2013-01-13 06:54:03
Φωτογραφία για Πώς θα κάψεις περισσότερο λίπος
Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται με την αερόβια άσκηση ήπιας έντασης και μεγάλης διάρκειας προκαλεί την άντληση ενέργειας από το αποθηκευμένο λίπος.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μια έρευνα που έγινε πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια αεροβικών ασκήσεων μεγάλης έντασης, το σώμα χρησιμοποίησε περισσότερο τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες ως καύσιμο, ενώ, αντίθετα, στην άσκηση μικρής έντασης και μεγάλης διάρκειας χρησιμοποίησε περισσότερο το αποθηκευμένο λίπος.

Στηριζόμενοι στην παραπάνω έρευνα, οι ειδικοί δημιούργησαν την «fat burning zone». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος είναι και ο πιο αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους-λίπους, καθώς αυτό που πραγματικά έχει σημασία για την απώλεια βάρους είναι ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που θα δαπανηθούν. Έτσι, καταλληλότερη είναι η άσκηση υψηλής έντασης. «Μετά από έντονη άσκηση, ο μεταβολισμός σας παραμένει ενεργός σε υψηλό επίπεδο περίπου για 48 ώρες μετά την προπόνηση, γεγονός που θα προσθέσει στον βασικό μεταβολισμό σας με την πάροδο του χρόνου περίπου 100- 200 θερμίδες στην ημερήσια κατανάλωση (σ.σ.: περίπου 3000-6000 θερμίδες τον μήνα, ένα πολύ καλό νούμερο, αν σκεφτεί κανείς ότι η απώλεια ενός κιλού λίπους αντιστοιχεί στην καύση 7700 θερμίδων)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Janet Walberg Rankin, PhD, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιρτζίνια στο Blacksburg.

Επειδή όμως η έντονη άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά αν δεν είσαι εξοικειωμένη, μπορείς να επιλέξεις την διαλειμματική προπόνηση
. Η διαλειμματική προπόνηση αποτελείται από περιόδους υψηλής έντασης και περιόδους μέτριας-χαμηλής έντασης που εναλλάσσονται μεταξύ τους. Η αναλογία της έντονης άσκησης προς την ξεκούραση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το επίπεδο σου. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλειμματικής προπόνησης, οπότε μπορείς να επιλέξεις κάποιον ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση. Πριν ξεκινήσεις να ασκείσαι και ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό είδος άσκησης, όπως αυτό, επιβάλλεται ένα check up από καρδιολόγο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ