2013-02-15 02:22:04
Φωτογραφία για Συρία: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη αλ Σανταντέχ
Μία πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ στην ανατολική πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Χασάκα κατέλαβαν οι... Σύροι αντάρτες, αποσπώντας μια στρατηγικής σημασίας αμυντική θέση από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Όμαρ Αμπού Λάλα, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) των ανταρτών, είπε ότι ομάδες μαχητών, κυρίως μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα που θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, ελέγχουν πλέον την πόλη αλ Σανταντέχ, 46 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χασάκα, αφού κατέλαβαν κτίρια της κρατικής ασφάλειας και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς, ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 Σύροι στρατιωτικοί και 30 αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες που διήρκεσαν τρεις ημέρες και οδήγησαν στην κατάληψη της πόλης από τους αντάρτες.


Ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο YouTube εικονίζει μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα να πανηγυρίζουν φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ, Νόσρα-Νόσρα».

Το Συριακό Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως «έπειτα από τρεις ημέρες σφοδρών μαχών εναντίον του στρατού οι μαχητές του [Μετώπου] αλ Νόσρα κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης αλ Σανταντέχ».

Ανάμεσα στους 30 αντάρτες οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν και πέντε υπήκοοι του Κουβέιτ, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

Εξάλλου «δεκάδες εργαζόμενοι» της κρατικής συριακής πετρελαϊκής εταιρείας σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αλλού στη χώρα, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μια συνοικία-κλειδί στην Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από πολλές εβδομάδες αδιάκοπων, πεισματικών μαχών με τους αντάρτες, πάντα κατά την ίδια ΜΚΟ. «Ο στρατός εισήλθε στην Τζομπάρ, συνοικία στην δυτική Χομς, και οι αντάρτες αποσύρθηκαν από τον τομέα» αυτό, είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος της οργάνωσης.

Επίσης στην επαρχία Χομς η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για «δέκατη συνεχόμενη ημέρα» την Παλμύρα, άλλοτε τουριστικό προορισμό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αντικαθεστωτικός, ο Μοχάμαντ αλ Χάτιμπ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο βομβαρδίστηκε επίσης η Ραστάν, πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ