2013-02-15 09:45:12
Φωτογραφία για Να πέσουν οι τόνοι θέλουν Αθήνα - Άγκυρα ενόψει Συμβουλίου Συνεργασίας
Με σκοπό την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Μαρτίου στην Τουρκία, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ίσως γίνει δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών φέρεται να έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με αφορμή τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για την εκπαίδευση κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα. Έγινε μάλιστα προσπάθεια σύνδεσης της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ότι ο δράστης είχε περάσει από τη χώρα μας. Η εφημερίδα Aksam μάλιστα έγραψε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να παραδώσει σχετικό φάκελο στον έλληνα ομόλογό του κ. Αντ. Σαμαρά κατά την έλευση του τελευταίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Βήματος», οι δύο πλευρές αποφάσισαν πριν από λίγα 24ωρα να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση, ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μη χαλάσει το Ανώτατο Συμβούλιο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με τα δύσκολα ζητήματα. Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά πάντως είναι η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά  

Στο τραπέζι των συνομιλιών Αβραμόπουλου - Νταβούτογλου θα βρεθεί σειρά συμφωνιών (Μνημόνια Συνεργασίας) σε τομείς «χαμηλής πολιτικής», όπως το περιβάλλον, η υγεία, ο τουρισμός κ.ά, ώστε να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την οριστική υπογραφή τους τον Μάρτιο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά στο ζήτημα των θεωρήσεων που θα επιτρέψει την αύξηση του αριθμού των τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά. ωστόσο, το ζήτημα αυτό απαιτεί τη συγκατάθεση της ΕΕ, λόγω των προβλέψεων της Συνθήκης Σένγκεν.   

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες θα καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Τα δύσκολα ζητήματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και οι διερευνητικές επαφές, προφανώς και θα συζητηθούν στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών, αλλά ο σκοπός θα είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα.

Ρούμπιν: Η συνεργασία Ελλάδος - Τουρκίας συμβάλλει στη σταθερότητα

Μιλώντας στο «Βήμα» στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Έρικ Ρούμπιν σημείωσε ότι «η βελτίωση που έχουμε δει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει πάρα πολύ όχι μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής». Ο αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι «προφανώς υπάρχει η ιστορία, προφανώς υπάρχουν και περίπλοκα ζητήματα». Πρόσθεσε όμως ότι σε μία περίοδο που η κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ασταθής, η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να κάνουν πολλά για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η μετανάστευση, ή ακόμη και για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. «Υποστηρίζουμε τους δύο συμμάχους μας στη συνεργασία τους» κατέληξε.  

Τουρκία και Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της Γαλλίας να αναθερμάνει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το Παρίσι θα συναινέσει στο να ανοίξει ένα από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (συγκεκριμένα το κεφάλαιο 35 που αφορά στην περιφερειακή πολιτική).  Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία.

Το «νέο πνεύμα» στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Φαμπιούς, θα αυξήσει όπως αναμένεται τις πιέσεις προς τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 17 Φεβρουαρίου ή το αργότερη της επόμενης, 24 Φεβρουαρίου) για πρόοδο και στο Κυπριακό.

ΤΟ ΒΗΜΑ 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέθανε ο φιλόσοφος Ronald Dworkin,
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πέθανε ο φιλόσοφος Ronald Dworkin,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ