2013-02-14 23:36:02
Φωτογραφία για ΚΕΠΕ: Ανεργία στο 30,1% και αύξηση του πληθωρισμού το 2013
Ανεργία στο 30,1% «βλέπει» για το 2013 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στις προβλέψεις του για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Αν και δυσοίωνη, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η πρόβλεψη αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με την εκτίμηση ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί καθ'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Επιδείνωση αναμένεται και σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, με την πρόβλεψη για το 2013 να είναι στο 1,6%. Το ΚΕΠΕ σημειώνει πως εκ πρώτης η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5% σε σχέση με το περασμένο έτος δημιουργεί ερωτηματικά, διότι θα ανέμενε κανείς ότι υπό το καθεστώς συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, μειωμένης ζητησης και γενικότερα παρατεταμένης ύφεσης ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε.

Τελικά όμως το Κέντρο θεωρεί ως πιο πιθανή εξήγηση για την ενίσχυση αυτή τις αυξητικές επιδράσεις τόσο των τιμών ενέργειας και των διεθνών τιμών ειδών διατροφής όσο και της επίδρασης των φόρων.


Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2012 εκτιμάται στο -6,3% παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με το εύρος της ύφεσης κατά το 2011, το οποίο διαμορφώθηκε στο -6,9%.

Για το έτος 2013 εκτιμάται πως η πορεία του ΑΕΠ θα είναι βελτιωμένη με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο ρυθμό μεταβολής να ανέρχεται στο -4,1% σηματοδοτώντας αφενός τη συνέχιση της ύφεσης και αφετέρου τον περιορισμό του εύρους της σε σχέση με το 2012.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται βελτιωμένο (-0,7%) σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισαγωγών αλλά και της δυναμικής της αύξησης των εξαγωγών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 0,7%.

Το ΚΕΠΕ χαρακτηρίζει την προδιαγραφόμενη αυτή εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, όπως σημειώνει, υποδηλώνει τον περιορισμό του συνολικού δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό, ενώ στο βαθμό που η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ύφεσης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η κυβέρνηση να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των πολιτών

«Το ατέρμονο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα αντικατοπτρίζεται με τα πιο μελανά χρώματα στην έκθεση του ΚΕΠΕ» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλη, επισημαίνοντας πως «το λάθος που παραδέχεται πλέον ανοιχτά σύσσωμη η παγκόσμια οικονομική κοινότητα λαμβάνει διαστάσεις εξαθλίωσης ενός ολόκληρου λαού».

Καταλήγοντας ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των Ελληνικών νοικοκυριών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Τη γλύτωσε φτηνά» με μόλις 3-0
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Τη γλύτωσε φτηνά» με μόλις 3-0
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ