2013-02-08 13:21:02
Φωτογραφία για Ηλεία: Πράσινο φως για την πληρωμή της δακοκτονίας
Απόφαση να παραμείνουν στις θέσεις τους έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο, έλαβαν χθες οι εργολάβοι δακοκτονίας μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν. Εκτιμώντας ότι μετά από τόσες κινητοποιήσεις ( τρεις συνολικά ) επί τόσες ημέρες, την προσαγωγή τριών εξ αυτών και την υπόσχεση από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας ότι θα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα ώστε να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται επί έξι μήνες , δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσουν χωρίς να έχουν δεσμευτική λύση στα χέρια τους.

Εξάλλου περιμένουν σήμερα και την παρουσία, όπως τους έχουν υποσχεθεί, των Ηλείων βουλευτών που πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά επεισόδια, οι αγρότες εργολάβοι δακοκτονίας, επιρρίπτουν ευθύνες στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, καθώς όπως τόνιζαν ήταν αυτός που τους υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την επέμβαση των ΜΑΤ για να ανοίξει το Διοικητήριο, πράγμα όμως που τελικά συνέβη, παρότι οι ίδιοι από προχθές δήλωναν ότι η κινητοποίηση τους δεν συνιστά κατάληψη, αλλά καθιστική διαμαρτυρία.


Ταυτόχρονα έβαλαν και κατά της Δημοτικής Αρχής Πύργου και ιδιαιτέρως του δημάρχου, γιατί δεν βρέθηκε ούτε μια στιγμή στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα, ούτε καν χθες μετά τις προσαγωγές που σημειώθηκαν.

Λύση με νομοθετική ρύθμιση

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας, μετά την συνάντησή του με τους εργολάβους δακοκτονίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εργολάβοι δακοκτονίας έχουν δίκιο. Μπορεί να διαφωνώ με τον τρόπο που το διεκδικούν αλλά όταν κάποιος φτάνει σε απόγνωση μπορεί να καταφύγει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Επαναλαμβάνω ότι από κακή εκτίμηση στην διακήρυξη της δακοκτονίας. Δεν έγινε δηλαδή ο προσυμβατικός έλεγχος ενώ τα χρήματα της δακοκτονίας ήταν πάνω από 500χιλ, επειδή έγινε κατάτμηση του έργου, οπότε καμιά εργολαβία δεν έφτανε σε αυτό το ποσό, άρα δεν χρειαζόταν να γίνει προσυμβατικός έλεγχος. Αυτά είναι γνωστά.

Σήμερα έχουμε μια καλή εξέλιξη. Σε επικοινωνία με τον κ. Βεκρή, το δεξί χέρι του κ. Σταικούρα, σε ερώτηση δική μου αν υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση τροποποίησης της παλιάς απόφασης , μας απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα αν κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση. Επομένως θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο που θα είναι και οι βουλευτές εδώ αυτή την πρόταση τροποποίησης, να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και να ψηφιστεί σε ένα νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, σε σύντομο χρόνο και δεν θα υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους του κ. Σταικούρα. Τώρα γιατί δεν έγινε νωρίτερα αυτό, σας απαντώ ότι νωρίτερα μας το απέκλειαν ότι μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Αν είχαν κλέψει θα είχαν καλύτερη μεταχείριση!

Σκληρή και οργισμένη ήταν η δήλωση του περιφερειακού συμβούλου και υπευθύνου δακοκτονίας Ν. Μιχαλόπουλου χθες, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τους αγρότες που προσήχθησαν :

«Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα κράτος με όλες τις εκφράσεις του, υπ. Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο, Περιφέρεια κλπ που θέλει να είναι σοβαρό και ευνομούμενο, να κρατά ομήρους εκατοντάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα της δακοκτονίας του 2012. Να μην βρίσκει τρόπο να πληρωθούν για έργο που έχουν εκτελέσει εδώ και έξι μήνες, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Προσπαθήσαμε με υπηρεσιακές και πολιτικές παρεμβάσεις να γίνει κατανοητή από όλους η διαφορά της δακοκτονίας από τα δημόσια έργα.

Θεωρώ αδιανόητο και ανόητο, πως για ένα πρόγραμμα που έχει εκτελεστεί χωρίς νομικές παραλείψεις, χωρίς να υπάρχει ούτε κατά διάνοια ενδεχόμενος δόλος να έχει την πλήρη διαφάνεια που απαιτεί ο νόμος, όλα τα κόμματα, οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, τα θεσμικά όργανα να έχουν αναγνωρίσει το δίκιο των αγροτών εργολάβων δακοκτονίας και μην είναι ικανοί να βρουν τρόπο πληρωμής, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία τους και να ξεπεραστεί η εγωιστική – γραφειοκρατική μικροπολιτική ομηρία τους. Δυστυχώς έρχομαι να πιστέψω ότι αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν κλέψει τα χρήματα, θα τους είχαν αντιμετωπίσει με καλύτερο τρόπο ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ