2013-02-13 01:36:26
Φωτογραφία για Πεθαίνουν οι νησιώτες χωρίς περίθαλψη
Πεθαίνουν οι νησιώτες χωρίς περίθαλψη

Η ακραία υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας αποστερεί από τους νησιώτες ακόμη και τα στοιχειώδη. 350 αγανακτισμένοι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου, έχοντας στις αποσκευές τους και 6.500 χιλιάδες υπογραφές συμπατριωτών τους, βρέθηκαν χθες το πρωί στην Αθήνα και έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παντελή έλλειψη γιατρών από το κέντρο υγείας του νησιού. Την ίδια στιγμή σ’ ένα άλλο νησί πιο ψηλά στον χάρτη, τη Λέσβο, ένας άνθρωπος έχανε τη ζωή του μέσα σε… περιπολικό, επειδή δεν έχει προσληφθεί στο νησί οδηγός ασθενοφόρου. Αυτή είναι η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η υγειονομική περίθαλψη στη νησιωτική Ελλάδα του 2013, λένε οι νησιώτες.

Εδώ και δύο χρόνια οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου παρακαλούν για πρόσληψη γιατρών βασικών ειδικοτήτων, όπως παιδίατρο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό και γιατρό γενικής ιατρικής. Η απουσία παιδιάτρου, όπως λένε, με 2.500 παιδιά στο νησί έχει αναγκάσει τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις των παιδιών τους σε ιδιώτες γιατρούς, ενώ για τους παιδικούς εμβολιασμούς πέρυσι αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου.


Υποστελεχωμένο είναι και το ΕΚΑΒ του νησιού, όπως λένε οι Παριανοί, αφού τα μόλις πέντε άτομα, αντί για έντεκα που προβλέπονται βάσει των οργανικών θέσεων, δεν επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες κι έτσι δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη στα έκτακτα περιστατικά. Στο Κέντρο Υγείας Πάρου επίσης δεν υπάρχει καν μαία αλλά ούτε νοσηλευτές. Οι Παριανοί βαρέθηκαν να ακούνε υποσχέσεις. Ετσι, χθες 11μελής αντιπροσωπεία με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και των φορέων του νησιού ζήτησαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να παραδώσουν υπόμνημα. Το αίτημα που μετέφερε η συντονιστική επιτροπή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ήταν να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας Πάρου, και μάλιστα με μόνιμους και όχι με επικουρικούς γιατρούς.

Ο κ. Λυκουρέντζος ευχαρίστησε τους νησιώτες για την… ενημέρωση που του παρείχαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, και… δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να καταλήξουν σε αποφάσεις, όπως είπε. Οι κάτοικοι έφυγαν απογοητευμένοι, ενώ στη συνέχεια κινήθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας, τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατέληξαν στη Βουλή, όπου συναντήθηκαν και ενημέρωσαν εκπροσώπους των κομμάτων.

Τον ίδιο δρόμο προς… την Αθήνα και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν να πάρουν και οι κάτοικοι της Καλύμνου, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού. Το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας «Βουβάλειο» παρουσιάζει κατά 50% ελλείψεις σε γιατρούς, ενώ έχει αυξημένη κίνηση, καθώς εκτός από τους 16 χιλ. κατοίκους του νησιού, εξυπηρετεί και περιστατικά από κοντινά νησιά, όπως την Πάτμο και τη Λέρο. Οι κάτοικοι κατηγορούν το υπουργείο Υγείας για αδιαφορία και ότι με άλλοθι την οικονομική κρίση, δεν φροντίζει να καλυφθούν οι 15 κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λείπουν από το νησί παιδίατρος, νεφρολόγος, οδοντίατρος, γιατρός γενικής ιατρικής, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος και άλλες πέντε βασικές ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί που εργάζονται στο νοσοκομείο δεν έχουν πάρει χρήματα για δεδουλευμένες εφημερίες, ενώ καλούνται να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις έχοντας σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Δεν είναι μόνο τα νησιά που υποφέρουν από υποστελέχωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού πάντως, αλλά και τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Μαζί με τους νησιώτες χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας διαμαρτύρονταν και οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το Δρομοκαΐτειο. Κάποια στιγμή μάλιστα προκλήθηκε και ένταση, όταν οι συνδικαλιστές επιχείρησαν να μπουν στο εσωτερικό του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Από τη συμπλοκή με τους άνδρες των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις διαδηλωτές-εργαζόμενοι των ψυχιατρείων, ενώ τελικά εκπρόσωποι των σωματείων συναντήθηκαν με την υφυπουργό υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και αργότερα και με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, όπως λέει στις «6μέρες» ο Σταύρος Καλαρίτης, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Δαφνί (ΨΝΑ): «Ο κ. Λυκουρέντζος δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα. Οι προσλήψεις αποκλείονται, μας είπε, γιατί είναι δύσκολη η δημοσιονομική συγκυρία». Οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα συνεδριάσουν σήμερα για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

——————————

Πέθανε στο περιπολικό

Κάτοικος από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, ο οποίος χρειάστηκε διακομιδή με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, έχασε τη ζωή του μέσα σε περιπολικό, καθώς το ασθενοφόρο του νησιού ήταν ακινητοποιημένο λόγω έλλειψης οδηγού. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο ένας και μοναδικός –χωρίς αντικαταστάτη– οδηγός του ασθενοφόρου έλειπε με άδεια, κι έτσι οι γιατροί στο κέντρο υγείας αρχικά αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια της… πυροσβεστικής και λίγο αργότερα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα α άτυχος άνδρας να αφήσει τελικά την τελευταία του πνοή μέσα στο περιπολικό.

ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΣΟΥΛΑΚΗ

Ημ.δημοσίευσης: Τρίτη 12-2-13

http://www.6meres.gr/details.php?aid=48760

ISARKADIAS.GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ