2013-02-15 09:48:28
Φωτογραφία για Kύπρος- Προεδρικές εκλογές: Συνέντευξη του υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

 Η λύση του Κυπριακού, η έξοδος από την οικονομική κρίση, με ταυτόχρονη επαναφορά της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη, και η διαχείριση των υδρογονανθράκων, είναι τρία κορυφαία ζητήματα, τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου.

   Ο κ. Λιλλήκας αναλύει τις θέσεις του για την οικονομία, το μνημόνιο, το φυσικό αέριο και απαντά σε κατηγορίες των αντιπάλων του.

   Για το Κυπριακό υποστηρίζει ότι «η διζωνική ομοσπονδία, όπως την είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά και περιεχόμενο με το σχέδιο Ανάν, είναι μια λύση που ικανοποιεί την Τουρκία, γιατί οδηγεί σε πρώτη φάση στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε δεύτερη φάση στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και τον εκτουρκισμό της, μέσα από έναν νόμιμο μεσοπρόθεσμα εποικισμό του νησιού».


   Επίσης, τονίζει ότι απαιτείται κοινή στρατηγική και συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου στον ύψιστο βαθμό, που να καλύπτει κοινό σχεδιασμό για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, «καθώς και πολιτικός σχεδιασμός για τη διεκδίκηση και προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

   Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γ. Λιλλήκα είναι η ακόλουθη:

- Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

- Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να διαχειριστεί τρία κορυφαία ζητήματα, τα οποία δυστυχώς διάφορες πρωτεύουσες και γνωστά κέντρα αποφάσεων διασυνδέουν: τη λύση του Κυπριακού, την έξοδο από την οικονομική κρίση, με ταυτόχρονη επαναφορά της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη, και τη διαχείριση των υδρογονανθράκων μας. Είναι εμφανές ότι κάποια κέντρα αποφάσεων, με τα πρόσφατα δημοσιεύματα των Reuters και Economist, διασυνδέουν πλέον τη δόση του δανείου από την τρόικα με τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω της Τουρκίας -αναβαθμίζοντας τον ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας και υποβαθμίζοντας τον δικό μας- αλλά και με τη λύση του Κυπριακού, με επαναφορά στη λογική της χαλαρής Ομοσπονδίας, όπως λέει το Reuters, στη βάση του σχεδίου Ανάν και των προτάσεων του Νίκου Αναστασιάδη.

   Άρα, είναι εμφανές ότι μετά τις εκλογές επίκεινται εξελίξεις. Από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί κατά πόσον η Κύπρος θα μπορέσει να αξιοποιήσει τον πλούτο των υδρογονανθράκων για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση και τον γεωστρατηγικό της ρόλο, και να επιδιώξει ευνοϊκότερες συνθήκες και προϋποθέσεις για μια λύση που θα μας οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη, με δημοκρατικό πολίτευμα, ή κατά πόσον θα οδηγηθούμε σε πολιτικές που θα μας κρατήσουν οικονομικά εξαρτημένους και εθνικά ευάλωτους σε ένα «πακέτο» που θα διασυνδέει το Μνημόνιο με τη λύση του Κυπριακού.

- Ποια είναι η βασική αιτία που οδήγησε την Κύπρο στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση; 

-  Η σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη διεθνή οικονομική κρίση. Δεύτερον, στην αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία, ενώ είχε χρόνο, δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει την κυπριακή οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Και τρίτον, στις λανθασμένες αποφάσεις κάποιων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών.

   Αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζών, δέσμευσή μου είναι ότι θα διοριστεί ποινικός ανακριτής για να αναζητήσει τις όποιες ποινικές ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπαίτιοι.

- Το μνημόνιο με την τρόικα θα μπορέσει να οδηγήσει την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης; Υπάρχουν πρόνοιες που θα μπορούσαν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης; Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο;

- Κατ' αρχάς, το Μνημόνιο δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη. Η εμπειρία της Ελλάδας και άλλων χωρών, οι παραδοχές των αξιωματούχων του ΔΝΤ, ιδιαίτερα του διευθυντή του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ κ. Μπλανσάρ, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που οδηγεί τις χώρες σε μεγαλύτερη ύφεση και βαθύτερη οικονομική κρίση. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αναμένει κάποιος ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Από το καλοκαίρι, μάς προβληματίζει το γεγονός ότι, λόγω των λαθών της κυβέρνησης και λόγω του τρόπου εκτίμησης των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας, το κυπριακό δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Ιδιαίτερα, από τη στιγμή που οι προβλέψεις για το 2013 θέλουν την κυπριακή οικονομία να μπαίνει σε ύφεση της τάξεως του 4%.

   Επομένως, όχι μόνο αναμένω ότι θα έρθει και δεύτερο Μνημόνιο με περισσότερες περικοπές μισθών και επιδομάτων, καθώς και μεγαλύτερη ανεργία, αλλά εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε και σε δεύτερο δάνειο, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο, όπου αντί να μειώνεται το δημόσιο χρέος, θα αυξάνεται.

   Ασφαλώς, υπάρχουν πρόνοιες του Μνημονίου που πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης. Κατ' αρχάς, πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε, πριν την υπογραφή του Μνημονίου, όλες εκείνες τις πρόνοιες και όλους τους όρους που είναι διφορούμενοι και οδηγούν σε εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας. Θεωρώ απαράδεκτο η τρόικα να έχει λόγο και δη καθοριστικό, στον τρόπο που θα αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την κρατική της περιουσία, είτε αυτή αφορά κρατική γη, είτε τους ημικρατικούς οργανισμούς, είτε αφορά -πολύ περισσότερο- το φυσικό μας αέριο.

   Θα πρέπει ακόμη να υπάρχει σαφής πρόνοια στο Μνημόνιο ότι όταν η Κύπρος αποφασίσει -και μπορεί- να αποπληρώσει το δάνειό της, θα έχει τη δυνατότητα να απεγκλωβιστεί άμεσα από τους όρους και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Γι' αυτό, και με δεδομένη τη διασύνδεση που γίνεται από ξένα κέντρα αποφάσεων για τη λύση του Κυπριακού με τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, είναι επιτακτική εθνική ανάγκη -και δέσμευσή μου- να απεγκλωβιστούμε το ταχύτερο δυνατόν από το Μνημόνιο, αξιοποιώντας μέρος του φυσικού μας αερίου από το Οικόπεδο 12.

- Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές και ότι η Κύπρος μπορεί να μείνει για ένα διάστημα χωρίς πόρους. Επίσης, υποστηρίζεται, όπως είπατε κι εσείς, ότι το χρέος της Κύπρου μπορεί να μην είναι βιώσιμο. Πώς θα διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση;

- Ασφαλώς το χρέος, όπως προδιαγράφεται, δεν θα είναι βιώσιμο. Εμείς επιμένουμε, κατ' αρχάς, ότι θα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και θα πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας να γίνει απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και όχι μέσω του κράτους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χρέος. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς πόρους, ούτε και να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Λύσεις υπάρχουν και σε εμάς εναπόκειται να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε ενώπιόν μας. Η Κύπρος διαθέτει επιλογές, όπως είναι το φυσικό αέριο, που η Ελλάδα δεν διέθετε όταν έμπαινε στο Μνημόνιο.

- Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας;

- Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, τη συμμετοχή της στο 100% από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία, αφού θα ενταχθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης.

   Πρέπει ακόμα να διεκδικήσουμε (κάτι το οποίο είχα προτείνει και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος και συμφώνησε) ότι η ΕΕ πρέπει να συμμετέχει και στη χρηματοδότηση της ενεργειακής υποδομής. Η ενεργειακή υποδομή πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αφού πρόκειται για μια επένδυση που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Κύπρου. Κατά συνέπεια, είναι τεράστια για τα μεγέθη της οικονομίας μας και μπορεί με την έναρξη των εργασιών να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

   Προτείνουμε την παραχώρηση κινήτρων προς τις πετροχημικές βιομηχανίες, που είναι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, ώστε να εγκατασταθούν στην Κύπρο, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στο επιστημονικό προσωπικό. Μια τέτοια ενέργεια θα δώσει και υπεραξία στο φυσικό αέριο, αυξάνοντας κατά πολύ τα έσοδα του κράτους και του συνόλου της κυπριακής οικονομίας.

   Έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε, με διαγωνισμό, στη δημιουργία καζίνο για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, εντός του 2013.

   Εντός του 2013 θα προχωρήσουμε, επίσης με διαγωνισμό, στην ανέγερση ιδιόκτητων κυβερνητικών κτιρίων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, έτσι ώστε να στηριχτεί και η οικοδομική βιομηχανία.

   Έχουμε εξαγγείλει σωρεία μέτρων για άμεση φοροαπαλλαγή, για επενδύσεις από ιδιώτες που θα επενδύσουν τα προσωπικά τους κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το κίνητρο ισχύει και για όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

   Θα μελετήσουμε, μεταξύ άλλων, την επίσπευση μεταφοράς φυσικού αερίου από τα οικόπεδα δύο και τρία, που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα, έτσι ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να μειωθεί κατακόρυφα η τιμή του ρεύματος, η οποία επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

   Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για έλεγχο των τραπεζικών επιτοκίων και των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, αλλά και για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν από τις υψηλές δόσεις.

   Πρόθεσή μου είναι η σύσταση ενός οργανισμού προώθησης εξαγωγών, με στόχο τη δημιουργία μόνιμων εκθεσιακών χώρων σε μεγάλες αγορές για προβολή και προώθηση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών.

   Όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών, η βούλησή μας είναι να δημιουργήσουμε γραφείο εξυπηρέτησης επενδυτών, κατά το πρότυπο του γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η γραφειοκρατία που σήμερα δυσκολεύει τις επενδύσεις

- Λόγω και της οικονομικής κρίσης γίνεται λόγος για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου κράτους στην Κύπρο. Ποιες είναι οι βασικές σας εισηγήσεις;

-  Η πρότασή μας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, γιατί διαπιστώνουμε -και από τη σημερινή κρίση- ότι τις τελευταίες δεκαετίες δώσαμε έμφαση μόνο στον τομέα των υπηρεσιών και έχουμε καταλήξει σε μια κοινωνία που ό,τι καταναλώνει το εισάγει. Πρέπει να δοθεί έμφαση και στον παραγωγικό τομέα, πρωτογενή και δευτερογενή, να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα των καιρικών συνθηκών και της καλοκαιρίας της Κύπρου με κατεύθυνση στον τομέα των βιοκαλλιεργειών, με απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

   Στοχεύουμε στον σχεδιασμό αποτελεσματικών κινήτρων, που θα ωθήσουν στην ενασχόληση των νέων επιστημόνων και των νέων ανθρώπων με τη γεωργοκτηνοτροφία.

   Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η κοινωνία της γνώσης. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του επιστημονικού προσωπικού που έχει η πατρίδα μας. Η Κύπρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε προϊόντα που εξαρτώνται από την τιμή. Έχει όμως τη δυνατότητα, λόγω του επιστημονικού της προσωπικού, να ανταγωνιστεί σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ή προϊόντα ακριβείας -και εδώ θα δώσουμε έμφαση.

   Στόχευσή μας είναι να δώσουμε κίνητρα σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ να εγκατασταθούν στην Κύπρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

-  Πώς θα χειριστείτε το θέμα του φυσικού αερίου;

- Σε αντίθεση με τα υφεσιακά μέτρα του Μνημονίου, επιβάλλεται να εκπονήσουμε στρατηγικό σχέδιο για άμεση αξιοποίηση μέρους του φυσικού αερίου μας στο οικόπεδο 12, για να αποτραπεί η διαφαινόμενη έκρηξη κοινωνικής εξαθλίωσης του λαού μας. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, διάνοιξη προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας μας και αποδέσμευσης μας από το Μνημόνιο.

   Παράλληλα προτείνουμε:

   α. Έναρξη το ταχύτερο δυνατόν της ενεργειακής υποδομής, με χρηματοδότηση από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία, με στόχο τη συμμετοχή στο 100% από ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλες πηγές, στη βάση ενός επενδυτικού πακέτου που θα προωθηθεί σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και εμπορία φυσικού αερίου για συμμετοχή.

   β. Να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση εταιρειών με ειδίκευση στην πετροχημική βιομηχανία, όπως πλαστικά και λιπάσματα, για τη δημιουργία υπεραξίας στο φυσικό μας αέριο.

   γ. Να δοθεί ενισχυμένο επίδομα σε ανέργους που θα παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στους τομείς των ηλεκτρολόγων, συγκολλητών, υδραυλικών κ.λπ. για να συμπληρώσουν τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με την έναρξη των εργασιών της ενεργειακής μας υποδομής.

- Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα θα θέσετε κάποιους όρους για την επανάληψή τους;

- Κατά αρχάς, αυτό που πιστεύω είναι ότι οι δικοινοτικές και η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, που ακολουθούμε τα τελευταία 38 χρόνια, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη λύση. Πρόθεσή μου είναι να στοχεύσω στην πραγματική αιτία της μη λύσης του Κυπριακού -και η πραγματική αιτία είναι η τουρκική αδιαλλαξία. Για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση πρέπει να εξαναγκάσουμε την Τουρκία να αλλάξει πολιτική.

   Η πρότασή μας στηρίζεται στους ακόλουθους πέντε άξονες:

   - Πρώτον, δημιουργία με νόμο Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στα πρότυπα του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι αυτό που θα ετοιμάσει ένα πλαίσιο λύσης, το οποίο θα καταθέσουμε στις συνομιλίες και μέσα στο πλαίσιο λύσης αυτών δεν θα υπάρχουν οι διαχρονικές μας υποχωρήσεις.

   - Δεύτερος άξονας είναι η παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση. Πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, για κατοχύρωση εκείνων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αφορούν τους Τουρκοκύπριους μέσα από τη λύση, αλλά ταυτόχρονη και παράλληλη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για τα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία, που είναι η αποχώρηση στρατευμάτων, εποίκων, κατάργηση εγγυήσεων και πνευματικών δικαιωμάτων.

   - Τρίτος άξονας είναι η διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών στη βάση του φυσικού αερίου, αλλά και αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, συγκλίνοντας τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, φίλων χωρών, για να μπορούν να μας στηρίξουν και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας.

   - Τέταρτος άξονας είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η ΕΕ και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η αίτηση ένταξης της Τουρκίας.

   - Και τέλος, επαναλαμβάνω ότι για να πετύχουμε λύση του Κυπριακού, πρέπει να πετύχουμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία. Γι' αυτό η όλη μας στρατηγική θα εστιάζει στο να δημιουργήσει πολιτικό κόστος πάνω στην Τουρκία, μεγαλύτερο κόστος για την κατοχή από το όφελος που έχει από αυτήν. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού.

- Εκτιμάτε ότι η Άγκυρα έχει την πολιτική βούληση για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας;

- Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρα κατανοητό, αυτό που είναι καταφανές από την τουρκική πολιτική, ότι εκείνο που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι μέσα από τη λύση να εξασφαλίσει πολύ περισσότερα από αυτά που κέρδισε παράνομα με την τουρκική εισβολή του 1974 και τον τουρκικό στρατό.

   Η διζωνική ομοσπονδία, όπως την είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά και περιεχόμενο με το σχέδιο Ανάν, είναι μια λύση που ικανοποιεί την Τουρκία, γιατί οδηγεί σε πρώτη φάση στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε δεύτερη φάση στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και τον εκτουρκισμό της, μέσα από ένα νόμιμο μεσοπρόθεσμα εποικισμό του νησιού.

- Σας κατηγορούν κυρίως για τη θέση σας ενάντια στην διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζατε στο παρελθόν. Πώς απαντάτε;

- Αυτοί οι οποίοι είναι θιασώτες της μοιρολατρικής πολιτικής και της πολιτικής της αυτοεγκατάλειψης και της ηττοπάθειας επιμένουν ότι μπορούν να οδηγήσουν το Κυπριακό σε λύση, ακολουθώντας την πρακτική των τελευταίων 38 χρόνων η οποία έχει χρεοκοπήσει. Μη έχοντας επιχειρήματα και λειτουργώντας υπό το κράτος των φοβικών τους συνδρόμων, αντί να απαντήσουν με επιχειρήματα στην ολοκληρωμένη δική μας διεκδικητική πολιτική, απαντούν με ευφυολογήματα.

- Χρειάζεται μια νέα στρατηγική μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας για το Κυπριακό; Αν ναι σε ποιους άξονες θα πρέπει να στηρίζεται;

- Η Ελλάδα αποτελεί τον φυσικό μας σύμμαχο. Η μοίρα του ελληνισμού είναι κοινή και αλληλένδετη. Απαιτείται κοινή στρατηγική και συνεργασία στον ύψιστο βαθμό, που να καλύπτει κοινό σχεδιασμό για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και πολιτικός σχεδιασμός για τη διεκδίκηση και προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ