2013-01-13 06:18:03
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Ένα καφενείο αποκλειστικά για γυναίκες
Ένα καφενείο αποκλειστικά για γυναίκες λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

H πινακίδα το «δηλώνει», ξεκάθαρα, από την πρώτη στιγμή:

«Καφενείο γυναικών» και το «τηρεί κατά...γράμμα». «Οι κυρίες της αυλής» ανοίγουν καθημερινά την πόρτα τους μόνο σε κυρίες.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, το μοναδικό «καφενείο γυναικών» στην οδό Ωραιοκάστρου της Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης συμπληρώνει, ήδη, εννέα χρόνια «ζωής», προσφέροντας «διέξοδο» για συζήτηση και διασκέδαση στις «γυναικοπαρέες» της περιοχής. Όσο για τους άνδρες; Μπορούν να περάσουν στο...άβατο, μόνο αν «συνοδεύονται».

Η «ιστορία» αυτού του καινοτόμου «εγχειρήματος» ξεκίνησε, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, από την κ. Σοφία Παπαδοπούλου.

«Ήμουν άνεργη και έψαχνα μία ιδέα πρωτότυπη για να δημιουργήσω κάτι δικό μου» λέει η ίδια στο thesstoday. «Στη γειτονιά υπήρχαν μόνο τα κλασικά καφενεία ανδρών οπότε σκέφτηκα γιατί όχι ένα καφενείο αποκλειστικά για γυναίκες;».


Κάπως έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση που συγκέντρωσε αμέσως το ενδιαφέρον των γυναικών της περιοχής. Δειλά στην αρχή, στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι στο χώρο αυτό, όπου είναι έντονη η γυναικεία αισθητική, μπορούν να «μαζεύονται» και να ανταλλάσσουν απόψεις, να πίνουν το καφεδάκι τους, να παίζουν κανένα «χαρτάκι», να κουτσομπολέψουν, να περάσουν καλά.

«Και όχι μόνο αυτό», όπως εξηγούν οι ίδιες. «Κάνουμε εκδηλώσεις, εκδρομούλες, κάποιες από μας φέρνουν αυτά που κεντούν, που πλέκουν ή που ζωγραφίζουν σε γυαλί και κεραμικά και τα προωθούν στις υπόλοιπες. Γενικά, μέσα από το «καφενείο γυναικών», μάθαμε να λειτουργούμε συλλογικά, σαν ομάδα».

Οι άνδρες τους μοιάζει να «αποδέχονται» φυσιολογικά αυτή την «ιδιαιτερότητα» του καφενείου. Οι περισσότεροι «στηρίζουν» την επιλογή των γυναικών, ενώ όσοι, συνοδευόμενοι βέβαια, τους έχουν επισκεφθεί, φαίνεται να περνούν υπέροχα.

«Δεν είμαστε «άγριες» σημειώνουν με χιούμορ. «Φυσικά και δεχόμαστε τους άνδρες που θα έρθουν με τις γυναίκες τους και τους περιποιούμαστε ιδιαίτερα». Άλλωστε η «γυναικοπαρέα» στο καφενείο «Οι κυρίες της αυλής» διακρίνεται για τη διάθεση για πλάκα και χαβαλέ, ενώ- όποτε έχουν κέφι- στήνουν και ένα «αυτοσχέδιο» γλεντάκι με χορό και τραγούδι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ