2013-01-11 14:56:03
Φωτογραφία για ΠΣΕ: «Θετικές ειδήσεις για τους Εξαγωγείς από Ελλάδα και ΕΕ»
Θετικές ειδήσεις, από δύο μέτωπα ενισχύουν την αισιοδοξία σχετικά με την πορεία των εξαγωγών και σχετικά τους εξωτερικού εμπορίου της χώρας για το 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ειδικότερα, ο ΠΣΕ χαιρετίζει τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη για την υλοποίηση μίας ακόμη πιο επιθετικής Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, μέσω της εφαρμογής τομεακών πολιτικών, αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, αναδιάρθρωσης υποστηρικτικών προς τους Εξαγωγείς δομών διεθνών οικονομικών σχέσεων και οικονομικής διπλωματίας, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, με βάση διεθνείς καλές πρακτικές.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ και του ΕΤΕΑΝ, σε δυναμικούς κλάδους, όπως τα τρόφιμα και οι νέες τεχνολογίες, η αναδιάρθρωση οργανισμών, όπως ο ΟΠΕ και το Invest In Greece, ώστε να συνδυάζεται η προώθηση των εξαγωγών, με την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και ο συντονισμός με τις δομές της Οικονομικής Διπλωματίας, προσθέτουν αισιοδοξία για διεύρυνση του διεθνοποιημένου προφίλ της ελληνικής οικονομία


Η Επίσημη Πολιτεία, η κυβέρνηση και ειδικότερα το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, αφουγκραζόμενοι τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας, τις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και τις προτάσεις των συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας, έθεσαν σαφείς στοχεύσεις στην Εθνική Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, προκειμένου να επεκταθεί το νέο ρεκόρ εξωστρέφειας που επετεύχθη το 2012, με την αξία των εξαγωγών να ξεπερνάει ετησίως τα 24 δις ευρώ».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών στο 13%, ενδέχεται να υπερκαλυφθεί νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εφικτός θεωρείται και ο στόχος, του Υπουργείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις ως το τέλος του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 3ετία περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί με σκοπό τις εξαγωγές ή έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά εξωστρεφή προσανατολισμό.

Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης της Ελλάδα από την ΕΕ

Εξαιρετικά θετική κρίνεται από τον ΠΣΕ και η τροποποίηση της Κομισιόν, για παράταση ως το τέλος του 2013, του ευνοϊκού καθεστώτος στην ασφάλιση των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχονται σε Έλληνες Εισαγωγείς από εξαγωγείς χωρών-μελών της Ε.Ε.

Με την τροπολογία, θα ισχύσει και για την περίοδο 1.1.2013 – 31.12.2013, η εξαίρεση της Ελλάδας από τη λίστα των «Εμπορεύσιμων» Χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι, οι Ιδιωτικοποιημένοι ΟΑΕΠ των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα μπορούν να ασφαλίζουν τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις προς Έλληνες Εισαγωγείς, με την εγγύηση των Υπουργείων Οικονομικών, όπως γίνεται για όλες τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες οι οποίες θεωρούνται «μη εμπορεύσιμος» κίνδυνος.

Η κυρία Σακελλαρίδη, με την ιδιότητά της και ως Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), σημείωσε ότι «οι συντονισμένες παρεμβάσεις στα όργανα της ΕΕ και η μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας, συνέβαλλαν αποφασιστικά στο γεγονός της παράτασης, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά την εισαγωγή πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων.

Με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων για συναλλαγές με την Ελλάδα και διευκολύνονται οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας. Η απόφαση της Κομισιόν αποτελεί αναμφίβολα μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην πραγματική ελληνική οικονομία».
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ