2013-01-11 18:59:44
Φωτογραφία για Βήμα βήμα
Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Υποψιάζομαι ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα έχει κι άλλες στροφές.

Οχι απαραιτήτως επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά. Αλλά επειδή υπάρχουν αρκετοί που ενδιαφέρονται να τροφοδοτήσουν έναν πόλεμο εντυπώσεων.

Επί της ουσίας, τα πράγματα παραμένουν περίπου όπως τα ξέραμε: ο Παπακωνσταντίνου μετέγραψε τη δισκέτα που παρέλαβε από τους Γάλλους σε στικ, κράτησε (ή έχασε, όπως λέει...) τη δισκέτα και παρέδωσε στον Διώτη το στικ.

Κάποια στιγμή σε αυτή ή τη μετέπειτα διαδρομή της λίστας διαγράφηκαν από την αρχική λίστα που παρέδωσαν οι Γάλλοι τα ονόματα τριών συγγενών του τότε υπουργού Οικονομικών.

Αυτά δεν έχουν αμφισβητηθεί. Το νέο στοιχείο είναι ότι ο Διώτης δεν παρέδωσε στον Βενιζέλο το στικ του Παπακωνσταντίνου, αλλά ένα αντίγραφό του.

Αποδεικνύεται συνεπώς ότι ο Διώτης έκανε τουλάχιστον ένα αντίγραφο του στικ που παρέλαβε. Και η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για τρεις λόγους.


Πρώτον, ως προς την αξιοπιστία των λεγομένων του Διώτη. Ο ίδιος είχε δηλώσει κατηγορηματικά στη Βουλή ότι δεν είχε αντιγράψει το στικ και συνεπώς δεν είχε κρατήσει αντίγραφο.

Δεύτερον, ως προς την ουσία της υπόθεσης. Αν είχε υπάρξει αντιγραφή του στικ και το αντίγραφο παραδόθηκε στον Βενιζέλο, τι έγινε το πρώτο στικ;

Εμεινε στο ΣΔΟΕ; Αλλά τότε γιατί δεν προχώρησε στον έλεγχο όσων αναφέρονται στην λίστα;

Το κράτησε ο Διώτης ή κάποιος άλλος; Αλλά τότε γιατί δεν το εμφάνισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το έψαχνε ολόκληρη η Ελλάδα;

Τρίτον, ως προς το πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε με τη διοχέτευση της λίστας στον Τύπο.

Είναι προφανές πλέον ότι το παιχνίδι αυτό στήθηκε και παίχτηκε από κάποιον που είχε τουλάχιστον ένα αντίγραφο στην κατοχή του.

Από τον Διώτη; Από κάποιον άλλον στον ΣΔΟΕ; Δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε και αυτό.

Και το πράγμα γίνεται πιο σύνθετο επειδή στην αρχική εκδοχή Διώτη (αυτή που μάλλον διαψεύδεται τώρα...) στηρίχτηκε λίγο επιπόλαια ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προτείνει την παραπομπή του Βενιζέλου.

Διότι αν αποδειχθεί ότι το ΣΔΟΕ ή ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ εξακολουθούσαν να έχουν στην κατοχή τους αντίγραφο της λίστας, τότε δεν χρειαζόταν κανένας υπουργός Οικονομικών να τους πει να κάνουν τη δουλειά τους.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης είχα εισηγηθεί στους αναγνώστες να την παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Να κρίνουμε τα πράγματα βήμα βήμα - και δεν εννοώ προφανώς το πολιτικό σκέλος όπου οι ευθύνες είναι πασιφανείς και αδιαμφισβήτητες...

Θα ακούσουμε λοιπόν ακόμη πολλά. Αλλά πλέον δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως όσα ακούσουμε θα επιβεβαιώσουν απλώς όσα ξέραμε.

πηγή: tanea.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ