2013-01-16 09:16:50
Φωτογραφία για Επενδυτική λατρεία για ομόλογα ευρω-τραπεζών
by Vivianne Rodrigues, Michael Mackenzie(Νέα Υόρκη) 

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και αυτή την στιγμή οι μεγάλοι ευνοημένης της τόλμης των Αμερικανών επενδυτών είναι οι τράπεζες της ευρωζώνης. 

Στην σπουδή τους για υψηλότερες αποδόσεις, αρκετοί επενδυτές «αρπάζουν» τις νέες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών της ευρωζώνης, επιστρέφοντας σε έναν κλάδο που σνόμπαραν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη. 

Ακόμη και Αμερικανοί επενδυτές που δεν έχουν επεκτείνει ακόμη τα χαρτοφυλάκιά τους με ομόλογα ευρω-τραπεζών, μελετούν σοβαρά πια να κάνουν την κίνηση, καθώς τους ελκύουν οι αισθητά υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά. 

Πέρα από το κυνήγι των αποδόσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι επενδυτές νοιώθουν όλο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να πετύχει η δέσμευσή της ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να τονώσει την ευρωζώνη. 


«Ο κόσμος άλλαξε τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι λιγότερο επικίνδυνος,» δηλώνει ο Sabur Moini, διαχειριστής χαρτοφυλακίου υψηλής απόδοσης ομολόγων της Payden & Rygel, που σκέφεται τώρα να αγοράσει ομόλογα ευρω-τραπεζών τα οποία απέφυγε σχεδόν εντελώς το 2010 και 2011. 

«Στην Ευρώπη η ΕΚΤ κατάφερε να αποτρέψει κατάρρευση του συστήματος, το ευρώ κάνει ράλι και, με τα spreads στα ομόλογα της επενδυτικής βαθμίδας των ΗΠΑ τόσο στενά, αρχίζω να πιστεύω ότι έχει λογική να κατέχεις κάποια ομόλογα ευρω-τραπεζών,» δηλώνει ο κ. Moini.

Η κάθετη πτώση στα yields των κρατικών ομολόγων όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, στους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι τελικά άνοιξε την πόρτα για να αξιοποιήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες την αμερικανική αγορά. Εν τω μεταξύ, οι βελτιωμένες προοπτικές για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, επίσης ευνοούν την κίνση των επενδυτών προς πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντιληφθεί δεόντως το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών και οι οίκοι, μαζί με άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, περιλαμβάνονται στην πιο επιθετική ομάδα δανειοληπτών στις ΗΠΑ, στο ξεκίνημα του έτους, με συνολικές ομολογιακές προσφορές 15,3 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. 

Στην μεγαλύτερη έκδοση ομολόγου σε δολάριο από ευρωπαϊκή τράπεζα στο έτος μέχρι σήμερα,η ιταλική Intesa Sanpaolo την περασμένη εβδομάδα πούλησε 3,5 δισ. δολ. σε 3ετή και 5ετή ομόλογα Yankee. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε τρεις φορές σύμφωνα με την Goldman Sachs, εκ των αναδόχων. 

«Οι Αμερικανοί επενδυτές νοιώθουν πιο άνετα με τα τραπεζικά ομόλογα που εκδίδουν χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης,» σχολιάζει ο Jonathan Fine της Goldman Sachs. «Τους αρέσει ο συντελεστής ρίσκου/απόδοσης και η διατίμηση των ομολόγων. Βλέπουν πώς είναι η κατάσταση στην περιφέρεια και ότι πολλές από αυτές τις τράπεζες έχουν βελτιωθεί στους τελευταίους μήνες και πόσο καλά κινούνται τα ευρωπαϊκά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές.» 

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων με υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις ανώτατες βαθμίδες των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ώθησε τους επενδυτές σε κάποιες από τις πιο ριψοκίνδυνες περιοχές της αγοράς ομολόγων στις πρώτες εβδομάδες του 2013. Την ζήτηση για ομόλογα τραπεζών της ευρωζώνης συνοδεύει η μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρεόγραφα junk. 

«Συγκριτικά, η Ευρώπη προσφέρει περισσότερα από τις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για υψηλής απόδοσης είτε για τραπεζικά χρεόγραφα,» πιστεύει ο Ashish Shah της Alliance Bernstein.«Για να συντηρηθούν οι εμφανίσεις των χαρτοφυλακίων χρειάζεται εναλλαγή σε ορισμένα χρεόγραφα με υψηλά beta και βελτιούμενα θεμελιώδη.» 

Για τους επενδυτές ένα ακόμη θέλγητρο των ομολόγων τραπεζών ευρωζώνης είναι ότι οι συνολικές πωλήσεις τραπεζικών χρεογράφων εξακολουθουν να ανακάμπτουν από την πτώση των εκδόσεων το 2010 και 2011. Ο Travis Barnes της Barclays, πιστεύει ότι οι συνολικές πωλήσεις των χρηματοπιστωτικών οίκων πιθανόν να αυξηθούν 10% το 2013 στα 330 δισ. δολ. 

Την προοπτική ενισχυμένων πωλήσεων τραπεζικών ομολόγων σε δολάρια τονώνει και το γεγονός με το ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα, οι εκδότες από την ζώνη του ευρώ έχουν πλεονέκτημα να πουλήσουν σε δολάρια, γιατί ειναι φθηνότερο για τις τράπεζες της ευρωζώνης να χρηματοδοτηθούν. 

«Οι συνθήκες της αγορές είναι αυτή την περίοδο με το πλευρό τους,» σχολιάζει ο κ. Barnes. “Τα επιτόκια είναι χαμηλά, η συναλλαγματική ισοτιμία ελκυστική και η ζήτηση ισχυρή.» 

Ο Edward Marrinan της RBS Securities, τονίζει ότι έχει ανοίξει μια ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Η επιθυμία των επενδυτών για απόδοση υπερκαλύπτει όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν για την ευρωζώνη και παρατηρούμε εξαιρετικά δυνατή ζήτηση για ευρωπαϊκή πίστωση, ειδικά στις τράπεζες.» 

 Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ