχή, τα αεροσκάφη αυτά είχαν ταφεί προκειμένω να μην πέσουν στα χέρια των Ιαπώνων και σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή, τα αεροσκάφη αυτά είχαν ταφεί προς το τέλος του πολέμου. Η πρώτη εκδοχή θα πρέπει να απορριφθεί ασυζητητί, γιατί δεν υπήρχαν Σπιτφάιρ στην Βιρμανία όταν εισέβαλαν Ιάπωνες και αν υπήρχαν τέτοια, είτε θα πετούσαν μακριά, αν μπορούσαν, είτε θα καταστρέφονταν επί τόπου. Σε καμία περίπτωση δεν θα θάβονταν με χρονοβόρες διαδικασίες και με την ελπίδα να μην βρεθούν από τον εχθρό.


Πάνω από την πρωτεύουσα της Βιρμανίας Ρανγκούν δόθηκαν πεισματικές αερομαχίες, αλλά τον Φεβρουάριο του 1942 καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες. Στις αερομαχίες αυτές συμμετείχαν 100 εθελοντές Αμερικανοί πιλότοι της ομάδας Flying Corps με αεροσκάφη P-40 και Buffalos και μία βρετανική μοίρα με ελάχιστα Hawker Hurricane.

Τον Δεκέμβριο του 1943 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Βιρμανία η “Τρίτη Τακτική Αεροπορική Δύναμη” της Βρετανίας , η οποία διέθετε τρία σμήνη Σπιτφάιρ, όμως αυτά δεν στάθμευαν στη Ρανγκούν αλλά στην Βεγγάλη.

Πιθανότερο θεωρείται ότι τα αεροσκάφη αυτά θάφτηκαν προς το τέλος του πολέμου, είτε επειδή δεν χρειάζονταν πλέον, είτε επειδή η συντήρηση και μεταφορά τους θα κόστιζε ακριβά στην χρεοκοπημένη από τον πόλεμο βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με αυτά που διέρρευσαν στον τύπο, ο αριθμός τους υπολογίζεται μεταξύ 20 και 60 μαχητικών Spitfire, έκδοσης Mark XIV, με κινητήρα Rolls Royce Griffon. Να σημειωθεί εδώ ότι μόνο 40 Σπιτφάιρ σώζονται σήμερα σε πολεμικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, από τα 22.000 που παρήχθησαν συνολικά κατά την διάρκεια του πολέμου. Το καθένα από αυτά κοστίζει μέχρι και 2 εκατ. ευρώ.

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται σε μαρτυρίες πιλότων της εποχής .Ένας από αυτούς, ο 91 άχρονος σήμερα Στάνλεϊ Κούμπι, συμμετέχει αυτοπροσώπως στην αποστολή. Πάντως για τις έρευνες αυτές έχουν εξασφαλιστεί συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Μιανμάρ.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ