2013-02-12 09:13:03
Φωτογραφία για Τα σκουπίδια «έπνιξαν» τις φωλιές της Καρέτα
Πραγματικό σοκ προκαλούν τα στοιχεία επισήμων εγγράφων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την κατάσταση που επικρατεί στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Ζακύνθου, ο οποίος κατέρρευσε στις 24 Ιανουαρίου, σκορπίζοντας ένα τεράστιο όγκο σκουπιδιών μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού. Σύμφωνα με πόρισμα που συνέταξε το Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, λίγες ημέρες μετά την κατολίσθηση των σκουπιδιών, ανυπολόγιστες ποσότητες επικίνδυνων στραγγιδίων έχουν ήδη διαρρεύσει στις πλαγιές του όρους Σκοπού, που καταλήγει σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας παγκοσμίως, την παραλία Σεκάνια.

Στο πόρισμα επισημαίνεται η ανάγκη για άμεσο τερματισμό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ο οποίος μετά την ολιγοήμερη κατάληψή του από τους κατοίκους της περιοχής, παρότι είναι στην κυριολεξία μισογκρεμισμένος, έχει αρχίσει να δέχεται ξανά τα σκουπίδια ολόκληρου του νησιού, εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα
. «Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η άμεση διακοπή της διάθεσης απορριμμάτων στο ήδη κορεσμένο κύτταρο ταφής καθ’ όσον, αν αυτή συνεχιστεί, μπορεί να επιδεινώσει τα φαινόμενα κατολίσθησης, με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες», αναφέρεται στο πόρισμα, ενώ το Κέντρο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος απειλεί εμμέσως τον Σύνδεσμο Καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου με πρόστιμο, παραπέμποντας το θέμα στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης των σκουπιδιών της Ζακύνθου αποκαλύπτουν το μέγεθος του κινδύνου που απορρέει από τον σαθρό χώρο ταφής απορριμμάτων. Από το 1996, έτος έναρξης της λειτουργίας του, μέχρι το 2009, ο χώρος, που βρίσκεται μέσα σε μία από τις σπουδαιότερες περιοχές της ελληνικής φύσης, δέχθηκε 302.935 τόνους απορριμμάτων, ενώ άλλοι 75.000 υπολογίζεται πως έχουν απορριφθεί την τριετία 2010-2012.

Εγκληματική πολιτική

Η ακαταλληλότητα του ΧΥΤΑ στη θέση Γρυπαραίικα του όρους Σκοπού είναι δεδομένη από το 1999, μόλις τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του.

«Ηταν τότε που αποφασίστηκε η σύσταση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Ολοι είχαν αντιληφθεί πόσο άστοχη ήταν η μεταφορά όλων των σκουπιδιών της Ζακύνθου σε αυτή τη γωνιά του νησιού, που αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο ωοτοκίας της Καρέτα καρέτα σε όλη τη Μεσόγειο και ταυτόχρονα τον πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Η ύπαρξη του ΧΥΤΑ δεν είναι συμβατή με μια τόσο σημαντική περιοχή για το νησί αλλά και την χώρα μας», σημειώνει ο Δρόσος Κουτσούμπας, πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου.

Πράγματι, ο έκτασης 92 στρεμμάτων ΧΥΤΑ απέχει μόλις 800 μέτρα από τις κοντινότερες φωλιές της σπάνιας θαλάσσιας χελώνας, 1 χλμ. από τη δημοφιλή τουριστική παραλία Καλαμάκι και 2,5 χλμ. από τις προστατευόμενες ακτές των Σεκανίων. «Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από τη λειτουργία αυτής της υποδομής έχει ήδη φανεί, καθώς μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί διαρροές στραγγιδίων στις ακτές. Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν τα κονδύλια όχι μόνο για να κλείσει ο ΧΥΤΑ, αλλά και για να αποκατασταθεί ο χώρος», προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας.

Καμία πρόσβαση

Λόγω της τεράστιας σημασίας τους για τον πληθυσμό της μεσογειακής χελώνας, τα Σεκάνια είναι η μοναδική παραλία της Ζακύνθου όπου οι λουόμενοι δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση. Αυτό είναι το μέρος όπου διεξάγεται το 60% της φωλεοποίησης της Καρέτα καρέτα.

«Σε ένα μήκος αμμουδιάς περίπου 500 μέτρων, οι φωλιές είναι τόσες πολλές που κυριολεκτικά δεν υπάρχει χώρος για να περάσεις. Λόγω της πυκνότητας των φωλιών, τα Σεκάνια θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους τόπους σε όλον τον κόσμο για τις θαλάσσιες χελώνες», δηλώνει ο πρόεδρος της οργάνωσης «Αρχέλων», Θοδωρής Μπένος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η κατάρρευση των σκουπιδιών, αλλά και η περαιτέρω διαρροή στραγγιδίων.

«Αυτά τα μαύρα υγρά που βγαίνουν από τα σκουπίδια περιέχουν κατά κανόνα πολύ επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τους νεοσσούς της θαλάσσιας χελώνας. Τα αβγά της χελώνας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, το τσόφλι τους είναι μαλακό σαν χαρτί και ιδιαίτερα διαπερατό από μολυσματικές ουσίες», καταλήγει ο Θ. Μπένος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ