2013-02-12 05:03:03
Φωτογραφία για Και επίσημα στο οικόπεδο 12 οι Ισραηλινοί
Υπογράφηκαν τα συμβόλαια της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Delek και Avner για παραχώρηση 30% των δικαιωμάτων της Noble στο ερευνητικό τεμάχιο αρ. 12 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την Noble, τους επόμενους μήνες, να προχωρήσει στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να κηρύξει την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων, σύμφωνα και με τις συμβατικές της υποχρεώσεις όπως αυτές πηγάζουν από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού.

«Λίγες μόλις ημέρες μετά τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης στις εταιρείες ΕΝΙ/KOGAS και TOTAL σε πέντε ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, σήμερα προχωρούμε και διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με τις εταιρείες Delek και Avner. Συνεργασίες που μεταφράζονται σε συμμαχίες με φίλες χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Νότιος Κορέα, οι οποίες κατοχυρώνουν και θωρακίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο υπουργός Εμπορίου.


Παράλληλα έκανε λόγο για μία «νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές».

«Όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία Noble, Delek και Avner διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και στο Λεβιάθαν, που εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ. Με την συμμετοχή των ισραηλινών εταιρειών στο κυπριακό τεμάχιο 12 προσβλέπουμε στις σημαντικότατες συνέργειες, αλλά και στις οικονομίες κλίμακας που μπορούμε να επιτύχουμε για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί τόσο στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό στο Λεβιάθαν» υπογράμμισε ο Νεοκλής Συλικιώτης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ