2013-02-13 05:29:03
Φωτογραφία για Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Η αιτία που παθαίνουμε ναυτία, είναι όπως όλοι ξέρουμε, η κίνηση και κάποια σύγχυση πληροφοριών μέσα μας.

Ανεξάρτητα με τι μέσο μεταφοράς κινούμαστε, μπορούμε εύκολα ναπάθουμε ναυτία, ειδικά αν είμαστε λιγάκι ευαίσθητοι σε αυτήν.

Πολλοί ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια "γενετική τάση", που άλλοι την έχουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για να το πούμε έτσι απλά και κατανοητά.

Λοιπόν στο ψητό!

Το σώμα μας έχει κάποιους "αισθητήρες κίνησης" που καταλαβαίνουν πότε και προς τα που κινούμαστε και μεταδίδουν την πληροφορία αυτή στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, τα μάτια μεταδίδουν μια τέτοια πληροφορία, ένα υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό των αυτιών μας, το δέρμα και οι μύες στέλνουν "σήματα κίνησης" στον εγκέφαλό μας.


Όλα ωραία μέχρις εδώ, ακούστε τώρα όμως τι γίνεται και παθαίνουμε ναυτία!

Όταν κινούμαστε, υπάρχει περίπτωση αυτοί οι αισθητήρες να στέλνουν... "μπερδεμένα" σήματα κίνησης!

Πως γίνεται αυτό;

Πολύ απλά, μπορεί να βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο και ενώ κινείται, να διαβάζουμε ένα βιβλίο: τα μάτια στέλνουν σήμα ότι δεν κινούμαστε, ενώ οι υπόλοιποι αισθητήρες... υποστηρίζουν το αντίθετο!

Έτσι, πολύ απλά, ο εγκέφαλος κατακλύζεται από μπερδεμένη πληροφορία, αδυνατώντας έτσι να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει...

Εφίδρωση, ζαλάδα, χλώμιασμα, τάση για εμετό ή ακόμα και εμετό η αντίδρασή του, γιατί όμως;

Γιατί πολύ απλά, με όλη αυτή την ασυμφωνία, ο εγκέφαλός μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχουμε πάθει... τροφική δηλητηρίαση - κάποια τοξίνη που καταναλώσαμε δημιουργεί παραίσθηση.

Έτσι βάζει μπρος τους μηχανισμούς άμυνας και αποβολής της υποτιθέμενης επικίνδυνης τοξίνης που νομίζει ότι είναι υπεύθυνη για όλο αυτό...

Σε μερικούς ανθρώπους μάλιστα, το φαινόμενο της ναυτίας μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ απλές καταστάσεις, όπως όταν βλέπουνε μια ταινία δράσης σε μία μεγάλη οθόνη!

Γι’ αυτό λοιπόν για να αποφύγουμε να πάθουμε ναυτία, καλό είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε η πληροφορία των "αισθητήρων" μας να ...συμβαδίζει!
coolweb.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ