2013-02-14 02:40:03
Φωτογραφία για Υπογράφθηκε η συμφωνία για τον Αγωγό Tap
Mία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, χαρακτήρισε την ενεργειακή ασφάλεια o υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε συγκεκριμένα: «Η χώρα μας δεν αρκείται να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Συμμετέχει δυναμικά σε αυτές. Με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως η σημερινή για τον TAP, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας».

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.


Στην Τελετή Υπογραφής παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιριών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την δημιουργία του αγωγού TAP, κατά την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας. «Υπογραμμίζει τη δυνατότητα της χώρας μας να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, με την παρεχόμενη πολιτική στήριξη στον αγωγό TAP, εξασφαλίζουμε και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ελληνική Οικονομία και τους Έλληνες πολίτες».

Τα οφέλη της συμφωνίας

• Δημιουργία δύο χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού. Και μάλιστα, σε περιοχές που πονάνε κυριολεκτικά από την ανεργία.

• Εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, εφ' όσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία από τις μεγαλύτερες, δηλαδή, Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας.

• Αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή. Χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.

Ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου θα μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μόνο στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος περίπου 800 χλμ. (κατά προσέγγιση: Ελλάδα 478 χλμ., Αλβανία 209 χλμ., υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 5 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχτεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 810 μέτρα.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα έχει διάμετρο 48 ίντσες (1,2 μέτρα), ενώ η διάμετρος του υποθαλάσσιου τμήματος θα είναι 36 ίντσες (0,91 μέτρα). Αρχικά, ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. ετησίως ώστε να παρέχει ενέργεια σε έως και 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Δύο σταθμοί συμπίεσης, ένας κοντά στην Κομοτηνή και ένας στις αλβανικές ακτές θα χρησιμοποιήσουν ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά του αερίου μέσω του αγωγού.

Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα μπορεί να επεκταθεί στα 20 δισ. κ.μ. ετησίως. Ο TAP θα χρησιμοποιήσει αγωγό μεγάλου διαμέτρου και στο υποθαλάσσιο τμήμα της Αδριατικής, καθώς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 810 μέτρων. Χάρη σε αυτή την επιλογή διαμέτρου, το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες είναι η προσθήκη νέων εγκαταστάσεων συμπίεσης.

Δύο πρόσθετοι σταθμοί συμπίεσης μπορεί να εγκατασταθούν αργότερα (ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα) για να διασφαλιστεί η μέγιστη χωρητικότητα των 20 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Ο τερματικός σταθμός παραλαβής (PRT), ένας σταθμός συνδυασμένης μείωσης της πίεσης και καθαρισμού του αγωγού θα εγκατασταθεί κοντά στο Melendugno στην επαρχία του Lecce και θα συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο στα όρια του σταθμού. Το Κέντρο Κεντρικού Ελέγχου για το σύνολο του συστήματος του TAP θα βρίσκεται επίσης στον PRT με μια εφεδρική μονάδα στην Αλβανία.

H εταιρεία Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG έχει αναλάβει την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση του αγωγού. Τη μετοχική βάση του Αδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου συνθέτουν η ελβετικών συμφερόντων Axpo (42,5%), η νορβηγικών συμφερόντων Statoil (42,5%) και η γερμανικών συμφερόντων E.ON Ruhrgas (15%). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Alfa Romeo 4C: Κεραυνοβόλος έρωτας!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Alfa Romeo 4C: Κεραυνοβόλος έρωτας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ