2013-01-12 03:43:02
Φωτογραφία για Τι είναι τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής;
Ανεύρυσμα της αορτής είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη διάταση της αορτικής διαμέτρου πάνω από μιάμιση φορά από τη... φυσιολογική διάμετρο, εξαιτίας μίας υποκείμενης παθολογίας του αορτικού τοιχώματος. Αν και τα ανευρύσματα της αορτής μπορεί να είναι συμπτωματικά με συχνότερο σύμπτωμα τον πόνο, προκαλούν ανησυχία λόγω του κινδύνου ρήξης με αποτέλεσμα αιμορραγία και θάνατο.

Ταξινόμηση

Ανάλογα με την εντόπισή τους στην αορτή, ταξινομούνται σε ανευρύσματα της θωρακικής αορτής, που περαιτέρω ταξινομούνται σε ανευρύσματα της ανιούσης αορτής, ανευρύσματα του αορτικού τόξου και ανευρύσματα της κατιούσης θωρακικής αορτής, και σε ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, τα οποία είναι τα συχνότερα.

Παράγοντες κινδύνου

Απαντώνται κυρίως σε ασθενείς που διανύουν την 6η ή 7η δεκαετία της ζωής τους. Η υπέρταση και το κάπνισμα αναγνωρίζονται ως οι σπουδαιότεροι παράγοντες κινδύνου. Η κληρονομική προδιάθεση θεωρείται επίσης ότι παίζει σημαντικό ρόλο.


Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής σε νεώτερους ασθενείς (κάτω των 40 ετών) συσχετίζονται ισχυρά με νοσήματα του συνδετικού ιστού, με σπουδαιότερα το σύνδρομο Marfan και το σύνδρομο Ehler-Danlos, τα οποία προκαλούν εγγενή αλλοίωση της δομής του αορτικού τοιχώματος, λόγω ανωμαλίας στη σύνθεση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα τη διάταση της αορτής ή το διαχωρισμό του αορτικού τοιχώματος (ρήξη του εσωτερικού τοιχώματος της αορτής με αποτέλεσμα την είσοδο του αίματος μέσα στο αορτικό τοίχωμα με τη δημιουργία ψευδοαυλού, μία δραματική κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης).

Η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με ανευρύσματα της θωρακικής αορτής είναι η ρήξη και ο διαχωρισμός, με υψηλή θνητότητα, ακόμη και με χειρουργική αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση

Καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με φαρμακευτική αγωγή είναι εκ των ων ουκ άνευ, ούτως ώστε να μειωθεί η τάση που ασκείται στο αορτικό τοίχωμα. Όταν η αορτική διάμετρος ξεπεράσει τα 5 εκ. προκειμένου για την ανιούσα αορτή και τα 6-6,5 εκ. για την κατιούσα θωρακική αορτή, τότε ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Σε ανευρύσματα της κατιούσης αορτής συνήθως εφαρμόζεται η ενδαγγειακή θεραπεία με την τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) μέσα στον αορτικό αυλό υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

● Διακοπή του καπνίσματος και σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

● Συγγενείς ασθενών με σύνδρομο Marfan, όπως και ασθενών με διαγνωσθέν ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής πρέπει να υποβληθούν σε απεικονιστικό έλεγχο, ούτως ώστε να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη ανευρύσματος.

● Ασθενείς με γνωστή διάταση της αορτής πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό απεικονιστικό έλεγχο, ούτως ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αύξηση του μεγέθους της αορτής.

● Παρουσία συμπτωμάτων ενδεικτικών αορτικών ανευρυσμάτων ή διαχωρισμού της αορτής (προκάρδιο άλγος ή άλγος στην περιοχή της ωμοπλάτης) πρέπει να αξιολογείται (άλγος τέτοιου τύπου προκαλείται επίσης και σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου).

ygeiaonline.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ