2013-01-27 20:01:03
Φωτογραφία για Ταξίδια στον κατάλληλο χρόνο
Τι κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό αξέχαστο; Δεν είναι τόσο ο προορισμός, όσο ο επιτυχημένος προγραμματισμός Να σχεδιάσεις, δηλαδή, την επίσκεψή σου στο μέρος που θέλεις ακριβώς την εποχή που πρέπει, ώστε να απολαύσεις το τοπίο, τη φύση και τους ανθρώπους στην καλύτερη στιγμή τους. Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών προορισμών και αξιοθέατων αφορά κτίρια και οργανωμένες δράσεις ανθρώπων που είναι εύκολο να προγραμματιστούν. Τι γίνεται, όμως, με τους προορισμούς που έχουν συνδεθεί είτε με φυσικά φαινόμενα, είτε με μετακινήσεις ζώων; Τα χρονικά περιθώρια μπορεί να είναι ασφυκτικά στενά ή, αν ο ταξιδιώτης είναι πολύ άτυχος, μπορεί να μην δει καθόλου αυτό που πλήρωσε για να δει. Η εμπειρία, όμως, στους επτά προορισμούς που προτείνουμε είναι μοναδική.

Βόρειο Σέλας, βορειοδυτική Νορβηγία

Ολόκληρες τοπικές κοινωνίες έχουν επενδύσει τουριστικά στη συχνότητα εμφάνισης αυτού του απίστευτης ομορφιάς φυσικού φαινομένου
. Η περιοχή της βορειοδυτικής Νορβηγίας θεωρείται ιδανική για την παρακολούθησή του, δεδομένου ότι υπάρχει εξαιρετικά λίγος τεχνητός φωτισμός (τα συγκεκριμένα χωριά δεν χρηματοδοτούν επίτηδες την ηλεκτροφώτιση των δρόμων!) και ο ουρανός είναι τις περισσότερες ημέρες πεντακάθαρος. Η νορβηγική κυβέρνηση έχει διαθέσει δύο πλοία, τα οποία εκτός από τη μετάβαση στα χωριά προσφέρουν στους τουρίστες και κρουαζιέρες στα φιόρδ, ώστε να μην πάει εντελώς χαμένο το ταξίδι αν δεν παρουσιαστεί το Βόρειο Σέλας. Συχνότερες εμφανίσεις παρατηρούνται το φθινόπωρο, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…

Μεγάλη Μετανάστευση, Τανζανία

Το ετήσιο ταξίδι δεκάδων χιλιάδων ζώων που διασχίζουν τις σαβάνες της Τανζανίας προς εύρεση βοσκής και φαγητού. Ενα μοναδικό θέαμα, με τεράστιες αγέλες από κάθε είδους ζώα (αντιλόπες, ζέβρες, βουβάλια, γκνου κτλ.) να μετακινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Εταιρείες διοργανώνουν τετραήμερα σαφάρι μέσα στο εθνικό πάρκο Σερενγκέτι της Τανζανίας με κινητή κατασκήνωση. Προτιμήστε το μόνο όσοι έχετε διάθεση και για… σασπένς, καθώς η μεγάλη μετανάστευση θέτει σε εγρήγορση και τα ουκ ολίγα λιοντάρια της περιοχής, που ψάχνουν για θηράματα.

Ενας ουρανός μ’ αστέρια, Νέα Ζηλανδία

Η περιοχή της λεκάνης του ποταμού Μακένζι και το Εθνικό Πάρκο Κουκ στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας θεωρείται η περιοχή της γης όπου μπορείς να δεις τα περισσότερα αστέρια στον ουρανό. Δεν χρειάζεται καν… τηλεσκόπιο, υπό κανονικές συνθήκες (χωρίς συννεφιά) είναι ορατά πάνω από ένα εκατομμύριο αστέρια στο οπτικό πεδίο του ταξιδιώτη. Ενα θέαμα μοναδικό, στο οποίο επένδυσαν οι επιχειρηματίες της περιοχής, που προσφέρουν διαμονή σε παραδοσιακά κτίρια. Περιττό να πούμε ότι ο μόνος φωτισμός που επιτρέπεται είναι… κεριά! Προσφέρονται και άλλες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία δίπλα στο ποτάμι, αλλά συνήθως οι επισκέπτες κοιμούνται την ημέρα και απολαμβάνουν τη νύχτα.

Ηλεκτρική καταιγίδα, ΗΠΑ

Η Κοιλάδα των Κυκλώνων (Tornado Alley), ανάμεσα στα Απαλλάχια και τα Βραχώδη Ορη, είναι το μέρος όπου γεννιέται ο ένας στους τέσσερις κυκλώνες σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Μια περιοχή που δεν είναι πολύ… φιλική για κατοικία έγινε τουριστικό θέρετρο για όσους θέλουν να ζήσουν από κοντά (και με ασφάλεια) την εμπειρία μιας ηλεκτρικής καταιγίδας, όπου ο ουρανός συγκλονίζεται από απανωτές αστραπές. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος κάθε έτους.

Σεληνιακό ουράνιο τόξο, Ζάμπια

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο, εμφάνισης ουράνιου τόξου στη δύση του ηλίου, είναι ορατό μόνο για τρεις ημέρες το χρόνο, γύρω από την πανσέληνο του Ιουλίου, που θεωρείται η εποχή με τα περισσότερα νερά στους καταρράκτες της Βικτόρια, στο νότο της αφρικάνικης χώρας. Οι επισκέπτες μπορεί να το πετύχουν και στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου, ωστόσο εκείνες τις ημέρες είναι σίγουρο πως θα το δουν. Ένα ουράνιο τόξο σχηματίζεται μέσα στους καταρράκτες… Φυσικά η περιοχή κατακλύζεται από τουρίστες που κάθονται με τις ώρες στις όχθες του Ζαμβέζη, στην περιοχή Τονγκαμπέζι, για να χαζέψουν το θέαμα.

Παλιρροϊκό κύμα, Καναδάς

Η μεγαλύτερη παλίρροια της γης παρατηρείται στον Κόλπο του Φάντι, στο νησί της Νέας Σκοτίας στον ανατολικό Καναδά. Στις εκβολές του ποταμού Σουμπενακαντί σχηματίζεται το υψηλότερο φυσικό παλιρροϊκό κύμα που δεν συνδέεται με σεισμική δραστηριότητα. Το ύψος των κυμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα. Η περιοχή είναι πλούσια σε αλιεία, αλλά τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται και τουριστικά λόγω του φαινομένου. Οι πιο τολμηροί σχεδιάζουν μέχρι και… βαρκάδα (με ειδικές φουσκωτές λέμβους) την ώρα του κύματος.

Ταξίδι της σαρδέλας, Νότια Αφρική

Είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση ζωικού είδους στον πλανήτη. Ο αριθμός των σαρδελών που εγκαταλείπουν κάθε Ιούνιο τα νερά του Ατλαντικού για τα πιο ζεστά νερά του Ινδικού υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια, αν και κανείς βέβαια δεν τις έχει μετρήσει ποτέ. Καρχαρίες, δελφίνια, φάλαινες, φώκιες και κορμοράνοι στήνουν… καρτέρι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για ένα πρωτοφανές… τσιμπούσι. Ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν ταξίδι στα ανοιχτά για την παρακολούθηση όλης της θαλάσσιας ζωής της χώρας είτε από το κατάστρωμα, είτε (για τους τολμηρότερους) μέσα από τη θάλασσα με ειδικό εξοπλισμό.

flowmagazine.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ