2013-02-15 08:27:03
Φωτογραφία για Στουρνάρας:Η οικονομία ισορροπεί ξανά
Νομοσχέδιο, το οποίο θα αξιοποιεί επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης μέσω του Χρηματιστηρίου, ικανά να διαμορφώσουν ένα αξιόλογο περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με σκοπό την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά για την προσέλκυση επενδύσεων. Ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, αρχικά για τα κεφάλαια που δανείστηκε η χώρα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων 11,3 δισ. ευρώ και στη συνέχεια για την εξόφληση και άλλων χρεών (στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ' αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου).

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην κλειστή συζήτηση με τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη της διοίκησης των μεγαλύτερων εταιρειών και οργανισμών της ελληνικής αγοράς, στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers.


Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά και παρέθεσε δέκα στοιχεία για να τεκμηριώσει την άποψή του.

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, περιέγραψε τη βελτίωση του κλίματος που συντελείται στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στην επιστροφή των καταθέσεων, στην εικόνα του Χρηματιστηρίου που παρουσιάζει σοβαρά σημεία ανάκαμψης, στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και στις επενδύσεις ξένων εταιρειών στην Ελλάδα. "Η Ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τη δυνατότητα να αποπληρωθεί μέρος του χρέους μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις είπε ότι «η αρχή θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ». «Γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ' αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου», τόνισε.

Ενημέρωση για τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 και τον Ιανουάριο 2013 δείχνουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας εξελίσσεται ικανοποιητικά, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συνθήκες για τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, παρότι απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας στο σκέλος των εσόδων. «Για το 2013, η κυβέρνηση στοχεύει να πετύχει πρωτογενώς ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό (γενική κυβέρνηση). Μάλιστα, εφαρμόζοντας τα μέτρα που προβλέφθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,3% του ΑΕΠ», ανέφερε.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο, απλό, σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα, καταργώντας τις πολυάριθμες και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής. Επίσης, εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια σειρά συναλλαγών, ενώ θα τροποποιηθεί το πλαίσιο για τις φορολογικές ποινές, με έμφαση στην κατάργηση προστίμων και τον περιορισμό των προσαυξήσεων. Βασικός στόχος είναι να καταστούν μεσομακροπρόθεσμα οι Δ.Ο.Υ. κυρίως ελεγκτικά κέντρα, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης, ο φοροτεχνικός ή ο λογιστής στη Δ.Ο.Υ., παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις», τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής περιλαμβάνεται η άμεση μείωση του συνολικού ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι δεν θα σωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο μέλλον. «Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποπληρωμή οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 1ου τριμήνου 2013», είπε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Nέο 3D LED Video Wall WV70MD από την LG
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Nέο 3D LED Video Wall WV70MD από την LG
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ