2013-02-15 07:30:05
Φωτογραφία για Ελευθερώθηκε ο γάλλος ρεπόρτερ στο Ιράκ
Ο γάλλος φωτορεπόρτερ Ναντίρ Ντεντούν, που παρέμενε μετά τις 23 Ιανουαρίου φυλακισμένος στο Ιράκ, επειδή είχε... φωτογραφήσει -χωρίς την άδεια των αρχών-τα κεντρικά γραφεία της ιρακινής Γενικής Ασφάλειας, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων των σωμάτων ασφάλειας, αφέθηκε νωρίτερα σήμερα ελεύθερος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Γαλλική διπλωματική πηγή ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της δήλωσε ότι ο Ντεντούν «είναι καλά στην υγεία του».

Πρόσθεσε ότι ο φωτορεπόρτερ «ενδέχεται αύριο να ταξιδέψει για Γαλλία».

Την πληροφορία για την αποφυλάκιση του Ντεντούν, 40 ετών, πρώτος έδωσε ο διευθυντής του Συνδικάτου των ιρακινών δημοσιογράφων, ο Μουαγιάντ αλ Λάμι, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι οι αρχές οδήγησαν αμέσως τον Ντεντούν στην πρεσβεία της Γαλλίας, στη Βαγδάτη.

Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι ο ίδιος ο γάλλος πρεσβευτής στην Βαγδάτη ήταν παρών κατά την αποφυλάκιση του φωτορεπόρτερ και ότι η μετακίνηση του από τις φυλακές προς την πρεσβεία έγινε με ένα όχημα με θωράκιση.


Εξίσου ανωνύμως υψηλά ιστάμενη πηγή της ιρακινής ασφάλειας μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο δήλωσε ότι «αναφορικά με τον Ντεντούν διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν επίσης αφεθεί ελεύθεροι ο άντρας, που πρόσφερε κατάλυμα στον Ντεντούν, και ο διερμηνέας του.

Καθένας κατέβαλε εγγυοδοσία ισόποση με σχεδόν έξι χιλιάδες ευρώ, όπως ανακοινώθηκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι είχε προ ημερών δηλώσει ότι, «δεν διαθέτουμε ενοχοποιητικές αποδείξεις» για τον Ντεντούν. Θεωρούμε «την υπόθεση αυτήν λήξασα» είχε προσθέσει.

Ο Ντεντούν ήταν στο Ιράκ όταν εισέβαλαν εκεί οι Αμερικανοί, την άνοιξη του 2003, δηλώνοντας «εθελοντής» για να σχηματίσει μαζί με άλλους ανθρώπινη 'αλυσίδα', ώστε να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί στην Βαγδάτη. Πιθανολογείται ότι γι αυτόν τον λόγο τα στοιχεία του είχαν έκτοτε καταχωριστεί στους καταλόγους με «υπόπτους», που έχουν οι ιρακινές σημερινές αρχές ασφάλειας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ