2013-02-08 11:05:03
Φωτογραφία για Νέα συμβιβαστική πρόταση Ρόμπεϊ για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Στα χέρια των «27» έφτασε τα ξημερώματα η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ , η οποία προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Οι εργασίες διεκόπησαν τη νύχτα και θα συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. «Αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για μια συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο twitter.

Σύμφωνα με το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ρόμπεϊ πρότεινε μια μικρή περικοπή στις δεσμεύσεις πληρωμών, αλλά μεγαλύτερη περικοπή στις πληρωμές. Συγκεκριμένα, η πρόταση καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 σε 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές.


Χθες οι διαπαραγματεύσεις εξελίχθηκαν σε θρίλερ και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν με καθυστέρηση πέντε ωρών. Ο κ. Ρόμπεϊ είχε πρόθεση να θέσει υπ' όψιν των ευρωπαίων ηγετών ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού ωστόσο το ανέβαλε, καθώς φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Στη πρόταση του Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ.

Η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία.
apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ