2013-02-14 11:57:03
Φωτογραφία για Οι 18άρηδες «απειλούνται» με φόρο 75 ευρώ
Στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να μεταβούν όσοι νέοι έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και να πάρουν αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να συμπληρώσουν και φορολογική δήλωση.

Οι εν λόγω φορολογικές δηλώσεις θα «χρεώνονται» με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3000 ευρώ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημά τους υπερέβη εκείνο των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα παιδιά, και άρα δεν θα αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη.

Έτσι θα θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο 18χρονος που συντηρείται από την οικογένεια του να πληρώνει φόρο 10% επί του 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις, δηλαδή 75 ευρώ.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει μεριμνήσει να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς φορολογούμενους να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα με τη διαδικασία αμφισβήτησης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Ωστόσο, από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως ίσως χρειαστεί να κατατεθεί πρώτα η φορολογική δήλωση, να εκκαθαριστεί και αφού σταλεί το εκκαθαριστικό, να πάει ο φορολογούμενος στην αρμόδια ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ