2013-01-30 09:12:03
Φωτογραφία για Η Google «χαρτογραφεί» τη Βόρεια Κορέα
Χάρτες με γεωγραφικές και γεωμορφικές πληροφορίες για τη Βόρεια Κορέα παρουσιάζει η Google, σύμφωνα με το BBC.

Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία Google Maps της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, δεν διέθετε στοιχεία για την απομονωμένη διεθνώς ασιατική χώρα. Συνέπεια αυτού, ήταν οι χάρτες που αναφέρονταν σε βορειοκορεατικές περιοχές να εμφανίζονται συνήθως κενοί.

Η προσθήκη πληροφοριών σχετικά με τη γεωγραφία της χώρας έγινε σταδιακά μέσω του Map Maker. Το συγκεκριμένο διαδικτυακό εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να συνεισφέρουν ηλεκτρονικά δεδομένα αξιοποιώντας είτε δορυφορικές εικόνες είτε τοπικές φωτογραφίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση της Βορείου Κορέας, οι φωτογραφίες ήταν λιγοστές και ο εμπλουτισμός των χαρτών με πληροφορίες έγινε κυρίως χάρη σε εικόνες από δορυφόρους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Μάλιστα, εντοπίζονται στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, στα οποία το κομμουνιστικό καθεστώς στέλνει τους αντιπάλους του, αλλά και ένα κέντρο πυρηνικής έρευνας.


Στον χάρτη περιλαμβάνεται μια λεπτομερής άποψη της Πιονγκγιάνγκ με σχολεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, έναν καθεδρικό ναό, μια αγορά και πάρκα από τις δύο όχθες του ποταμού Ταεντόνγκ που διασχίζει την βορειοκορεατική πρωτεύουσα. Εκτός της Πιονγκγιάνγκ, ο χάρτης δείχνει περιοχές πιο αραιοκατοικημένες: μερικές μεγάλες πόλεις, αεροδρόμια, ένα χημικό εργοστάσιο, ένα εργοστάσιο πυρηνικής έρευνας και κυρίως γκρίζες κηλίδες που αντιπροσωπεύουν τα στρατόπεδα κράτησης. Στα 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πιονγκγιάνγκ για παράδειγμα, το στρατόπεδο (κουάν-ιλ-σο) Νο18 χαρακτηρίζεται ως "γκουλάγκ".

Σε έκθεσή της τον Μάιο του 2011, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πως τα στρατόπεδα κράτησης έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια και υπολογίζεται πως σε αυτά βρίσκονται φυλακισμένοι σε φρικτές συνθήκες περίπου 200.000 άνθρωποι. Οι Βορειοκορεάτες ζουν σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, στην οποία βασιλεύει η λογοκρισία και η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι κάτι άγνωστο γι'αυτούς.

Το εργαλείο Map Maker πρωτοεμφανίστηκε το 2008. Με τον ίδιο τρόπο, η Google κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολύτιμες γεωγραφικές πληροφορίες για χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Η προσπάθεια ετών μέσω του Map Maker μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε διαθέσιμο έναν χάρτη της Βόρειας Κορέας στο Google Maps» τόνισε ο Τζέιανθ Μάισορ, επικεφαλής παραγωγής του εργαλείου Map Maker. «Πλέον, το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε χάρτες από περιοχές στη Βόρεια Κορέα, που προηγουμένως ήταν εντελώς άγνωστες» συμπλήρωσε ο ίδιος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ