2013-01-21 21:23:03
Φωτογραφία για Σκληρά βασανιστήρια στις φυλακές του Αφγανιστάν
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει σε νέα έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, για την έκταση των βασανιστηρίων σε βάρος αιχμαλώτων πολέμου στις αφγανικές φυλακές, κάτι που, όπως αναφέρεται, κατήγγειλαν ότι... υπέστησαν οι μισοί και πλέον κρατούμενοι εξ όσων ερωτήθηκαν.

Η έκθεση έρχεται στην δημοσιότητα την ώρα που εκατοντάδες κρατούμενοι πρόκειται να αρχίσουν να μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης ελεγχόμενα από Αφγανούς, στο πλαίσιο της μεταβίβασης της ευθύνης ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης των δυνάμεων της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) που τελεί υπό τη διοίκηση του NATO. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Οι 326 από τους 635 κρατούμενους που συνάντησαν στελέχη του ΟΗΕ σε 89 κέντρα κράτησης της αφγανικής αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών σε 30 επαρχίες είπαν ότι υπέστησαν σκληρή ή ταπεινωτική μεταχείριση. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 76% μεταξύ των 105 ανηλίκων κρατούμενων που ερωτήθηκαν, δηλαδή οι 80 κατήγγειλαν πως βασανίστηκαν, αναφέρεται στο κείμενο.


Στην έκθεση του ΟΗΕ περιγράφονται 14 τύποι βασανιστηρίων, περιλαμβανομένων χτυπημάτων με τη χρήση καλωδίων και μεταλλικών σωλήνων, χτυπημάτων στα γεννητικά όργανα, απειλών εκτέλεσης ή βιασμού, βγαλσίματος νυχιών κ.ά.

«Πολυάριθμοι κρατούμενοι υπέστησαν κακομεταχείριση στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας και της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας» αναφέρει η έκθεση, που κάνει επίσης λόγο για «υποτιθέμενη εξαφάνιση» 81 κρατουμένων στην Κανταχάρ από τον Σεπτέμβριο του 2001 ως τον Οκτώβριο του 2012.

Το 2012 η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας του Αφγανιστάν, η οποία είχε επικριθεί έντονα από τον ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2011 για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιούργησε μια υποδιεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όμως ενώ τόσο η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας όσο και η Αφγανική Εθνική Αστυνομία έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προβλήματα στα κέντρα κράτησης, δεν έχουν αναγνωρίσει ότι οι πράκτορές τους ευθύνονται για βασανιστήρια» καταγγέλλεται στην έκθεση.

Ο Αϊμάλ Φάιζι, εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, δεν έκρυψε την πικρία του, θέτοντας ερωτήματα για τα «κίνητρα αυτής της έκθεσης» αλλά και «τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη».

Αν και η κυβέρνηση εξετάζει «πολύ σοβαρά τις καταγγελίες αυτές» και διεξάγει έρευνες για «ορισμένες από τις καταχρήσεις που αναφέρονται», δεν «εμπλέκεται σε εγκλήματα εναντίον των κρατούμενων», υποστήριξε.

«Τα βασανιστήρια και η ταπεινωτική μεταχείριση των φυλακισμένων ασφαλώς και δεν είναι η δική μας πολιτική», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος έχει «ανελλιπή πρόσβαση στα κέντρα κράτησής μας», δεν έχει «ποτέ ως σήμερα αποκαλύψει κάποιο κρούσμα βασανισμού».

Αντιθέτως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για «σοβαρά και αξιόπιστα» στοιχεία περί βασανισμών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η υπηρεσία πληροφοριών λειτουργεί μυστικές εγκαταστάσεις για να αποφεύγει τον διεθνή έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της» για το περιεχόμενο της έκθεσης και κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να «προσάγει όσους διαπράττουν τέτοιες πράξεις στην δικαιοσύνη».
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ