2013-02-13 10:02:20
Φωτογραφία για Αγωγός για το αζέρικο φυσικό αέριο
TAP και τέλος;Υπογράφεται το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).Η κατασκευή του αγωγού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.

Στην τελετή υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, της ελβετικής Axpo, της νορβηγικής Statoil και της γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.


Τι προηγήθηκε της συμφωνίας

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφασή της μεταξύ δύο επιλογών, δηλαδή του αγωγού Nabucco West και του Trans Adriatic Pipeline (TAP) προτίμησε τη δεύτερη.

Μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην περάσει ο αγωγός South Stream από την Ελλάδα, η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει εναλλακτικούς συνεταίρους έτσι ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι των αγωγών.

Οι ΗΠΑ., η ΕΕ και γενικώς οι δυτικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό, ασκούσαν έντονες πιέσεις ώστε να υπάρξει εναλλακτικός αγωγός, ο οποίος δεν θα μετέφερε κατ’ αποκλειστικότητα ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και θα απέτρεπε τη διακίνηση ιρανικού φυσικού αερίου.

Η επιλογή της κατασκευής του TAP αποτελεί υλοποίηση των πιέσεων αυτών. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Nokia Lumia tablet στη φόρα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Nokia Lumia tablet στη φόρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ